Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2023,
8.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

4

Natisni članek

Maribor Velenje Celje zdravstveni dom

Ponedeljek, 16. 1. 2023, 8.20

1 leto, 2 meseca

V ambulanti za neopredeljene v Velenju prvi dan velik odziv, v Mariboru nekoliko manjši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

4

ZD BEŽIGRAD | Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi. | Foto Ana Kovač

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi.

Foto: Ana Kovač

V Zdravstvenem domu (ZD) Velenje je ob 8. uri začela delovati ambulanta za bolnike, ki nimajo izbranega družinskega zdravnika. Interes je velik, saj so v manj kot dveh urah v njej obravnavali 25 bolnikov, kar nekaj jih na obravnavo še čaka. Ambulanto za neopredeljene so popoldne odprli tudi v Mariboru, kjer pa ni bilo veliko ljudi. Potem, ko je v enoti Rudnik Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana danes z delovanjem začela prva ambulanta za neopredeljene, se v torek odpira še druga. Vrata pa je danes odprla tudi ambulanta za paciente brez osebnega zdravnika v Celju.

"Odziv je pričakovano velik," je po začetku delovanja ambulante za STA pisno sporočil direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. V eni uri in 45 minut po odprtju so obravnavali 25 pacientov, v čakalnici pa jih je na obravnavo takrat čakalo "še kar nekaj", je pojasnil.

ZD Velenje je za zdaj na svoji spletni strani objavil razpored dela za ta teden. Danes ambulanta dela od 8. do 12. ure, prihodnje tri dni bo bolnike sprejemala dopoldne in popoldne, v petek pa samo popoldne med 14. in 19. uro. Po Šteharnikovih navedbah bo v ambulanti delalo kar nekaj zdravnikov, točnega odgovora, koliko, pa za zdaj ne more podati.

Glede pričakovanj za naprej je dodal, da če pacienti nimajo zdravnika, je jasno, da bodo obiskali to ambulanto. "Upamo, da se s tem zmanjša pritisk na preostale ambulante in tudi na ambulanto v prostorih NMP, ki je namenjena le nujnim primerom," je še navedel Šteharnik. Že prejšnji teden pa so sporočili, da je ambulanta namenjena vsem zavarovanim osebam, starejšim od 19 let, ki nimajo ali pa so ostali brez izbranega osebnega zdravnika.

V ZD Maribor ne beležijo velikega odziva

Ambulanto za bolnike, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, so danes popoldne odprli tudi v Zdravstvenem domu Maribor. Pri tem so se uresničile napovedi direktorja Jerneja Završnika, ki ni pričakoval večjega navala. Takoj po odprtju ob 15. uri je prišla v ambulanto le ena družina, za katero pa se je izkazalo, da imata starša že izbranega zdravnika, medtem ko so otroka napotili k pediatru. Prek spleta se je za zdaj naročila za obisk ena oseba, je v današnji izjavi za medije povedal direktor.

Ponovil je, da je položaj na mariborskem območju, kjer je sicer brez izbranega osebnega zdravnika okoli šest tisoč ljudi, specifičen. Med drugim je veliko ljudi zaposlenih v Avstriji in imajo najverjetneje tam tudi zdravnika. Po besedah Završnika je dejstvo tudi to, da so lahko ljudje brez izbranega zdravnika v Mariboru doslej vedno dobili pomoč v sebi najbližji ambulanti. "Ob takšni organizaciji dejansko doslej nismo imeli velikega navala teh pacientov," je dejal.

Delovni čas ambulante, ki deluje v prostorih na Ulici kneza Koclja 11, je v ponedeljek, četrtek in petek popoldne, v torek in sredo dopoldne ter v soboto ves dan. "Ambulanta je namenjena pacientom, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, potrebujejo pa zdravstveno oskrbo, ki ne sodi v nujno obravnavo," izpostavljajo v zdravstvenem domu. Za informacije, prijave in termin pregleda je ambulanta dosegljiva prek spletne aplikacije, telefona, klasične pošte ali osebno.

V enoti ZD Ljubljana Rudnik od torka še druga ambulanta za neopredeljene

Potem, ko je v enoti Rudnik Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana danes z delovanjem začela prva ambulanta za neopredeljene, se v torek odpira še druga. V njej se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so imeli v enoti Rudnik nazadnje izbranega zdravnika in imajo tam svojo zdravstveno dokumentacijo, so pri ZD Ljubljana zapisali na spletni strani.

Opredeljevanje pacientov v ambulanti za osebe brez izbranega družinskega zdravnika bo potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav, ob tem poudarjajo v ZD Ljubljana.

Ob ponedeljkih bo ambulanta delovala od 16. do 19. ure, ob torkih od 7. do 13. ure ter od 14. do 18. ure, ob sredah, četrtkih in petkih pa od 7. do 11. ure.

Naročanje na pregled je obvezno, pacienti naj pokličejo na telefonsko številko 01 4202 405 v ordinacijskem času ambulante. Paciente, ki so v enoti Rudnik imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika, pa v zdravstvenem domu naprošajo, da za naročanje na pregled pokličejo na telefonsko številko 01 42 02 400.

Dodatne ambulante za neopredeljene se bodo v januarju odprle tudi v preostalih enotah ZD Ljubljana in tudi v njih se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so v teh enotah ostali brez izbranega osebnega zdravnika. O pričetku odprtja preostalih ambulant in njihovem urniku bodo javnost obveščali sprotno, poudarjajo.

Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v ambulantah za neopredeljene, sprva ne bodo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika: "Ne glede na to pa bomo zdravstveno oskrbo še vedno zagotavljali vsem osebam, ki jo bodo potrebovali, in sicer v enotah, kjer so imeli osebnega zdravnika, torej v doslej že vzpostavljenih kroničnih, akutnih, administrativnih ambulantah in ambulantah za preveze ran."

Novice Od torka imajo v ZD Bežigrad prednost starejši od 65 let in kronični bolniki #foto #video

Ambulanta za neopredeljene tudi v Celju

Ambulanto za neopredeljene so ob 15. uri odprli v okviru ZD Celje. Po podatkih ZD Celje je v celjski regiji trenutno 2.945 oseb brez izbranega osebnega zdravnika.

V ZD Celje zagotavljajo, da so na vpis pacientov dobro pripravljeni. "Glede na kadrovske zmožnosti bo v ZD Celje v januarju delovala ambulanta za neopredeljene s peturnim delom od ponedeljka do četrtka, februarja pa od ponedeljka do petka. V ambulanti za neopredeljene bo sodelovalo devet zdravnikov družinske medicine, en specializant četrtega letnika, 13 srednjih medicinskih sester in šest administratorjev," so sporočili iz ZD Celje.

Preostali zdravstveni delavci iz ZD Celje so pripravljeni priskočiti na pomoč, če bo to potrebno, so še dodali in napovedali, da bodo vse potrebne informacije objavljene tudi na spletni strani ZD Celje. Zdravstveni delavci bodo v ambulanti dosegljivi v ordinacijskem času, izven tega časa pa se bodo bolniki v primeru nujnih stanj lahko obrnili na najbližjo urgentno ambulanto.

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi.
Gregor Prosen vodja prenove NMP
Novice "Zdravnikov je dovolj za 16 satelitskih urgentnih centrov"
Robert Golob
Novice Glavna prioriteta vlade: Golob bo vodil reformo zdravstva
Podjetje Better
Novice Slovensko podjetje, ki izboljšuje zdravstveni sistem na Finskem
Gregor Zemljič, Danijel Bešič Loredan
Novice Fides: Zato smo pri tem vprašanju popustili vladi #video
Ne spreglejte