Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2023,
9.13

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

5

Natisni članek

zdravniki zdravstvo intervju Večer Gregor Prosen

Sobota, 14. 1. 2023, 9.13

1 leto, 3 mesece

"Zdravnikov je dovolj za 16 satelitskih urgentnih centrov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

5

Gregor Prosen vodja prenove NMP | Vodja skupine za prenovo mreže NMP Gregor Prosen je povedal, da bo zaradi pomanjkanja zdravnikov vzpostavljenih 16 satelitskih urgentnih centrov.  | Foto STA

Vodja skupine za prenovo mreže NMP Gregor Prosen je povedal, da bo zaradi pomanjkanja zdravnikov vzpostavljenih 16 satelitskih urgentnih centrov.

Foto: STA

V načrtovani spremenjeni mreži nujne medicinske pomoči (NMP) bo 16 satelitskih urgentnih centrov, saj za več satelitov ni dovolj zdravnikov, je za Večer povedal vodja skupine za prenovo mreže NMP Gregor Prosen. Neuraden predlog sprememb, ki ga je konec prejšnjega leta pripravila skupina in je zaokrožil v javnosti, je sicer predvidel 20 satelitov.

Vodja delovne skupine za reorganizacijo NMP pri ministrstvu za zdravje Prosen je v intervjuju za Večer med drugim odgovoril na očitke, da želi skupina v nekaterih krajih ukiniti dežurnega zdravnika ponoči in ob koncih tedna.

Pojasnil je, da imamo v Sloveniji trenutno okoli 50 dežurnih mest, torej ambulant NMP zdravstvenih domov, kjer so dežurni zdravniki, večinoma gre za družinske zdravnike, za pomoč na voljo tudi ponoči.

Ob tem poudarja, da zdravstveni domovi v ambulantah NMP nimajo potrebne opreme za oskrbo življenjsko ogroženih bolnikov, zato ti na koncu tako ali tako pristanejo v urgentnih centrih bolnišnic. "Zato kritično bolni ne bodo prikrajšani, saj bodo še vedno na hitri poti do tja, kamor spadajo," je poudaril.

Kadrovske vire nameravajo okrepiti v obliki satelitskih urgentnih centrov 

Zato so se v skupini odločili kadrovske vire združiti in okrepiti v obliki satelitskih urgentnih centrov – majhnih urgentnih centrov v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra. Bolje kot dve manjši ambulanti brez resursov je en večji satelit, ki ima na voljo tudi opremo – ultrazvok, prenosni laboratorij in rentgen, je dejal.

"Nikjer na svetu nobena država nima za dva milijona prebivalcev 50 dežurnih zdravnikov. S strokovnega stališča od tega torej ne odstopamo. Lahko nas odstavijo. Lahko se trudijo odstaviti ministra. Ampak obe roki v ogenj dam, da tudi če bo prišla nova skupina, se bodo vrteli okoli istih gabaritov," je poudaril.

Zaradi pomanjkanja zdravnikov je napovedal, da bo satelitskih urgentnih centrov 16, pa še za vzpostavitev teh se bo država morala potruditi z dodatki, je dejal, saj bodo strateškega pomena. "Če želijo imeti dežurno službo kjerkoli že, pa naj plačajo zdravnika in imajo svojo dežurno službo. Ampak to ne bo sistem NMP," je dejal za Večer.

Predlog je bil namenjen zdravstvenemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu 

Ob tem je pojasnil, da je bil predlog reorganizacije mreže NMP, ki je konec prejšnjega leta zaokrožil v javnosti, delovno gradivo, ki je bilo namenjeno zdravstvenemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu.

Po predlogu, ki ga je pridobila tudi STA, bi med drugim na terenske intervencije zdravniki prihajali le iz satelitskih in urgentnih centrov, reševalci pa tudi iz drugih zdravstvenih domov. Ob tem bi v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali satelitski urgentni centri, ukinili urgentne ambulante, bi pa v teh krajih ob delavnikih med 7. in 20. uro delovale akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, torej nekakšne dežurne ambulante.

Ob burnih odzivih na napovedano reorganizacijo mreže NMP in nasprotovanju številnih lokalnih skupnostih na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je predlog delovne skupine še v usklajevanju.

Klemen Boštjančič
Novice Sodniki, zdravniki, šolniki ... Bo Slovenija lahko vse to plačala? "Da." #video
Zdravniki UKC
Novice Fides: Napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpovedana
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Zdravniki so plačni rekorderji javnega sektorja #video
zdravnik
Novice Mladi zdravniki: Zbiranje pred zdravstvenimi domovi je naravnost žaljivo

 

Ne spreglejte