SiolNET. Novice Slovenija
2,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodniki, zdravniki, šolniki ... Bo Slovenija lahko vse to plačala? "Da." #video

2,68

termometer

Vsi dogovori o povišanju plač v javnem sektorju, ki jih je vlada v tem tednu dogovorila s Svizom, Fidesom in sodstvom, se pri finančnih učinkih gibljejo znotraj 611 milijonov evrov, kolikor je bil težak oktobrski dogovor reprezentativnih sindikatov in vlade, so za STA pojasnili na ministrstvu za finance. Vzdržnost javnih financ ni ogrožena, trdijo.

Predvideni finančni učinek pri dodatkih za sodnike je ocenjen na 9,1 milijona evrov na letni ravni, so navedli na ministrstvu. Ob tem so pojasnili, da gre za začasen ukrep, ki bo veljal do prenove plačnega sistema, sredstva bodo zagotovljena s prerazporeditvijo iz proračuna oziroma znotraj njihovih finančnih načrtov.

Učinek spremembe aneksa h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje ter aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost dejavnost, o čemer so se dogovorili s šolskim sindikatom Sviz, je 18 milijonov evrov v letu 2023.

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec Novice Nova minimalna plača 878 evrov neto

Brez finančnih posledic

Dogovor z zdravniškim sindikatom Fides po navedbah ministrstva nima predvidenih finančnih posledic.

"Ob tem naj poudarimo še, da sprejete spremembe ne ogrožajo vzdržnosti javnih financ," so še dodali.

Vlada je danes sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost. S tem se bodo plače pomočnic vzgojiteljic zvišale za štiri plačne razrede, in sicer z izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred. Opredeljena sta tudi uvrstitev delovnega mesta strokovnih delavcev z nazivom višji svetnik ter delovnega mesta asistent.

požar gasilec gasilci Novice Plačno nesorazmerje: oglasili so se tudi gasilci

Mladi raziskovalci, sodniki ...

Plače se bodo zvišale tudi mladim raziskovalcem, in sicer z upoštevanjem dviga 1. aprila za štiri plačne razrede v 36. plačni razred, asistentom z univerzitetno izobrazbo za dva plačna razreda prav tako v 36. plačni razred.

S 1. januarjem bodo po napovedi premierja Roberta Goloba 600 evrov bruto mesečnega dodatka prejemali funkcionarji v pravosodnem sistemu, torej sodniki in tožilci.

Vlada je sicer danes potrdila tudi stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides. Ta med drugim predvideva razreševanje nekaterih stavkovnih zahtev Fidesa v predvidenem ločenem plačnem stebru za zdravstvo. Če ta do 1. januarja 2024 ne bo stopil v veljavo, bo vlada plačna nesorazmerja zdravnikov in zobozdravnikov odpravila v ločenih pogajanjih.

Ministrstvo za obrambo Novice Tudi v sindikatih Morsa in vojakov zahtevajo višje plače Gregor Zemljič, Danijel Bešič Loredan Novice Fides: Zato smo pri tem vprašanju popustili vladi #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin