Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2023,
12.38

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

13

Natisni članek

Gregor Zemljič vlada zdravstvo Fides

Četrtek, 12. 1. 2023, 12.38

1 leto, 3 mesece

Fides: Zato smo pri tem vprašanju popustili vladi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

13

Vlada je danes potrdila stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides in za podpis sporazuma pooblastila Danijela Bešiča Loredana, je na novinarski konferenci povedala Petra Bezjak Cirman z Urada vlade za komuniciranje. Stavkovni sporazum med drugim predvideva razreševanje nekaterih stavkovnih zahtev Fidesa v predvidenem ločenem plačnem stebru za zdravstvo. 

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je po vladni potrditvi parafiranega stavkovnega sporazuma ocenil, da je razum prevladal na obeh straneh. Pri dvigu plač za najbolj izkušene zdravnike so sicer morali narediti korak nazaj, a so zdravniki z dogovorjenim reševanjem večine zahtev v plačnem stebru za zdravstvo postali njegov enakovreden tvorec.

V sporazumu vlada izjavlja, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki. Obsojajo kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki. Vlada se zavezuje, da bo priznala in vključila zdravnike in zobozdravnike, nosilce zdravstvene dejavnosti prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno Fidesa, kot enakopravne partnerje pri reformi in oblikovanju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema. Prvo srečanje pogajalskih skupin bo 25. 1. 2023. 

Zemljič: Pri dvigu plač za najbolj izkušene zdravnike smo morali narediti korak nazaj

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je po vladni potrditvi parafiranega stavkovnega sporazuma ocenil, da je razum prevladal na obeh straneh. Pri dvigu plač za najbolj izkušene zdravnike so sicer morali narediti korak nazaj, a so zdravniki z dogovorjenim reševanjem večine zahtev v plačnem stebru za zdravstvo postali njegov enakovredni tvorec.

Zemljič je v današnji izjavi za medije poudaril pomen mediacije pod vodstvom Slovenskega zdravniškega društva, s katero sta v torek Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) in vladna stran zbližali stališča in parafirali sporazum.

Poudaril je, da je vlada izpolnila njihovo zahtevo, da obsodi kakršnokoli nasilje nad zdravniki in zobozdravniki ter drugimi zdravstvenimi delavci ter da se javno opredeli, da za stanje v javnem zdravstvenem sistemu zdravniki niso odgovorni.

Prav tako je vlada izpolnila zahtevo, da bodo vse zdravniške organizacije, ne samo Fides, enakopravni partnerji pri gradnji novega plačnega stebra za zdravstvo in pri reformi celotnega javnega zdravstvenega sistema.

Preostale tri stavkovne zahteve, in sicer določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative iz modre knjige, so prenesli v t. i. predviden plačni steber v zdravstvu. "S tem smo dali prvič vsebino temu stebru, ne samo ime, in postali že prvi in enakovreden tvorec vsebine tega plačnega stebra," je poudaril.

Ločen plačni zdravstveni steber bo vlada oblikovala do 1. aprila letos 

Cilj je, da vlada do 1. aprila letos oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do 30. junija. Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega sistema ne uvedejo do 1. januarja 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E1, torej v plačni skupini zdravnikov in zobozdravnikov.

Stavkovni sporazum s Fidesom je ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne, po zaključeni mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki ga je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Zemljič nakazal, da bodo stavkovne zahteve naslovljene v novem plačnem stebru za zdravstvo 

Vsebina sporazuma takrat še ni bila znana, je pa podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič nakazal, da bodo stavkovne zahteve sindikata, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle naslovljene v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. Ali sporazum predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač, še ni jasno.

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač − ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal − pa tudi zaradi odnosa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov.

smt dent
Trendi Ste zaradi izgube zob izgubili tudi samozavest? Preizkusite to rešitev!
Zdravniki v UKC Ljubljana
Novice 39 zdravnikov bo reševalo kolaps zdravstva v Ljubljani
Klub slovenskih podjetnikov, Marko Bitenc
Novice "Kar smo včeraj poslušali na protestih, je posledica zavestnega populističnega ..."
Ne spreglejte