Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2023,
15.22

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

7

Natisni članek

zdravstvo Finska Slovenija podjetje

Četrtek, 12. 1. 2023, 15.22

1 leto, 3 mesece

Slovensko podjetje, ki izboljšuje zdravstveni sistem na Finskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

7

Podjetje Better | Podjetje Better je doslej digitalne rešitve na področju zdravstva zagotovilo v 17 državah po vsem svetu.  | Foto Facebook/Podjetje Better

Podjetje Better je doslej digitalne rešitve na področju zdravstva zagotovilo v 17 državah po vsem svetu.

Foto: Facebook/Podjetje Better

Slovensko podjetje Better, ki je slovenski ponudnik digitalnih zdravstvenih rešitev in temelji na odprtih podatkih, skupaj s finskim podjetjem Tietoevry, ki ponuja storitve informacijskih tehnologij, več kot 60 bolnišnicam na Finskem zagotavlja klinični sistem Lifecare. Sistem zagotavlja dostop do informacij o bolnikih v realnem času in izboljšuje postopke oskrbe. Zdravstveni delavci imajo tako manj dela z birokracijo in več časa za paciente. Tak sistem bi lahko bil dostopen tudi v Sloveniji, a zaenkrat ni bilo resnejših pogovorov v tej smeri, povedo, ob tem pa dodajo: "Slovensko znanje bi bilo treba uporabiti tudi doma."

Lifecare je celovit klinični sistem, ki zagotavlja dostop do informacij o bolnikih v realnem času in izboljšuje postopke oskrbe. Zgrajen je kot modularni sistem, kar bolnišnicam in ostalim institucijam omogoča, da uporabijo samo tiste module, ki jih potrebujejo, obenem pa je zgrajen na najnovejši tehnologiji, na digitalni zdravstveni platformi, ki rešuje tudi problem povezljivosti posameznih bolnišnic in nadgradljivosti oziroma razširitve njihovih programov.

Ker je klinični program Lifecare zgrajen na Better digitalni platformi, mu ta omogoča tudi uporabo nizkokodnih orodij (low-code tools), kar omogoča grajenje aplikacij in obrazcev s strani bolnišnice. To jim omogoča večjo agilnost in hitro prilagajanje trenutnim potrebam, ob tem pa institucije postanejo tudi neodvisne od dobaviteljev.

Temelji na standardu openEHR, ki je že močno razširjen v Evropi. OpenEHR je standard, ki je zasnovan za obstojnost, shranjevanje informacij v jasni obliki in dobro modeliranem okviru. Pozornost preusmerja od posameznih aplikacij na podatke, saj se podatki vsakega pacienta shranjujejo v nevtralni obliki, ki ni odvisna od posameznega ponudnika, so lahko dostopni in shranjeni za celotno življenje pacienta.

Na Finskem s sistemom Lifecare oskrbujejo 60 bolnišnic 

Doslej se je na Finskem projektu pridružilo več kot 60 bolnišnic in oskrbuje skoraj dva milijona prebivalcev v akutni in socialni oskrbi ter pokriva približno 50 odstotkov finskega javnega zdravstva in socialnega varstva.

Kot pojasnjujejo v podjetju, sta se z uvedbo sistema Lifecare, ki je namenjen zdravstvenemu in socialnemu varstvu, na Finskem močno izboljšali učinkovitost in kakovost oskrbe bolnikov. Izboljšali so se tudi razvojni procesi, saj uporaba orodja Better Studio, omogoča, da se aplikacije gradijo hitro in brez pretiranega kodiranja, da se obrazci in ocene zgradijo v nekaj dneh ali celo urah in da se najnujnejše težave rešijo praktično takoj.

Pomen odprtih podatkov so prepoznale tudi nekatere druge države, med njimi nordijske države, Nizozemska, Katalonija, Združeno kraljestvo, in svoje zdravstvene sisteme začele graditi na temelju standarda openEHR. 

Kaj pa v Sloveniji? 

"Tak sistem bi lahko bil dostopen tudi v Sloveniji, a zaenkrat ni bilo resnejših pogovorov ali predstavitev sistema Lifecare," pojasnijo v podjetju. Je pa na podlagi Better digitalne zdravstvene platforme mogoče zgraditi različne sisteme zdravljenja in oskrbe tako za države in regije kot posamezne ustanove.

V podjetju Better sicer veliko energije vlagajo v to, da ozaveščajo slovensko javnost o nujnosti digitalizacije zdravstvenega sistema, o prednostih uporabe digitalne zdravstvene platforme in o trendih iz tujine. "Vidimo, da je v Sloveniji kar nekaj zanimanja za nove rešitve. Digitalizacija zdravstva poteka dobro in je Slovenija v marsičem lahko za zgled, a je preveč segmentirana. Slovenija že ima odlično postavljeno infrastrukturo in centralni register podatkov, a ta še ni v popolnosti zaživela, veliko je še možnosti za napredek, opozarjajo. 

Prepričani so, da je v Sloveniji še veliko potenciala za nadgradnjo. Imamo namreč dobro vzpostavljen hrbtenični sistem E-zdravje, ki ima napredno zasnovo, a bi ga lahko še bolj napolnili s klinično vsebino in podatki, ga začeli uporabljati in izkoriščati njegove prednosti na vseh nivojih zdravstva, poudarjajo in dodajajo: Slovensko znanje bi bilo treba uporabiti tudi doma za dobrobit tako pacientov kot zdravstvenih delavcev.

Manj dela z birokracijo, več časa za paciente 

S sistemom Lifecare bi zdravstveni delavci zagotovo imeli manj dela z birokracijo in posledično več časa za paciente. "To je tudi misija podjetja Better – poenostavitev dela zdravstvenih in negovalnih delavcev," poudarjajo. Zdravstveno osebje je namreč pogosto preobremenjeno, zato jim je treba pokazati, da digitalizacija lajša njihovo delo, jih vključiti v proces uvajanja novosti in tako pridobiti njihovo zaupanje, in pa seveda primerno izobraziti nove kadre. Ključnega pomena je, da lahko rešitve prilagodimo zdravstvenemu osebju in jih delamo za njih, to je tudi eden izmed glavnih konceptov digitalne zdravstvene platforme.

Kdo so? 

Podjetje Better s svojo vodilno, na odprtih podatkih temelječo digitalno zdravstveno platformo Better Platform intuitivnim orodjem za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds in okoljem Better Studio omogoča hitro, enostavno in stroškovno učinkovito izdelavo kliničnih aplikacij, pomaga transformirati zdravstvo. Doslej je podjetje digitalne rešitve zagotovilo v 17 državah po vsem svetu. 

Podjetje Better sicer že dolga leta uspešno sodeluje z UKC Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Onkološkim inštitutom Ljubljana, je pa tudi pogodbeni upravljalec Centralnega registra podatkov o pacientu (CRPP), ki je enotni sistem (hrbtenica) za zbiranje in izmenjavo zdravstvenih podatkov o pacientih, ki ga uporabljamo v Sloveniji.
Novice So to prave rešitve za zdravstveni sistem? #video
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan o tem, kdo in zakaj ustvarja izredne razmere v zdravstvu
UKC Ljubljana
Novice Erik Brecelj svari pred patološkimi interesi, Marko Noč predlaga skandinavski sistem
bolnišnica
Novice Kako je Nizozemska dosegla boljšo in finančno ugodnejšo zdravstveno obravnavo?

 

Ne spreglejte