Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2016,
15.37

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plaz Trbovlje cesta

Nedelja, 21. 2. 2016, 15.37

5 let, 5 mesecev

V Trbovljah so na cesto padle skale, ki tehtajo do 250 ton vsaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vozišče na cesti v bližini trboveljske cementarne, ki ga je v soboto zasul skalni podor, je precej poškodovano.

Za oceno škode in tega, kdaj bo mogoče spet vzpostaviti prevoznost ceste, pa bo treba počakati vsaj do ponedeljka, je po ogledu stanja na terenu pojasnila namestnica direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga.

Skale bodo začeli odstranjevati v ponedeljek Kot je navedla, je predvideno, da bi z odstranjevanjem skal s cestišča začeli v ponedeljek v jutranjem času, še pred tem pa si bo geolog na brežini ogledal stanje in ocenil morebitne nevarnosti za delavce. Z delom bodo tako začeli, ko bodo od geologa dobili zeleno luč.

Šele po tem bo mogoče ugotavljati, kakšno je dejansko stanje vozišča in kakšna vrsta sanacije bo potrebna, da vzpostavijo prevoznost ceste ali vsaj njeno osnovno varnost. Pri tem bodo morali skale, ki so padle na cestišče in so precej velike, zdrobiti in odpeljati s kraja, je povedala Hergova. Po njenih besedah je vozišče sicer precej poškodovano, poškodovani pa so tudi komunalni vodi pod cesto.

Trenutno je tako težko oceniti samo škodo kot tudi, kdaj bo cesta spet prevozna. Več informacij pa bodo lahko posredovali že v ponedeljek.

Gre za skalni podor, ne za plaz Kot so naknadno sporočili z ministrstva za infrastrukturo, so med današnjim ogledom kraja ugotovili, da gre za skalni podor, ne za plaz. Skalni podori so redkejši pojav, ki ga je izredno težko napovedati, so pa posledica večdesetletnih, celo stoletnih klimatskih dejavnikov, kot je na primer zmrzovanje vode v razpokah.

Material (velike skale, zemlja, drevesa) je zdrsel z višine približno 170 metrov v dolžini približno 270 metrov in zasul cesto v dolžini približno 50 metrov. Pod cesto je tudi pokriti vodotok, kar močno otežuje samo sanacijo.

Skale tehtajo vsaka med med 200 in 250 ton Koncesionar direkcije za infrastrukturo ima v pripravljenosti vso potrebno opremo in mehanizacijo za odstranitev treh skal, od katerih tehta vsaka med 200 in 250 ton. Z deli bodo pričeli takoj, ko bo izdana ocena, da je nivo varnosti zadosten. Prva ocena bo podana v ponedeljek in če bo pozitivna, bo koncesionar nemudoma pričel z deli za vzpostavitev prevoznosti.

V toku treh dni bosta geologa izdelala inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora, so še sporočili z ministrstva.

Voznik in potnica v vozilu, ki ga je plaz zasul, in so ju v soboto odpeljali v trboveljsko bolnišnico, sta po neuradnih podatkih zunaj življenjske nevarnosti.

Ne spreglejte