Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 5. 2018,
18.21

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

Natisni članek

stavka Branimir Štrukelj javni sektor SVIZ

Torek, 22. 5. 2018, 18.21

5 let, 11 mesecev

V Svizu bi se pogajali takoj po oblikovanju nove vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

Sviz | Foto Monika Oset

Foto: Monika Oset

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakujejo, da se bodo pogajanja o njihovih stavkovnih zahtevah, ki so jih vladi postavili že v tem mandatu, nadaljevala takoj po oblikovanju nove vlade. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je menil, da nova vlada za to ne bo potrebovala sto dni.

Po besedah Branimirja Štruklja so v Svizu na politične stranke naslovili vprašanja o stavkovnih zahtevah po odpravi zaostankov pri vrednotenju plač v vzgoji in izobraževanju ter prejeli odgovore vseh parlamentarnih in še nekaterih drugih strank.

Stavka Ljubljana
Novice Štrukelj: S Cerarjevim odstopom smo šolniki največ izgubili #video

Do zahtev sindikata se niso opredelili le v SDS in LMŠ

Po njegovih besedah so z izjemo SDS in LMŠ, ki se do zahtev nista želeli opredeliti, v vseh strankah izrazili strinjanje s Svizovimi zahtevami, da je treba izboljšati položaj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ovrednotiti razredništvo in povečati karierni razpon.

Prav tako so po njegovih besedah v omenjenih strankah povedali, da je prva naloga nove vlade, da se pogajanja o stavkovnih zahtevah odvijejo takoj v prvih mesecih. V Svizu bi si želeli, da v strankah ta stališča potrdijo tudi javno in da se do njihovih zahtev opredelijo tudi stranke, ki tega doslej še niso storile.

Štrukelj: Pričakujemo, da se bodo pogajanja začela takoj

Štrukelj je obenem spomnil, da je Sviz v stavki, ki jo je izglasovalo več kot 37 tisoč članov, in da je stavka zgolj preložena do trenutka, ko država dobi novo vlado.

"Pričakujemo, da se bodo pogajanja začela takoj," je dejal Štrukelj in dodal, da bodo v Svizu na to pripravljeni. Spomnil je tudi, da ima glavni stavkovni odbor pooblastila o odločanju glede stavkovnih aktivnosti, ki jih bodo uporabili takoj, ko bo vlada zasedla svoj položaj.

Novice Štrukelj: Stranke naj se opredelijo do zahtev Sviza #video

Po Štrukljevih navedbah je glavni stavkovni odbor na današnji seji tudi sklenil, da bodo vztrajali pri tem, da se razlike, ki gredo v škodo vzgoji in izobraževanju, odpravijo, o tistih zahtevah, ki so enake tudi pri drugih sindikatih, pa so se pripravljeni pogovarjati skupaj z drugimi sindikati.

Štrukelj je obenem izrazil razočaranje, da so vzgoja, izobraževanje, znanost in kultura odsotni iz razprav v predvolilni kampanji. Poudaril je še, da se mora gospodarska rast odraziti tudi v javnem sektorju.

Ne spreglejte