Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2020,
6.42

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

48

Natisni članek

odstop koalicija vlada

Četrtek, 30. 1. 2020, 6.42

4 leta, 2 meseca

DeSUS je za nove volitve, a nove koalicije ne izključuje

SDS je za nove volitve, a pušča odprta vrata za novo koalicijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

48

V SDS se pripravljajo na nove volitve, puščajo pa odprte možnosti za pogovore z drugimi strankami o oblikovanju nove koalicije. Tudi v DeSUS so bolj naklonjeni novim volitvam, če pa jih kdo povabi na pogovore, se jih bodo udeležili in jasno podali svoje zahteve.

Organi strank DeSUS, SD in SDS so danes odločali, kako naprej po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca. Do nove vlade vodita dve poti: predčasne volitve ali oblikovanje nove koalicije. 

SDS za nove volitve, vrata puščajo priprta

Kot so po sestanku povedali poslanci SDS, je stranka naklonjena predčasnim volitvam, vendar puščajo odprte možnosti za resne pogovore z drugimi strankami o oblikovanju nove koalicije. Kot je povedal poslanec Zvonko Černač, je v politiki vse mogoče.

SDS naj bi poslala vabilo strankam na pogajanja

STA pa poroča, da naj bi SDS poslala vabila za pogovore potencialnem koalicijskim partnerjem. Na vprašanje, ali bodo to storili, je podpredsednica stranke Jelka Godec odgovorila, da so bili vedno odprti za te zadeve in ni nobenih težav.

Predsednik SDS Janez Janša je že v ponedeljek povedal, da so najboljša izbora predčasne volitve.  | Foto: STA , Predsednik SDS Janez Janša je že v ponedeljek povedal, da so najboljša izbora predčasne volitve. Foto: STA ,

Da so nove volitve najboljša možnost po odstopu vlade, je že v ponedeljek povedal tudi predsednik SDS Janez Janša. Ob tem je dejal, da bi bilo sicer smiselno, da vmesni čas izkoristijo za sprejetje nujno potrebnih zakonov. Janša danes izjav ni dajal. 

Šarec: LMŠ ne bo sodelovala v nobeni opciji alternativne vlade v tem mandatu

Trenutno po oceni Šarca ni kakšnega področja, na katerem bi bila zaradi nesprejetja ukrepov država lahko v negotovosti. Sprejeta sta proračuna za letos in prihodnje leto, sprejeti so bili davčni ukrepi in razbremenjen regres. Na vprašanje, ali obžaluje padec zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je Šarec odgovoril, da ga to niti ni presenetilo, saj da se je to že dolgo nakazovalo. | Foto: Reuters Trenutno po oceni Šarca ni kakšnega področja, na katerem bi bila zaradi nesprejetja ukrepov država lahko v negotovosti. Sprejeta sta proračuna za letos in prihodnje leto, sprejeti so bili davčni ukrepi in razbremenjen regres. Na vprašanje, ali obžaluje padec zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je Šarec odgovoril, da ga to niti ni presenetilo, saj da se je to že dolgo nakazovalo. Foto: Reuters Premier Šarec ne pristaja na morebitno oblikovanje kakršne koli tehnične vlade. Če vlade ne bo sestavil predsednik SDS Janez Janša oz. če v njej ne bo SDS, potem te vlade ne bo, je premer, ki opravlja tekoče posle, dejal ob robu srečanja Združenja Manager. LMŠ ne bo sodelovala "v nobeni opciji" alternativne vlade v tem mandatu, je zatrdil.

Šarec je ponovil, da se v LMŠ zavzemajo za volitve, saj da bi bile te najboljša možnost. "Ali bo do njih prišlo, pa ne vem. Zdaj so drugi na potezi," je dejal. Je pa potrdil, da je v prihodnjem obdobju pripravljen delovati tudi v opoziciji. Na vprašanje o načrtih v tem primeru je odgovoril, da "v opoziciji ne potrebuješ prevelikih načrtov".

O razburjenju koalicijskih partnerjev glede načina njegovega odstopa, s katerim da jih ni predhodno seznanil, je Šarec dejal, da "nikoli ni dobro čustev zadrževati v sebi in je prav, da jih dajo ven". Je pa danes tudi pojasnil, zakaj je odločitev o odstopu do zadnjega trenutka zadržal zase; tako so mu narekovale izkušnje s stanjem na slovenski politični sceni. "Kadar koli sem se kakšno stvar s kom takole posvetoval, sem to že čez eno uro bral v medijih," je ponazoril.

O prihodnjem sodelovanju s SMC oz. pogovorih z njegovim predsednikom Zdravkom Počivalškom je Šarec povedal, da konkretnih predlogov o sodelovanju še nista izrekla, da pa je vabilo "zagotovo iskreno". Razmere so danes po oceni Šarca drugačne kot pred evropskimi volitvami in če bo prišlo do parlamentarnih volitev, so na njih pripravljeni sodelovati. (STA)

Janez Janša je edina opcija, boljšega kandidata ni

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je danes po pisanju STA dejal, da so dali na mizo vse mogoče opcije, niso pa sprejeli nobenih odločitev, saj bodo počakali, da se tudi druge stranke odločijo. Na vprašanje, ali je njihov pogoj, da potencialni vladi predseduje prvak SDS Janez Janša, je Krivec odgovoril, da je po njegovem mnenju oz. kar njega zadeva, to edina opcija - ali pri zdajšnjih volitvah ali v nadaljevanju. "Mi v tem trenutku boljšega kandidata nimamo."

V DeSUS bi šli na volitve, a so odprti za pogovore

Na to temo so se danes sestali tudi v stranki DeSUS. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po seji organov stranke povedala, da je stranka sprejela dva sklepa. Prvi je, da z jutrišnjim dnem začnejo priprave na predčasne volitve, to pa je tudi njihova prednostna izbira. V primeru, da bodo povabljeni na pogovore o oblikovanju nove koalicije, pa bodo k tem pogovorom pristopili in takrat jasno podali svoje zahteve.

Pivčeva je dodala, da danes niso govorili o tem, s kom bi DeSUS šla v koalicijo in s kom ne. Sama se sicer o morebitnem vstopu v novo koalicijo ni pogovarjala še z nikomer. 

Jurša: Mimika obraza včasih pove marsikaj

Pogovorov - niti formalnih niti neformalnih - o sodelovanju v morebitni novi koaliciji ni imel niti vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, piše STA "Je pa res, da mimika obraza včasih pove marsikaj," je dejal. Kaj več pa ni povedal. Sam meni, da je za stranko trenutno najpomembneje, da se začne pripravljati na volitve, "če se bo oblikovala kakšna koalicija, naj bo to leva ali desna, pa moramo poslušati in v teh razpravah tudi sodelovati". "Kaj se bo zgodilo potem, pa v tem trenutku ne more odgovoriti nihče," je dejal.

SD je začela priprave na volitve

Predsedstvo SD je na današnji seji začelo priprave na morebitne predčasne volitve v DZ. Vzpostavili so volilni štab, začenjajo pa tudi izbor kandidatov za poslance, je po seji povedal predsednik stranke Dejan Židan. Židan je še povedal, da po razpadu vlade niso bili čustveni, ampak jezni. "Bili smo jezni, ker zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ in odhoda vlade ne bomo realizirali nekaterih obljub ter zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni," je po pisanju STA poudaril Židan. 

Tonina ne zanima reševanje poslanskih mandatov

Za nove volitve so se sicer pred dnevi izrekli tudi v NSi. Predsednik stranke pa je danes na družbenem omrežju Twitter ponovil stališče stranke, da so predčasne volitve boljša možnost, reševanje poslanskih mandatov pa jih ne zanima. 

Matej Tonin
Novice Tonin proti novi koaliciji? "Reševanje poslanskih mandatov nas ne zanima." #video

Za nove volitve se sicer zavzemajo v LMŠ, Levici in SD, novi koaliciji pa so na drugi strani bolj naklonjeni v SMC, SNS, delno pa tudi v SAB. Zadnjim trem strankam sicer javnomnenjske ankete napovedujejo negotovo prihodnost po predčasnih volitvah.

Marjan Šarec
Novice Šarec o podnebnih spremembah: okolje nam bo ponudilo alternativo, ki ne bo lepa
Marjan Šarec
Novice Javil se je Šarec: Nekateri so se obnašali, kot da imajo 30 poslancev
Ne spreglejte