Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
15.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

vlada javni sektor Jakob Počivavšek stavka

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 15.31

6 let, 4 mesece

V stavko tudi Počivavškova skupina sindikatov javnega sektorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Jakob Počivavšek | Foto STA

Foto: STA

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so predvidoma za sredino januarja napovedali stavko. Razlog zanjo je to, da vlada zavrača možnost, da bi se hkrati pogajali o odpravi anomalij na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom in o odpravi anomalij zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

Po prepričanju pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, v kateri deluje 28 sindikatov, je hkratno pogajanje o navedenih vprašanjih "edini način, ki bi preprečil nastajanje vedno novih anomalij in neskončno nadaljevanje pogajanj o spremenjenem vrednotenju posameznih skupin delovnih mest", je pojasnil Jakob Počivavšek. Ker vlada zavrača to možnost, je pogajalska skupina prejšnji teden tudi zapustila pogajanja z vladno stranjo o odpravi plačnih anomalij.

Počivavšek: Vlada je izdatno prispevala k rušenju enotnega plačnega sistema

Odločitev vlade za ločena pogajanja je po besedah Počivavška nerazumna, kratkovidna in škodljiva: "Zavračanje razumemo kot odločitev vlade, da se dokončno poruši enoten plačni sistem, k čemur je sama že do zdaj izdatno prispevala in še prispeva s svojimi odločitvami. Razumeli ga bomo tudi kot nadaljevanje vladnega sledenja interesom posameznih vplivnih skupin v javnem sektorju, ki jim plačni sistem ne ustreza, saj računajo, da bodo sami v ločenih pogajanjih z vlado dobili več, pa čeprav na račun drugih skupin javnih uslužbencev."

Da gre za ozke partikularne interese po njegovih besedah kaže tudi odločitev vladne strani, da pogajanja o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom konča zgolj s sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki jo vodi Branimir Štrukelj, in sicer na način, "ki dejansko v ničemer ne prinaša odprave anomalij".

Pridobivajo samo zaposleni v plačni skupini J

Razen orientacijskih delovnih mest v skupini J, ki se dvigujejo za en plačni razred, namreč nobeno drugo orientacijsko mesto ne pridobiva ničesar, je opozoril. Dodal je, da je to hkrati bistveno manj, kot v svojih stavkovnih zahtevah postavlja največji sindikat v KSJS, in sicer Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki je stavko napovedal za februar prihodnje leto.

"Opozarjamo, da bi bili morebitni dogovori, sklenjeni na takšen način in očitno v škodo velikega števila javnih uslužbencev, tako z vidika legalnosti kot tudi z vidika legitimnosti sporni," je dejal Počivavšek.

Za zaščito interesov svojih članov so po njegovih besedah številni sindikati iz njihove pogajalske skupine v zadnjih dneh oblikovali stavkovne odbore, nekateri pa bodo to storili v prihodnjih dneh, ko bo tudi potekalo odločanje o napovedi stavke v teh sindikatih.

V sindikatu SVIZ, ki ga vodi Branimir Štrukelj, so splošno stavko napovedali za februar 2018. | Foto: Ana Kovač V sindikatu SVIZ, ki ga vodi Branimir Štrukelj, so splošno stavko napovedali za februar 2018. Foto: Ana Kovač

Točen datum in način stavke še nista znana

Odločitev o stavki bo predvidoma znana v prihodnjem tednu, tako danes še ni določen točen datum stavke, ki pa se bo najverjetneje zgodila sredi januarja prihodnje leto. Tudi o načinu stavke se še niso dogovorili, je dejal Počivavšek. Kot je pojasnil, je na nekaterih področjih možnost stavke omejena, zato bodo pripravili tudi protestne aktivnosti, ki se jih bodo lahko udeležili člani vseh sindikatov.

Stavkovne zahteve so torej, da se v okviru enotnega plačnega sistema takoj in hkrati odpravi preostale anomalije pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom in anomalije, ki so nastale zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest, in sicer z dvigom za od tri do štiri plačne razrede za primerljiva delovna mesta.

Najpozneje s 3. januarjem zahtevajo tudi začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Prav tako zahtevajo zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela.

"Ne bomo dovolili, da se enotni sistem sesuje"

Počivavškova namestnica Ana Jakopič je poudarila, da so njihove sindikalne zahteve namenjene temu, da dejansko ohranijo enoten plačni sistem in zaščitijo vse javne uslužbence. Kot je poudarila, jim je nemogoče očitati, da so nerazumni, ker zahtevajo pri nekaterih uslužbencih dvig plač za od tri do štiri plačne razrede, saj naj bi vlada pri nekaterih privolila v dvig za sedem plačnih razredov.

Prav tako je vlada po njenih besedah našla denar za direktorje javnih zavodov in razmišlja, kako zdravnike, ki v času specializacije napredujejo, dodatno nagraditi. "Ne bomo dovolili, da bi zaradi nekaterih parcialnih interesov in vladne fige v žepu prišlo do tega, da bi se sistem sesul in da bi nekateri od tega imeli veliko, nekateri pa nič," je dejala.

Ne spreglejte