SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivavškova skupina sindikatov se pripravlja na skupno stavko

0,08

termometer

Stavka sindikatov
Foto: Ana Kovač

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravljajo na skupno stavko. Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna.

"Vladi smo napovedali, da bomo začeli stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če ne bo prisluhnila našim zahtevam po tem, da se anomalije odpravljajo naenkrat. Nekateri sindikati so priprave na to že začeli, odločitev pa bomo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna," je dejal Počivavšek, ki o načinu stavke še ni želel govoriti.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), ki je del Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so že sporočili, da so se predsedstvo sindikata in predsedstva njihovih sindikatov univerz z današnjim dnem preoblikovala v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine.

Predsednik VSS Marko Marinčič je dejal, da bi lahko bila skupna stavka s skupnimi zahtevami "zelo v kratkem". Pojasnil pa je, da želijo odpravo anomalij na enoten način in znotraj enotnega sistema.

"Bilo bi smešno, če ne bi bilo strašljivo"

V VSS so v sporočilu za javnost zapisali, da predlogi Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj in v katerem se bodo prihodnji teden člani začeli opredeljevati o stavki, v nobeni točki niso usklajeni z VSS.

"Prav nasprotno: ti predlogi izrazito favorizirajo nižje ravni izobraževanja, na področju visokega šolstva pa se vidno ujemajo z interesi vodstvenih slojev na posameznih fakultetah, na katerih je SVIZ dejaven. /.../ Da tako precizno formuliran predlog kastnega sistema prihaja od nekega sindikata, bi bilo smešno, če ne bi bilo strašljivo," so zapisali v sindikatu. "V VSS bomo zaposlenim na univerzah izrecno in javno odsvetovali sodelovanje pri stavki, ki bi visokošolskim učiteljem in raziskovalcem izborila samo tisto, kar jim je vlada že tako ponudila sama," so še zapisali.

Dovolj podpisov za aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki omogoča nadaljnja pogajanja z gasilci

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki za en plačni razred izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I, so podpisali predstavniki 23 sindikatov, kar je dovolj za njegovo uveljavitev. Ta omogoča nadaljevanje pogajanj o odpravi anomalij pri delovnih mestih gasilcev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Delovno mesto vodje gasilske izmene I, ki je z aneksom uvrščeno v 33. plačni razred, je eno od orientacijskih delovnih mest za področje gasilske dejavnosti, katerih uvrstitev določa krovna kolektivna pogodba za javni sektor. To pa pomeni, da je za vsako spremembo potrebno soglasje vsaj polovice od 42 sindikatov javnega sektorja.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin