Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
15.32

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Natisni članek

stavka SVIZ šolstvo Branimir Štrukelj Slovenija

Četrtek, 30. 11. 2017, 15.32

6 let, 4 mesece

Štrukljev sindikat dal zeleno luč za splošno stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Branimir Štrukelj | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes soglasno potrdil odločitev za splošno stavko. Do stavke se mora zdaj opredeliti še članstvo. Če jih bo večina za, se bo stavka začela 14. februarja 2018. Na stavbi sindikata so že danes obesili napis Sviz Slovenije stavka.

Kot je v izjavi po današnji izredni seji pojasnila predsednica 53-članskega glavnega odbora sindikata Jelka Velički, se je odbor danes preimenoval v glavni stavkovni odbor. Glasovanje članstva sindikata, h kateremu bodo povabili tudi druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju, bo v 767 zavodih potekalo od 6. do 13. decembra.

Če bo stavka izglasovana, se bo začela 14. februarja 2018

Splošno stavko bodo izvedli, če se bo zanjo opredelila več kot polovica zavodov, v posameznem zavodu pa se šteje, da je stavka izglasovana, če jo podpre več kot polovica vseh zaposlenih, je pojasnila Veličkijeva.

Po njenih besedah se bo stavka, če bo izglasovana in če vlada do tedaj zahtevam sindikata ne bo ugodila, začela 14. februarja prihodnje leto. Ob koncu tega dne bo stavka prekinjena ter se bo nadaljevala po presoji in odločitvah glavnega stavkovnega odbora.

Štrukelj: Ne preostane nam drugega, kot da vlado prisilimo v pogovore

V Svizu sicer zahtevajo zvišanje osnovnih plač učiteljev ter drugih izobraževalcev od vrtca do univerze, ustrezno vrednotenje razredniškega dela, 1.200 evrov bruto regresa za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači, ter spoštovanje pravice do pogajanj v okviru kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj novinarjem ni želel pojasniti, kolikšne so njihove zahteve, ker želijo najprej slišati odgovor vlade. Je pa dejal, da so v okviru desetih odstotkov izboljšanja plač, kakršna je tudi razlika do povprečne plače v primerljivih poklicih v javnem sektorju.

Sviz je svoje zahteve pred dobrim mesecem naslovil na vlado. Vladna stran je v 30-dnevnem roku, ki ga je imela na voljo za odgovor, sporočila, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pogajalsko izhodišče posredovalo v medresorsko usklajevanje.

"To ni odgovor, ki bi bil sprejemljiv, zato smo sklicali izredno sejo glavnega odbora," je še pojasnila predsednica glavnega odbora sindikata, ki šteje 37.700 članov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes na novinarski konferenci po seji vlade zagotovila, da so se na Svizov predlog na ministrstvu ustrezno odzvali, v predpisanih rokih, in predloge izhodišč že posredovali tudi v medresorsko usklajevanje.

Ne spreglejte