Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
12.44

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

12

Natisni članek

sindikati stavka vrtec zdravstvo šolstvo

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 12.44

6 let, 3 mesece

V sredo bo velika stavka javnega sektorja: kaj morate vedeti #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

12

Sindikati se bodo v sredo pet čez poldne na protestnem shodu zbrali pred vlado. Stavka bo potekala v različnih delih javnega sektorja, stavkovne aktivnosti pa bodo prilagojene načinu dela v posameznem poklicu oziroma dejavnosti. Protesta se bodo udeležili tudi nekateri, ki jim je sicer možnost stavke prepovedana oziroma omejena.

Poglejte, kako bo potekala stavka v zdravstvu. Video: Planet TV

Stavko so napovedali sindikati, ki med drugim zastopajo zaposlene v visokem šolstvu, nekatere zaposlene v zdravstvu, sociali, vzgoji in izobraževanju, upravnih enotah, lekarnah, centrih za socialno delo, na Radioteleviziji Slovenija, v kulturi, ter zastopniki carinikov in veterinarjev.

Javnemu sektorju predpisi onemogočajo obliko klasične stavke, da bi preprosto nehali delati, zato bodo stavkali na delovnem mestu in vrsto nalog opravljali tudi v času stavke.

Pogajanja so se, vključno z vprašanjem odprave plačnih anomalij, že začela. Sindikati so vlado opozorili, da je posegla v enoten plačni sistem, s tem ko se je ločeno dogovarjala s posameznimi skupinami, posebej z zdravniki.

Zahtevajo ponovno vzpostavitev ustreznih razmerij vrednotenja delovnih mest in da tudi preostalim popravijo plače. Poleg tega pričakujejo odpravo preostalih plačnih anomalij in varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem plač po zakonu o uravnoteženju javnih financ iz leta 2012.

Nekateri vrtci bodo zaprti stavka | Foto:

Največjo stavko je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za vrtce, osnovne in srednje šole napovedal v sredini februarja. Kljub temu se bodo nekateri pridružili že tokratni stavki.

Sindikat sporoča, da bo zaprtih približno deset vrtcev, nekateri pa v sredo ne bodo izvajali pedagoškega dela. Starše so pozvali, da naj, če imajo drugo možnost varstva, otrok v vrtec ne pripeljejo. Kljub temu bodo sprejeli vse, ki bodo prišli.

Prestavljeni nekateri izpitni roki na fakultetah

Po napovedih visokošolskega sindikata ter Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) bodo predavanja na fakultetah javnih univerz v veliki večini odpadla.

Odpadli naj bi tudi nekateri izpitni roki, vendar bo presoja prepuščena posameznim profesorjem. Izpitni roki, ki so že dolgo napovedani, in tisti, ki bi lahko ogrozili študentsko izpolnjevanje pogojev, ne bodo odpovedani. Zaprta bo tudi mariborska univerzitetna knjižnica, vendar pa bo študentom omogočena uporaba čitalnice.

Univerza v Ljubljani | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

V UKC bodo delali v okrnjenem obsegu

V zdravstu se stavki pridružujejo sindikati v okviru konfederacije Pergam, ki imajo med svojimi člani medicinske sestre, bolničarje, strežnice, laboratorijske tehnike, farmacevte, zdravnike, pa tudi zaposlene v zdravstveni administraciji in podpornih službah.

Stavki se je pridružil tudi Sindikat kliničnega centra Ljubljana, v katerega je včlanjenih približno 3.000 od okoli 8.000 zaposlenih. V sredo se bodo ob 11. uri zbrali na ploščadi pred kliničnim centrom, sicer pa napovedujejo, da bo njihovo delo v času stavke potekalo v okrnjenem obsegu, poroča STA.

V laboratorijih bodo opravljali le nujne preiskave

Stavko medicinskih sester precej omejuje sama narava dela, bodo pa na primer, kot napovedujejo, v laboratorijih opravljali le nujne preiskave, enako velja za rentgenske ter ultrazvočne preiskave.

Stavka se bo poznala tudi v podpornih službah, tako recimo zdravstvena administracija ne bo pisala izvidov in izvajala storitev za stare od 18 od 65 let, kurirska služba ne bo raznašala pošte, v skladiščih ne bodo izdajali materialov, razen za življenjsko ogrožene bolnike. Ta dan tudi ne bo poskrbljeno za čiščenje skupnih prostorov, stranišč, pisarn in zdravniških sob.

Lekarne bodo zaprte tri ure

Svoje stavkovne aktivnosti so predstavili lekarniški farmacevti. Tri ure bodo zaprte tudi lekarne: "Lekarne bodo na ta dan med 10. in 13. uro zaprte, razen dežurnih lekarn," je po navedbah STA povedal predsednik sindikata Damir Domjan.

Izdajali bodo zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila, tudi tista brez recepta, ki so namenjena zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj. Kot so pojasnili, pa ne bo mogoče dobiti različnih kozmetičnih izdelkov oz. vsega, kar ne spada v opravljanje lekarniške javne službe. zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zaprte bodo številne knjižnice

Kot navaja Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa bodo zaprte številne knjižnjice, muzeji in gledališča. Stavki so se z odpovedjo predstav pridružili SNG Drama Ljubljana, SLG Celje, SNG Nova Gorica in Mestno gledališče Ptuj.

Zaprte bodo tudi številne knjižnice, izposoja bo tako onemogočena v vseh enotah Mestne knjižnice Kranj, Mariborske knjižnice, Knjižnice Radlje ob Dravi in Knjižnice Domžale.

Kdo bo še stavkal

Cariniki bodo izvajali še temeljitejše preglede, kar bi v praksi lahko pomenilo daljše čakalne dobe za prevoznike. Razlaganje celega tovornjaka lahko namreč traja tudi ves dan. RTV Slovenije bo program posvetila predvsem stavkovnim temam. Samo določene izbrane naloge bodo opravljali na upravnih enotah, finančni in geodetski upravi ter v centrih za socialno delo. Zgolj nujne ukrepe bodo izvajali tudi veterinarji.

Naj si vzamejo dan letnega dopusta in se udeležijo protestnega shoda, vojake poziva eden od zastopniških sindikatov, Sindikat ministrstva za obrambo. Pridružili naj bi se tudi gasilci, ki imajo kljub nedavnemu dogovoru z vlado še nekatere neizpolnjene zahteve.

vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Ne spreglejte