Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
7.56

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

34

Natisni članek

javni sektor stavka

Sreda, 24. 1. 2018, 7.56

6 let, 3 mesece

Stavka: 30 tisoč zaposlenih zahtevalo višje plače #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

34

Okoli 30.000 zaposlenih v več delih javnega sektorja se je danes pridružilo opozorilni stavki, ki jo je skupaj organiziralo 16 sindikatov. Kljub stavki delo ni povsem zastalo, saj so poskrbeli za vsa nujna opravila. Nekaj tisoč javnih uslužbencev pa je zahtevo po višjih plačah izrazilo tudi na shodu v Ljubljani.

Video: Planet TV

Ob 12.00 se je pred vlado zbralo nekaj tisoč zaposlenih iz različnih delov javnega sektorja iz vse Slovenije. Od vlade v prvi vrsti zahtevajo izboljšanje plač in ohranitev enotnega plačnega sistema. Shod se je po eni uri končal.

Kaj je pred vlado povedal sindikalist Jakob Počivavšek. Video: Planet TV


Vlada zahteve sindikatov ocenjuje kot neupravičene. Predsednik DZ Milan Brglez se je po protestu sestal s predstavniki stavkajočih sindikatov. Na srečanju so ga seznanili s stavkovnimi zahtevami in potekom pogajanj. Brglez je poudaril, da je pravica stavke urejena tudi v ustavi in spada med človekove pravice. "Pozivam obe strani, da ponovno sedeta za pogajalsko mizo," je še dejal v izjavi medijem.


Preberite še:
Magistra znanosti s tisoč evri na mesec #video
"Imam že 35 let delovne dobe, plačo pa dobrih tisoč evrov" #video

Dogajanje pred vlado smo spremljali iz minute v minuto:

13.03 "Vladna stran ocenjuje, da današnja stavka, kakor tudi vse napovedane stavke sindikatov javnega sektorja, niso upravičene. Masa za plače v javnem sektorju se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov (več kot 300 milijonov), povprečna plača pa se je dvignila za sedem odstotkov. Ob tem pa je dejstvo tudi to, da plače v javnem sektorju že četrto leto zapored rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju. Kot izhaja iz navedenega, so javni uslužbenci deležni gospodarske rasti," je sporočila vlada.

Fotogalerija
1 / 16

Foto: Bojan Puhek

13.02 Protest delavcev se končuje.

13.01 Današnji stavki dela javnega sektorja se je pridružilo več kulturnih ustanov, med njimi gledališča. V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo odpadle tri predstave, v Mestnem gledališču Ptuj pa ne bo gostovanja prav tako stavkajočega celjskega Slovenskega ljudskega gledališča (SLG).

12.54 "Lopovi, lopovi," vzklikajo protestniki.

12.45 "Teče deveto leto varčevalnih ukrepov. Za več kot 2,5 milijarde in pol je bila znižana javna poraba. Imamo gospodarsko rast že peto leto, a to ni dovolj, da bi vlada vrnila, kar je bilo odvzeto," je izpostavil sindikalist Jakob Počivavšek.

"Ne pristajamo na to, da dobivajo samo eni, za druge pa zmanjka. Čas neenake obravnave javnih uslužbencev je minil," je poudaril.

12.43 Kljub stavki carinikov je promet na mejnem prehodu Dragonja potekal normalno.

Video: Andrej Peroša

12.41 Pred poslopjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je dopoldne na zboru delavcev, ki podpirajo stavko v javnem sektorju, zbralo več kot 500 zaposlenih različnih profilov v zdravstvu. S sindikalnimi predstavniki so glasno opozarjali, da je njihovo delo podcenjeno, in zahtevali enako plačilo za enako delo.

12.40 "Vladi sporočamo, našega denarja ne boste dali elitam, medtem ko tisti z minimalno plačo pošteno delajo, da bi lahko imeli pošteno življenje," pravijo sindikati.

12.30 "Vlada sporoča, da za bogate ima, za vas pa ne," je dejala sindikalistka Lidija Jerkič. "Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri si bomo vzeli," je dodala.

Sindikalistka Lidija Jerkič. Video: Planet TV

12.26 Stavko podpira tudi evropska sindikalna organizacija javnih uslužbencev, je poudaril njihov predstavnik iz Češke.

stavka | Foto: Sabina Zonta Foto: Sabina Zonta

12.23 Stavka zaposlenih v DZ, ki v sklopu stavke več delov javnega sektorja poteka prvič v zgodovini, je danes ohromila vsakdanje delovanje hrama demokracije, ne le prekinila redno sejo DZ. Stavka se pozna že na recepciji, novinarjem je vstop v DZ omogočen le na izrecno povabilo. Po hodnikih je manj zaposlenih in poslancev, tudi kave ne strežejo.

12.14 Zbralo se je nekaj tisoč zaposlenih iz različnih delov javnega sektorja iz vse Slovenije. Od vlade v prvi vrsti zahtevajo izboljšanje plač in ohranitev enotnega plačnega sistema. "Dostojno delo, dostojne plače," sporočajo na enem od transparentov. Protest se je začel z delavsko himno.

12.04 Med protestniki sta tudi poslanca Levice Luka Mesec in Violeta Tomič.

12.03 "Transparenti jasno povedo, zakaj smo tukaj: zaradi premajhnih plač," pravi pravosodni policist, ki protestira pred vlado.

12.02 V okviru današnje stavke javnega sektorja v Finančni upravi (Furs) po navedbah sindikata državnih organov stavka okoli 80 odstotkov vseh zaposlenih. Po navedbah vodstva uprave delo poteka v obsegu, za katerega so se vodstva Fursa in sindikatov dogovorili s sporazumom.

12.00 "700 evrov plače dobim vključno s prehrano," pravi pomočnica kuharice.

11.53 "Na vladni strani gledajo samo na odhodke, ne pa na to, kaj prinesemo zaposleni," pravi pripadnica sindikata Glosa.

11.37 Skupaj s številnimi drugimi institucijami danes stavkajo tudi v nekaterih kulturnih ustanovah. Stavki so se pridružile posamezne knjižnice, gledališča in muzeji oziroma nekateri zaposleni v njih in člani sindikata. Medtem ko so stavkajoče knjižnice danes zaprte za uporabnike, pa so muzeji za obiskovalce tudi danes odprti.

Kako poteka stavka v vrtcu Šentvid. Video: Planet TV

11.26 Veterinarji med stavko izvajajo nujne ukrepe v primeru izbruha določenih bolezni živali in nujne ukrepe za zaščito živali, preostale naloge pa so po besedah predsednice Sindikata veterinarjev Slovenije Nataše Ajdič obstale. To je pri večjih rejcih povzročilo nekaj nejevolje, v primeru večdnevne stavke pa bi lahko trgovcem tudi zmanjkalo mesa.

11.25 V sklopu stavke javnega sektorja danes stavkajo tudi cariniki v Luki Koper. Kot je ugotavljal tudi predstavnik sindikata Andrej Jerman, tovorni promet v Luko in iz nje ni moten, je bil pa v torek bolj zgoščen. 

stavka | Foto: Sabina Zonta Foto: Sabina Zonta

11.23 Po shodu bo predstavnike skupnega stavkovnega odbora sprejel predsednik DZ Milan Brglez. Za zdaj ni predvideno, da bi jih sprejel kdo na vladni strani.

11.19 Po naših neuradnih informacijah so na Upravnih enotah Ruše in Pesnica zaposlenim prepovedali udeležbo na protestu v Ljubljani. Vodstvo upravne enote Pesnica to zanika. Odziv upravne enote Ruše še čakamo.

11.14 Na protestnem shodu se bodo članom sindikatov pridružili tudi vojaki in zaposleni na obrambnem ministrstvu, za katere sicer velja prepoved stavke. Sindikat ministrstva za obrambo je svoje člane pozval, naj vzamejo dan dopusta in se udeležijo shoda, a točnega števila udeleženih še ne morejo napovedati.

11.12 Današnja stavka na upravnih enotah za zdaj poteka brez težav. Na Upravni enoti Ljubljana so se stavki pridružili vsi, prav tako tudi na Upravni enoti Koper stavkajo kot kolektiv.

11.05 Frančišek Verk iz sindikata državnih organov Slovenije pravi, da se hoče ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley danes sestati z vsemi stavkajočimi sindikati. Na ameriškem veleposlaništvu so to zanikali, saj da je to notranja zadeva Slovenije, ki se njih ne tiče. Kot pravijo, se s sindikati in delodajalci redno srečujejo na nižjih ravneh v sklopu redne diplomatske dejavnosti.

11.03  Zaradi protesta pred vlado bo med 12.00 in 14.00 Gregorčičeva cesta v Ljubljani zaprta.

stavka | Foto: Sabina Zonta Foto: Sabina Zonta


V največji stavki javnega sektorja v Sloveniji sodelujejo sindikati, ki med drugim zastopajo zaposlene v visokem šolstvu, nekatere zaposlene v zdravstvu, sociali, vzgoji in izobraževanju, upravnih enotah, lekarnah, centrih za socialno delo, na Radioteleviziji Slovenija, v kulturi, ter zastopniki carinikov in veterinarjev.

Lekarne bodo zaprle vrata, na meji dolge čakalne dobe?

Predpisi sicer nekaterim v javnem sektorju, na primer v zdravstvu in izobraževanju, onemogočajo klasično obliko stavke, zato bodo stavkali na delovnem mestu. Lekarne bodo tako med 10. in 13. uro zaprte, izdajali pa bodo le zdravila predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila, tudi tista brez recepta, ki so namenjena zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj.


Preberite še:

Pred vlado opoldne pričakujejo več tisoč protestnikov
Sviz ne odstopa od stavkovnih zahtev
Preverite, v katerih šolah in vrtcih bodo jutri stavkali


Tudi v ljubljanskem kliničnem centru je delo okrnjeno, cariniki pa napovedujejo temeljitejše preglede, kar bo posledično pomenilo daljše čakalne dobe pri vstopu v državo.

Podrobneje si lahko o sredini stavki in posledicah, ki jo prinaša, preberete tukaj.

Stavka na Upravni enoti Koper | Foto: Andrej Peroša Stavka na Upravni enoti Koper Foto: Andrej Peroša

Sindikati: Krize je konec, zahtevamo višje plače

Denar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sindikati vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori, zlasti z zdravniki, posegla v enotni plačni sistem, s čimer je porušila ravnotežje. Pet čez poldne bodo pred poslopjem vlade pripravili tudi protestni shod.

Od vlade pričakujejo, da znova vzpostavi porušena razmerja in da se plače zvišajo tudi zaposlenim v drugih sektorjih. Ker je gospodarske krize konec, kar je razglasila celo vlada, pa zahtevajo, da se odpravijo tudi varčevalni ukrepi iz kriznega obdobja.

Ne spreglejte