SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred vlado opoldne pričakujejo več tisoč protestnikov

0,08

termometer

Stavka
Foto: STA

V več delih javnega sektorja je za danes napovedana stavka. Skupaj so se zanjo odločili v 16 sindikatih, ki med drugim zahtevajo izboljšanje plač. Stavkovne aktivnosti bodo potekale v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali, tudi na javni RTV. Pred vladnim poslopjem bo pet minut čez poldne protestni shod.

Koliko ljudi se bo pridružilo stavki, v sindikatih niso želeli napovedovati. Kot so pojasnili, gre za odločitev vsakega posameznika, ki se lahko ne nazadnje še na dan stavke odloči, ali bo v njej sodeloval. Na protestnem shodu pred vlado pričakujejo nekaj tisoč ljudi. Udeležbo na protestu so napovedali tudi v nekaterih sindikatih, ki sicer ne stavkajo, a podpirajo postavljene stavkovne zahteve.


Preberite še:

Sviz ne odstopa od stavkovnih zahtev
Preverite, v katerih šolah in vrtcih bodo stavkali


Sindikati vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. Zahtevajo, da se znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim. Za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za od tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Koprivnikar: Vlada pripravljena na dialog

A pogajanja z vladno stranjo do zdaj niso bila uspešna. Po napovedi stavke so se sestali dvakrat, novo srečanje med pogajalci obeh strani pa za zdaj ni predvideno. Glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, zagotavlja, da je vlada pripravljena na dialog, a ne more sprejemati zavez, ki bi bile škodljive za državo. Po vladnih izračunih bi namreč vse stavkovne zahteve pomenile 991 milijonov evrov, zato je nemogoče ugoditi vsem. Sindikatom sporoča tudi, da osnove za plačilo stavke ni.

To so za danes med drugim napovedali sindikati, ki zastopajo zaposlene na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, carinike, veterinarje in različne poklice v zdravstvu. Nekatere ustanove, kot so knjižnice in gledališča, bodo zaprle svoja vrata, povsod pa bodo zaposleni kljub stavki poskrbeli za vse nujne naloge.

Vlada bo tako februarja očitno doživela še tri stavke. Za 12. januar sta začetek stavke napovedala oba policijska sindikata, za dan kasneje sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, 14. februarja pa naj bi se začela še stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo je napovedal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin