SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sviz ne odstopa od stavkovnih zahtev

0,08

termometer

Boris Koprivnikar
Foto: Ana Kovač

Predstavniki sindikata Sviz in vlade so danes nadaljevali pogajanja pred stavko, ki jo je Sviz napovedal za 14. februar. Po mnenju vladne strani so pri zahtevi o plačah visokošolskih učiteljev blizu rešitvi, a Sviz ne namerava odstopiti od nobene od vsebinskih zahtev, med katerimi je ustreznejše vrednotenje plač izobraževalnega dela.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da imajo na vladni strani pomisleke, ali je predlog Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za reševanje njihovih zahtev realen. Na vladni strani so se po njegovih besedah pripravljeni pogovarjati o drugačnem vrednotenju razredniškega dela, "težko pa bi bilo zanje sprejemljivo, da bi morali v celotni lestvici šolskega sistema uvajati dvojna delovna mesta - na primer delovno mesto predmetni učitelj in delovno mesto predmetni učitelj - razrednik".

To bi po ministrovih besedah pomenilo, da bi bilo treba učitelju vsakokrat, ko ni razrednik, odpovedati pogodbo o zaposlitvi in potem z njim skleniti novo.

"Zahteve ni mogoče uresničiti samo za en sindikat"

O zahtevi o regresu za letni dopust v vrednosti 1.200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo je po pogajanjih poudaril, da te zahteve ni mogoče uresničiti samo za en sindikat. Pri plačah visokošolskih učiteljev pa je vladna stran po njegovih besedah večino Svizovih stavkovnih zahtev že naslovila s svojim protipredlogom, ki se nanaša tudi na druge pogajalske skupine. "Tu smo že zelo blizu," je zagotovil.

Odprli vprašanje slabšega vrednotenja izobraževalnega dela

Na pogajanjih so danes odprli ključno vprašanje, ki po presoji Sviza utemeljuje njihove argumente za zahtevano izboljšanje plač, to pa je slabše vrednotenje izobraževalnega dela v primerjavi s primerljivimi delovnimi mesti v javnem sektorju, je po pogajanjih dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. "Na istih stopnjah izobrazbe nekateri nosilni poklici, na primer vzgojitelj in učitelj, dobivajo nižje plače," je dejal. Od vsebinskih vprašanj, med katerimi je ustreznejše vrednotenje šolnikov, po njegovih besedah ne nameravajo odstopiti.

Odprava zaostajanja plač

V sindikatu želijo doseči odpravo pri zaostajanju plač od vrtcev do univerze. V svojih stavkovnih zahtevah so kot temeljni cilj postavili odpravo v zaostajanju plač s primerljivimi delovnimi mesti z enako izobrazbo, ki je nastala v času krize. "Ves spor se skriva natanko v tej točki," je pojasnil za STA.

Kot je spomnil, podpirajo stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja, ki bodo stavkali v sredo. A Sviz ne zahteva zvišanja plač, ampak odpravo zaostajanja v plačah. "Tu je ključna razlika med nami in kolegi, ki so stavko napovedali za sredo," je pojasnil.

Zahtevajo višje plače

Njihove stavkovne zahteve so med drugim zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo. Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju zahtevajo od dva do tri plačne razrede višje plače.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin