Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2020,
12.44

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Natisni članek

Šmarje pri Jelšah okužba

Četrtek, 19. 3. 2020, 12.44

4 leta, 1 mesec

V šmarskem domu upokojencev okuženi že trije zaposleni in šest varovancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom, potem ko so v sredo potrdili prvi primer pri eni od zaposlenih, do danes razširila že na tri zaposlene in šest stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma, imajo še trije stanovalci povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi.

Po besedah direktorice doma Gordane Drimel imajo tako oskrbovanci kot zaposleni za zdaj samo povišano temperaturo in drugih bolezenskih znakov ne kažejo, poroča STA.

Sicer pa so v šmarskem domu zaposlene dodatno angažirali za razkuževanje prostorov in vzpostavljajo dodatne izolacijske prostore. Poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Število potrjenih okuženih v Sloveniji se bliža 300 #video

Prav tako so po besedah Drimelove v stalnem stiku z občinskim štabom civilne zaščite, zdravstvenim domom, epidemiologom nacionalnega inštituta za javno zdravje, od katerega še čakajo dodatna navodila.

Iz šmarskega zdravstvenega doma so domu upokojencev iz svojih sredstev zagotovili nekaj zaščitne opreme, pomoč pa so jim ponudili tudi že nekateri drugi domovi za starostnike po Sloveniji, še poroča STA.

V slovenjgraški bolnišnici okuženih pet zaposlenih

Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni zaposleni osebi, ki je bila že doma v samoizolaciji, tako da imajo zdaj skupno potrjenih pet okužb med zaposlenimi. Čakajo še na rezultat brisa pri eni bolnici. 

Potem ko so v torek sporočili, da je bila okužba potrjena pri štirih zaposlenih, je bila zatem dodatno potrjena še ena okužba. Je pa trenutno stanje stabilno, je povedal direktor Janez Lavre. Bolnišnica je samo v sredo opravila 39 testov za koronavirus pri bolnikih in 46 pri zaposlenih. Poleg petih okuženih zaposlenih je v samoizolaciji še 20 ostalih zdravstvenih delavcev. V bolnišnici domnevajo, da so se zaposleni okužili na predavanju v Ljubljani pred več dnevi.

V slovenjgraški bolnišnici trenutno hospitaliziranih s potrjeno okužbo nimajo, čakajo pa, kot omenjeno, na rezultat brisa pri eni bolnici. Na sprejem okuženih bolnikov so pripravljeni, zatrjujejo.

V novomeški in brežiški bolnišnici priprave na hospitalizacijo bolnikov

V splošnih bolnišnicah Novo mesto in Brežice se pripravljajo na pričakovano povečanje hospitaliziranih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. V obeh bolnišnicah imajo zaščitne opreme dovolj za sproti, od države pa pričakujejo pravočasne dodatne pošiljke zaščitnih sredstev, so povedali.

Novice Objavljamo seznam okuženih po slovenskih občinah #video

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je za STA dejal, da so imeli za morebitne hospitalizirane bolnike v delu stavbe nekdanje interne bolnišnice že zdaj pripravljenih nekaj več kot 20 postelj, v teh dneh pa bodo temu namenili celotno stavbo.

S tem bodo prišli do skoraj 80 postelj, urejanja pa se bodo lotili postopno oziroma po potrebi, saj za zdaj vse obolele s koronavirusno boleznijo premeščajo v UKC Ljubljana ali na Golnik.

Koronavirus
Novice Zaradi suma na okužbo s koronavirusom zaprli trgovino

Glede založenosti z zaščitno opremo je Piletič dodal, da so jim pristojni zagotovili, da naj s to ne bi bilo težav.

Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je za STA dejala, da bodo del izpraznjenega internega oddelka, ki je ločen od preostale bolnišnice, namenili za 24 postelj. Te bodo namenjene morebitnim hospitaliziranim zaradi potrjene okužbe s koronavirusom. Teh potreb sicer za zdaj v Posavju še nimajo, je pojasnila.

Povedala je še je, da imajo zaščitne opreme dovolj zgolj za sproti. Novo so naročili in od državnih organov dobili zagotovila, da jo bodo tudi prejeli.

Tea
Novice Okužena Slovenka: Kot da ti pljuča zaliva voda #video

Več brežiških zdravnikov dnevno prihaja s hrvaške strani meje. Direktorica je povedala, da z njihovim prehajanjem meje za zdaj ni težav, v primeru zaostritve razmer pa bodo ustrezno namestitev zanje zagotovili v Brežicah in okolici.

V izolski bolnišnici že prepolovili zdravstveno ekipo

V Splošni bolnišnici Izola so v pripravah na morebitno širjenje novega koronavirusa že zmanjšali število ambulantnih in operativnih posegov do te mere, da je vsaj polovica običajne zdravstvene ekipe doma, je za STA pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Ob tem imajo pripravljenih skupno osem postelj na oddelku za intenzivno nego.

Ne spreglejte