Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
12.48

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

prostitucija kriminal žrtve policija

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 12.48

4 mesece, 2 tedna

V Slovenijo zvabili 43 žrtev. Novačili so jih za prostitucijo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Policisti so zaključili dolgotrajno preiskavo kriminalne združbe, katere člani so se ukvarjali s kaznivimi dejanji trgovanja z belim blagom, prostitucijo ter nezakonitim prehajanjem državne meje in prodajo prepovedanih drog. Pridobljeni denar so nato vlagali v legalne posle. V preiskavi, v kateri so sodelovale različne policijske uprave, so ugotovili, da so člani kriminalne združbe v Slovenijo zvabili 43 žrtev, ki so jih novačili za prostitucijo.  

Preiskavo in delo policije v zvezi z izpostavljeno problematiko so predstavili Stojan Belšak iz Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, Damjan Apollonio iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Peter Skerbiš iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Ugotovili so, da je vodja kriminalne združbe 65-letni moški, ki je pod pretvezo vabil žrtve, da so se morale prostituirati na različnih lokacijah na območju Ljubljane. Njegova glavna pomočnica je bila 44-letna državljanka Slovenije, ki trenutno prestaja zaporno kazen. Kaznivo dejanje je izvrševala iz zapora, in sicer na prostih izhodih.

Večina žrtev iz Srbije in BiH

Žrtve so večinoma novačili prek spleta in jim obljubljali bogato plačilo. Bile so iz Srbije in BiH, ena iz Slovenije ter ena iz Dominikanske republike. Stare so bile med 20 in 30 let, nekatere tudi starejše. Niso jim neposredno jemali zaslužka, vendar niso delale tega, kar so jim obljubili. V oglasih so namreč navedli, da bodo izvajale masažo. 

Na širšem območju Policijske uprave Ljubljana je prejšnji torek potekalo več hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivih dejanj iz skupine kaznivih dejanj zoper človečnost, javni red in mir, človekovo zdravje ter spolno nedotakljivost. Zasegli so veliko različnih predmetov ter večje količine droge in orožja. Pridržali so 12 osumljencev.

Združbo prevažanja tujcev vodil 44-letnik iz Ljubljane

Eden od devetih osumljenih, povezanih s prostitucijo, in sicer državljan Črne Gore, se je ukvarjal tudi s prevažanjem tujcev, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, čez in iz države. To združbo, ki se je organizirano ukvarjala s prevažanjem tujcev preko Slovenije proti Italiji, je sicer vodil 44-letnik iz Ljubljane, v njej pa so večinoma sodelovali taksisti oziroma njihovi družinski člani ali prijatelji.

Pri prevozu migrantov je tako sodelovalo 17 osumljencev, in sicer 12 državljanov Slovenije, omenjeni državljan Črne gore, državljan Palestine, državljan Srbije, in dva državljana Bosne in Hercegovine, ki naj bi storili 65 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in čez Slovenijo prepeljali najmanj 378 migrantov. Policija je zoper vseh 17 osumljenih podala kazenske ovadbe, je pojasnil Belšak.

Kriminalna združba je delovala na način, da so iz tujine dobivali podatke o tujcih, ki so že nezakonito vstopili na ozemlje Slovenije in se večinoma gibali v Ljubljani oziroma okolici azilnih domov. Po prejemu podatkov o tujcih, ki so želeli nadaljevati pot, in po prejemu plačila prek različnih sistemov plačilnega prometa, kot so Western Union, Money Gram in Revolut, so tujce odpeljali proti Italiji. Nekatere so peljali tudi večkrat, saj jih je policija večkrat ustavila in prepeljala nazaj v azilni dom.

V preiskavi so ugotovili, da sta se 44-letnika iz Bosne in Hercegovine in Slovenije, ki sta sodelovala pri prostituciji, ukvarjala tudi s ponujanjem in preprodajo prepovedanih drog. Z njima je sodeloval 47-letni državljan Slovenije, ki so ga že obravnavali za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog.

Storili naj bi pet kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Policisti so v preiskavi zasegli 200 gramov kokaina in dva kilograma konoplje.

Zasegli več kosov prepovedanega orožja in osebni avtomobil

Policija je opravila 22 hišnih preiskav pri 27 osumljencih in zasegla različne elektronske naprave, sezname, pripomočke za nudenje spolnih uslug, okoli 30.000 evrov gotovine, nekaj zlatih ploščic in potrdila o naložbenem zlatu. Zasegli so tudi dva prirejena prostora za gojenje konoplje, v katerih je bilo 24 sadik, 745 gramov posušene konoplje, 5 gramov kokaina, 136 tablet MDMA (extasy), 5 mililitrov konopljine smole, 10 gramov neznane snovi in 93 različnih tablet.

Pri različnih osumljencih so kriminalisti zasegli tudi več kosov prepovedanega orožja, in sicer eno avtomatsko pištolo z dušilcem, dva revolverja, štiri polavtomatske pištole, polnokovinsko skrito pištolo, več kot 200 nabojev za pištole in ročno bombo M-75.

Zasegli so tudi osebni avtomobil. Po forenzičnih preiskavah bodo zoper zadnjo skupino osumljenih podali dodatne kazenske ovadbe zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Ocenili so, da so osumljenci s kaznivimi dejanji pridobili okoli 200.000 evrov protipravne premoženjske koristi. S preiskavo pa nadaljujejo, saj želijo pridobiti še podatke o drugih denarnih transakcijah, je še dejal Belšak.

Delavec, delavci, delo
Novice Trgovina z ljudmi: za pot v Slovenijo plačal deset tisoč ameriških dolarjev
prostitutka
Novice Je ta država postala bordel Evrope?
Prostitucija
Novice Število prostitutk v Nemčiji kljub porastu pod predkoronsko ravnjo
Ne spreglejte