Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2020,
9.55

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

29

Natisni članek

virus okužba Slovenija Koronavirus

Petek, 28. 8. 2020, 9.55

3 leta, 7 mesecev

V Sloveniji spet porast novih okužb, manj je uvoženih primerov iz Hrvaške #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

29

V Sloveniji so v četrtek ob 1.338 opravljenih testiranjih potrdili 42 novih okužb z novim koronavirusom. To je devet več kot v sredo, ko so odkrili 33 novih okužb. Za boleznijo covid-19 včeraj ni umrl noben bolnik. Na zdravljenju v bolnišnici je 22 bolnikov, en bolnik je na intenzivni negi. V bolnišnico so na novo sprejeli tri, v domačo oskrbo so odpustili štiri bolnike. Štiri nove okužbe so potrdili pri zaposlenih v mariborskem kliničnem centru, ki pa niso bili v stiku z bolniki. Epidemiologinja Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dejala, da so v zadnjih dneh zabeležili več lokalnega prenosa in manj uvoženih primerov novih okužb.

V Sloveniji je trenutno 428 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Do zdaj so okužbo pri nas potrdili pri 2.797 ljudeh, za boleznijo covid-19 pa je skupaj umrlo 133 ljudi, kažejo podatki s spletne strani covid-19.sledilnik.org. Največ novih okužb so v četrtek potrdili v Celju in Mariboru, kjer so potrdili po pet novih okužb. V Ljubljani so odkrili štiri nove okužbe, medtem ko so v Kopru, Velenju, Črnomlju, Brezovici in Krškem potrdili po dve novi okužbi.

 

Po eno novo okužbo so odkrili v občinah Velike Lašče, Dravograd, Kranj, Sevnica, Šmarje pri Jelšah, Šmarje pri Litiji, Brežice, Kamnik, Miklavž na Dravskem polju, Murska Sobota, Šenčur, Videm, Muta, Rogaška Slatina, Borovnica, Prebold, Vuzenica in Zavrč. Največ aktivnih okužb trenutno beležijo v Ljubljani, in sicer 83. V Celju je aktivnih okužb 29, v Mariboru in Novem mestu po 16, v Grosupljem pa 11. Vsaj kakšno aktivno okužbo beležijo v polovici slovenskih občin, poroča STA.

koronavirus covid test
Novice V sredo potrdili 33 novih okužb z novim koronavirusom #video

Epidemiologinja: Pri uvoženih primerih ne prevladuje več Hrvaška

Epidemiologinja Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da so v zadnjih dneh zabeležili več lokalnih prenosov in manj uvoženih primerov novih okužb: "V zadnjem dnevu je bilo med 42 potrjenimi primeri šest uvoženih primerov in 22 okužb lokalnega prenosa."  Največ obolelih je bilo v starostnih skupinah od 25 do 34 ter od 35 do 54 let.

Po njenih besedah je med novo potrjenimi okužbami več kot polovica takšnih, pri katerih so bili oboleli v karanteni, zato si obetajo, da bo širjenje manj obsežno. Epidemiologinja je dodala, da spremljanje in iskanje kontaktov okuženih za zdaj še ne predstavlja večje težave. V zadnjih dneh se je po njenih besedah umiril tudi porast uvoženih primerov iz Hrvaške.

"Ko gre za uvožene primere, v zadnjih dneh ne prevladuje več Hrvaška, je bilo pa v zadnjem tednu 14 od 22 uvoženih primerov iz Hrvaške," je dejala Grgič Vitkova. Glede morebitnega poslabšanja epidemioloških razmer zaradi začetka novega šolskega leta pa je dejala, da glede na dosedanje razmere upa, da bo situacija obvladljiva.

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem spet več kot 300 novih okužb

V domu starejših v Črnečah okužbo potrdili tudi pri eni od zaposlenih

Eno novo okužbo so po poročanju STA potrdili v Koroškem domu starostnikov v Črnečah, kjer so ta teden okužbi potrdili pri dveh stanovalkah. Novo okužbo so odkrili pri eni od zaposlenih, ki je že bila v sedemdnevni izolaciji, je povedal direktor doma Srečko Mlačnik.

Spomnimo, v domu v Črnečah so prvo okužbo potrdili pri stanovalki, ki so jo v dom sprejeli pred natanko tednom dni. Ob sprejemu ni kazala znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov z okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je kasneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra.

V domu starejših v Črnečah so okužbo potrdili tudi pri eni od zaposlenih. | Foto: STA , V domu starejših v Črnečah so okužbo potrdili tudi pri eni od zaposlenih. Foto: STA ,

V nadaljevanju so po izvedenem obsežnem testiranju v domu okužbo potrdili še pri eni stanovalki doma z istega oddelka, prav tako so takoj po prvi potrditvi deset zaposlenih poslali v sedemdnevno izolacijo. Pri eni od teh zaposlenih se je nato izkazalo, da je prav tako okužena, je povedal Mlačnik.

V domu so po prvi potrjeni okužbi takoj ustavili sprejem novih stanovalcev, prepovedali so vse obiske in prekinili druženja med stanovalci. Prav tako so prekinili izvajanje dejavnosti pomoči na domu, razen za najnujnejše primere. Zaradi odsotnosti dela zaposlenih se trenutno v domu spopadajo s kadrovsko stisko in dodatnimi obremenitvami za preostale zaposlene. Zaščitne opreme imajo v domu dovolj, poroča STA.

Aleksandra Pivec
Novice KPK preiskuje primer Pivčeve, ker sumijo, da je kršila zakon #video

V mariborski bolnišnici okuženi štirje zaposleni

O novih okužbah poročajo tudi iz mariborskega kliničnega centra, kjer so novi koronavirus potrdili pri vsaj štirih zaposlenih v upravno-tehničnih službah. Okuženi zaposleni sicer pri opravljanju dela niso bili v stiku z bolniki, so pa v mariborskem kliničnem centru zaradi novih okužb že sprejeli vse ustrezne ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

V mariborski bolnišnici so okužbe z novim koronavirusom potrdili pri zaposlenih v upravno-tehničnih službah, ki niso bili v stiku z bolniki. | Foto: UKC Maribor V mariborski bolnišnici so okužbe z novim koronavirusom potrdili pri zaposlenih v upravno-tehničnih službah, ki niso bili v stiku z bolniki. Foto: UKC Maribor

Nazadnje so v mariborski bolnišnici o okužbah med zaposlenimi poročali v začetku julija, ko je bil na testiranju pozitiven zdravstveni delavec, ki je bil že pred tem v samoizolaciji, okužbo pa so takrat potrdili tudi pri eni od študentk zdravstvene nege, ki je v kliničnem centru opravljala prakso.

V mariborski bolnišnici so sicer sredi julija po nekajtedenskem premoru ponovno vzpostavili enoto za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Direktor Vojko Flis je nedavno opozoril, da nujno potrebujejo pomoč osebja iz drugih bolnišnic. Kot je dejal na zadnji seji sveta zavoda, ne vedo, kaj jih čaka jeseni. Ob tem je zagotovil, da bodo pripravljeni enako, kot so bili do zdaj. Spet je opozoril, da problema ne predstavlja zaščitna oprema, ampak ustrezno usposobljen kader, poroča STA.

Ne spreglejte