SiolNET. Novice Slovenija
5,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK preiskuje primer Pivčeve, ker sumijo, da je kršila zakon #video

5,61

termometer

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zadevi, povezani s predsednico DeSUS in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, potrdila resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. V omenjeni zadevi je KPK zato uvedla preiskavo. "Potrdili smo resen sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi česar je senat v tem tednu sprejel odločitev, da se uvede preiskava," je sporočil prvi mož KPK Robert Šumi. Iz DeSUS so sporočili, da podpirajo začetek preiskave, ob tem pa so napovedali, da bodo s KPK maksimalno konstruktivno sodelovali.

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je pod drobnogledom KPK znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila prenočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. Predsednik KPK Robert Šumi je danes pojasnil, da je komisija v omenjeni zadevi opravila temeljit predhodni preizkus.

Šumi: Komisija v okviru predhodnega preizkusa sodelovala tudi s policijo

"Potrdili smo resen sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi česar je senat na seji v tem tednu sprejel odločitev, da se uvede preiskava. Preiskavo smo razširili na več oseb, na različne dogodke in različne kršitve iz naših pristojnosti. Sama uvedba preiskave v ničemer ne prejudicira dokončnih ugotovitev. Obstoj kršitev je treba dokazati v postopku, ki sledi," je poudaril Šumi.

"Sama uvedba preiskave v ničemer ne prejudicira dokončnih ugotovitev. Obstoj kršitev je treba dokazati v postopku, ki sledi," je poudaril prvi mož KPK Robert Šumi. | Foto: STA, Wikipedia "Sama uvedba preiskave v ničemer ne prejudicira dokončnih ugotovitev. Obstoj kršitev je treba dokazati v postopku, ki sledi," je poudaril prvi mož KPK Robert Šumi. Foto: STA, Wikipedia

Več informacij Šumi zaradi interesa preiskave ni podal, prav tako ni pojasnil, katere konkretne kršitve zakona bodo preiskovali, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Koliko časa bo trajala preiskava, prvi mož KPK ni znal pojasniti, je pa dejal, da bodo zadevo obravnavali prednostno in da je KPK v okviru predhodnega preizkusa v omenjeni zadevi sodelovala tudi s policijo. Potrdil je, da se sumi nanašajo na fizične osebe, ni pa hotel razkriti njihovega števila.

Šumi je po poročanju STA še potrdil, da je postopek pred komisijo glede projekta SRIPT, v katerem je Pivčeva morala odgovarjati na očitke o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, končan. "Uveden je bil tudi prekrškovni postopek, ki je ravno tako pravnomočen," je povedal prvi mož KPK. Podrobnosti javnosti ni pojasnil.

Video: Planet TV


DeSUS: V preiskavi bomo maksimalno konstruktivno sodelovali

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je vse očitke zanikala. Iz stranke so popoldne sporočili, da absolutno podpirajo začetek postopka KPK, v katerem bodo maksimalno konstruktivno sodelovali: "Le tako se bo celovito raziskalo vsa dejstva glede ministričinega obiska Krasa in njene prenočitve v Izoli." Kot so poudarili v DeSUS, gre za primera, ki sta že mesec dni glavna tema medijev v Sloveniji. "Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec z manipulacijami ter nečloveškimi medijskimi in političnimi pritiski, ki jih je v zadnjem obdobju deležna Aleksandra Pivec."

Dodali so, da se prek svojega delovanja v politiki in uresničevanja programskih ciljev zavzemajo za razčiščevanje kaznivih dejanj, s katerimi je bilo oškodovano državno premoženje, saj je le tako mogoče povrniti zaupanje v politiko: "Zelo nas žalosti, da na javni poziv ministrice Pivec, da je izjemno zaskrbljena glede informacij iz medijev o hudih kriminalnih dogajanjih, ki so se dogajala v družbi Slovenski državni gozdovi, ni bilo tako nobenega medijskega odziva."

V DeSUS so spomnili, da je Pivčeva kot resorna ministrica javno pozvala pristojne državne organe, da čim prej raziščejo očitana kazniva dejanja v družbi Slovenski državni gozdovi. | Foto: STA, Wikipedia V DeSUS so spomnili, da je Pivčeva kot resorna ministrica javno pozvala pristojne državne organe, da čim prej raziščejo očitana kazniva dejanja v družbi Slovenski državni gozdovi. Foto: STA, Wikipedia

Spomnili so, da je Pivčeva kot resorna ministrica javno pozvala pristojne državne organe, da čim prej raziščejo očitana kazniva dejanja in da se tako zaščiti interes Republike Slovenije pred morebitnim večdesetmilijonskim oškodovanjem državnega premoženja.

"Na njen poziv se ni odzval noben resen slovenski medij, zato upamo, da je danes velik dan. Dan, odkar se bo z enakimi merili in enako vnemo začelo raziskovanje vseh velikih primerov večmilijonskega oškodovanja državnega premoženja. Primerov, kot so Slovenski državni gozdovi, bančne luknje, Stožice, TEŠ in preostali, prek katerih smo bili državljani Republike Slovenije oškodovani za več sto milijonov evrov," so sporočili iz DeSUS.

Karl Erjavec Novice Pivčeva: Dolgo nisem verjela, da je Erjavec v zakulisju teh iger #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin