SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pivčeva: Dolgo nisem verjela, da je Erjavec v zakulisju teh iger #video

10

termometer

Dan pred izredno sejo sveta stranke DeSUS, na kateri bodo odločali o usodi predsednice stranke Aleksandre Pivec, je ministrica za kmetijstvo v pogovoru za oddajo Planet 18 povedala, da dolgo ni verjela, da se v ozadju nedavnih dogodkov v stranki skriva njen nekdanji predsednik Karl Erjavec. "Dolgo nisem verjela, da je Erjavec v zakulisju teh iger, kajti po kongresu je najavil svoj nepreklicni odhod iz političnega in javnega življenja," je dejala.

Aleksandra Pivec Novice Še en odbor z nezaupnico Pivčevi

V intervjuju za oddajo Planet 18 je ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec komentirala aktualna dogajanja v stranki, spregovorila pa je tudi o svojih aferah, ki so v preteklih tednih odmevale v javnosti. Kot je dejala, se za zadnjimi dogodki v stranki skriva Karl Erjavec, ki ga je Pivčeva na januarskem kongresu nasledila na mestu predsednika stranke upokojencev.

Pivčeva: Iz lastnih potreb želijo obračunati z mano 

Kot je dejala Pivčeva, je v preteklih dneh dobila veliko število klicev članov DeSUS s terena, ki so ji povedali, da Erjavec komunicira z njimi in da naj bi jih nekako nagovarjal k temu, da je "zdaj pravi trenutek, ko je treba obračunati z mano kot predsednico", je opisala. 

Kot je povedala, so se zgodila srečanja z vidnimi predstavniki stranke, s predsedniki pokrajinskih odborov, Erjavec naj bi se med drugim sestal tudi z ministrom za zdravje in predsednikom sveta stranke Tomažem Gantarjem. "Potem seveda nimam nobenega razloga, da tem ljudem oziroma članom stranke ne bi verjela, in sem prepričana, da se je združilo tudi nekaj ljudi, ki želijo iz lastnih potreb obračunati z mano," je povedala in hkrati dodala, da pa to tudi ni glavni vzrok za nemire v stranki. 

Kako bodo ukrepali poslanci DeSUS, če Pivčeva ob morebitni izrečeni nezaupnici jutri ne odstopi? Več v prispevku zgoraj.


"Afere lahko dolgo čakajo skrite v predalu"

"Nemiri so bili povzročeni tudi ob tem, ko je DeSUS vstopila v desnosredinsko vlado, ki nekako ni njeno naravno okolje. Pa vendar –prepričana sem, da so se združila prizadevanja različnih skupin ljudi. Prepričana sem tudi o tem, da del pobud prihaja od zunaj," je še poudarila Pivčeva.

Meni, da te pobude, kot jih je opisala sama, prihajajo z namenom destabilizirati stranko in povzročiti nemir v njej. "Tudi moj odhod iz stranke zato, da bi tako oslabili vladno koalicijo in povzročili njen morebiten razpad," je še dejala. Pivčeva sicer meni, da njene afere niso povod za to, da izgublja podporo med poslanci in za razmere v stranki.

"Afere so vedno priročen vzvod ali orodje za kakršnokoli diskreditacijo, po želji ali potrebi oziroma naročilu nekoga. Takšne afere lahko zelo dolgo čakajo skrite v predalu in se jih plasira, takrat ko so potrebne," je med drugim še dejala Pivčeva.

Celoten intervju si sicer lahko pogledate v posnetku zgoraj.
Borut Pahor Janez Janša Novice Janez Janša se je odzval na poziv k odstopu Pivčeve #video

Jutri Dan D za DeSUS

Že jutri pa bo za najmlajšo koalicijsko stranko pomemben dan. Ta je po sporu med poslanci in Pivčevo razdeljena. Jutri bodo na izredni seji sveta stranke odločali o usodi Pivčeve, ta se je sicer danes s pismom obrnila na člane. V pismu je med drugim opozorila, da noben organ stranke ne sme ravnati nezakonito. "Lahko izrazi stališče, ne more pa s hitenjem in nezakonitimi dejanji kongresu prevzeti pristojnosti za imenovanje in razreševanje vodstva stranke, niti za imenovanje začasnega vodstva," je med drugim zapisala Pivčeva.

Pismo objavljamo v celoti: 

Drage članice, spoštovani člani.

Dobro sem se zavedala odgovornosti, ki sem jo prevzela na svoja ramena ob nedavni kandidaturi za mesto predsednice stranke DeSUS. Velika podpora spremembam, ki so jo izkazali delegati stranke na kongresu, je naša skupna odgovornost, da nadaljujemo z odgovornim delom za dobro upokojencev in celotne slovenske družbe. Žal mi je, da je naša stranka, kljub strokovnemu delu in uspešnem uresničevanju programa stranke v okviru koalicijskih zavez, v zadnjem obdobju podvržena razburkanim tokovom. Zato si v teh trenutkih še posebej želim, da bi se vsak posamezno in vsi skupaj po najboljših močeh še naprej trudili, da bomo skupaj pluli po poti uspešnega doseganja zastavljenih ciljev in obstoja naše stranke.

Pri vsem tem pa ne smemo izgubiti razsodnosti, da so kljub izjemni izpostavljenosti vsa naša dejanja demokratična, dostojanstvena in predvsem zakonita, skladna s statutom stranke in usmerjena v nadaljnje uspešno uresničevanje zastavljenih ciljev. Noben posameznik in noben organ stranke ne sme početi nezakonitih ravnanj. Tako lahko Svet stranke izrazi svoje stališče, ne more pa s hitenjem in nezakonitimi dejanji kongresu prevzeti pristojnosti za imenovanje in razreševanje vodstva stranke, niti za imenovanje začasnega vodstva. To bi bilo nezakonito. Kot predsednica stranke (na to mesto sem bila demokratično izvoljena z veliko podporo na kongresu) sem dolžna vse člane Sveta, ki so odgovorni in mnogi izmed njih tudi javne osebnosti, na morebitna nezakonita ravnanja tudi opozoriti.

Takoj, ko sem prevzela vodenje stranke, sem pričela z aktivnostmi v smeri ustvarjanja pogojev za učinkovito delovanje, konsolidacijo razmer in uspešno realizacijo zaupanih nam nalog in našega programa. Pri tem želim poudariti, da so moji predhodniki pri vodenju stranke in predvsem vi, spoštovani člani, številna področja in projekte dobro zastavili. Za to sem vam v imenu stranke in slovenskih upokojencev hvaležna.

Članice in člani stranke DeSUS, pred nami so težki izzivi. Trdno sem prepričana, da bomo s svojim predanim delom, izkušnjami, znanjem in potenciali, ki jih naša stranka premore, ponovno skupaj ustvarili pogoje, ki bodo vsem nam v veselje in ponos. Pri tem vas prosim, da vsak izmed vas prispeva svoj del v mozaik uspešne prihodnosti.

Sama si bom do izrednega kongresa prizadevala, da bodo vsi vaši doprinosi združeni v ugledno stranko, ki bo v ponos Sloveniji, članom stranke, upokojencem in vsem, ki so na rednem kongresu izbrali drugačno prihodnost stranke DeSUS.
Naše delo mora biti v ponos vsem, ki so nam na volitvah zaupali svoj glas. Svoj glas zato, da se uresniči program in se uspešno realizirajo zastavljeni cilji preko uspešnega delovanja v Vladi RS. To nam je v dobrem delu že uspelo uresničiti.

V obdobju epidemije smo tako uspeli zagotoviti prejem solidarnostnega dodatka za socialno najbolj ogroženo skupno upokojencev, ter drugih ranljivih skupin, zagotoviti prejem turističnih bonov tudi upokojencem in dodatek kmečkim upokojencem. Uspelo nam je uresničitvi več kot 10-letna prizadevanja stranke DeSUS po ustanovitvi urada za starejše, ki smo ga nadgradili z ustanovitvijo novega ministrstva (Urada za demografijo) s sedežem v Mariboru in tako za stranki DeSUS pridobiti še tretjo ministrsko mesto znotraj vlade RS.

Pričeli smo z intenzivnim usklajevanjem zakona o Demografskem skladu, ki bo postavil temelj za ureditev stabilnosti in virov pokojninske blagajne. S koalicijo smo se dogovorili za vložitev amandmaja za izredno usklajevanje pokojnin brez upoštevanja gospodarske rasti, ter za pripravo zakona za skrajšanje obdobja (s 6 na 4 leta) za dvig odmernega odstotka. Za javno obravnavo je pripravljen zakon o dolgotrajni oskrbi. Skladno s koalicijsko pogodbo se že dogovarjamo za izpolnjevanje vseh ostalih koalicijskih zavez, ki jih je stranka DeSUS s soglasjem organov stranke umestila v koalicijsko pogodbo kot svoje prioritetne programske cilje.

Pri vseh naših prizadevanjih smo in bomo tudi v prihodnje tesno sodelovali z ZDUS-om. Vsi že doseženi cilji in vse koalicijske zaveze, ki jih bomo uresničevali v prihodnje, bodo pomembno vplivali na izboljšanje kakovosti življenja slovenskih upokojencev, ranljivih skupin in celotne slovenske družbe. Zato vas pozivam k premisleku in razumnemu ravnanju v dobro uresničitve naših vsebinskih zavez in obstoja ter krepitve naše stranke DeSUS.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi,

Vaša Aleksandra Pivec.
Aleksandra Pivec Novice Svet DeSUS bo o Pivčevi razpravljal v torek prihodnji teden Aleksandra Pivec Novice Kateri pokrajinski odbori DeSUS podpirajo Pivčevo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 51
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin