SiolNET. Novice Slovenija
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji smo dobro pripravljeni na morebiten pojav koronavirusa #video

0,27

termometer

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji nujni seji razpravljal o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus. Strokovnjaki zagotavljajo, da je slovenski zdravstveni sistem dobro pripravljen na zgodnje odkrivanje obolelih, slišati pa je bilo mogoče tudi opozorila o dolgoletnem zanemarjanju bolnišnične infrastrukture in pomanjkanju ustreznih zmogljivosti.

bolnišnica, koronavirus, Wuhan Novice Zaradi koronavirusa umrl direktor bolnišnice v Wuhanu #video

Sejo parlamentarnega odbora je zahtevala poslanska skupina SDS. Kot je ugotavljala poslanka Jelka Godec, pred sklicem seje namreč ni bilo ustreznih informacij in konkretnih odgovorov vlade in pristojnih zdravstvenih organizacij. Veseli jo, da se je v preteklih dneh to spremenilo, hkrati pa je opozorila na pomen močne koordinacije pristojnih služb in na prezasedenost bolnišničnih oddelkov že v primeru gripe, poroča STA.

Zdravstveni delavci ustrezno pripravljeni na morebitno pandemijo

Generalna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je med izvedenimi ukrepi danes med drugim navedla priporočila za potnike, ta visijo na vseh vstopnih točkah v državo ter v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, z navodili pa so po njenih besedah seznanjeni tudi v pristaniščih in na letališčih.

Stavka UKC Ljubljana Foto: STA

"Zdravstveni delavci so dobili konkretne podatke. Vsi zavodi imajo lastne načrte v primeru pojava pandemije," je pojasnila in dodala, da so poti ukrepanja v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom zelo jasno določene. Po njenih besedah trenutno tudi ni nobene potrebe za dodatne ukrepe v šolah in vrtcih.

Predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana izvedli obširno izobraževanje zdravstvenih delavcev, imajo pa tudi ustrezen načrt, ki je po njenih besedah dobro služil v obdobju pandemske gripe. V mariborskem UKC poleg zdravstvenih delavcev izobražujejo tudi preostalo osebje, na primer službo za čiščenje.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus. Novice Poslanci bodo razpravljali o koronavirusu

Improvizacija ne sme biti način dela

Tako Lejko Zupančeva kot direktor Klinike Golnik Aleš Rozman sta opozorila na zasedenost prostorov in pomanjkanje ustreznih zmogljivosti v primeru večjega števila obolelih. "V Sloveniji se bo treba posvetiti bolnišnični infrastrukturi. Improvizacija ne more biti naš način dela," je opomnil Rozman, piše STA.

Poslanka NSi Tadeja Šuštar je v razpravi omenila hitro rast okuženih in širitev virusa zunaj Kitajske ter spraševala o pripravljenosti slovenskega sistema, Branko Grims (SDS) pa je podvomil o verodostojnosti uradnih podatkov in opozoril na vpliv koronavirusa na slovensko gospodarstvo in turizem.

13. slovenska vlada. Foto: Bojan Puhek

Andrej Rajh (SAB) je menil, da bi se z enako resnostjo kot o novem koronavirusu morali pogovarjati tudi o diabetesu in srčno-žilnih boleznih, ki nas po njegovih besedah resnično ogrožajo. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je menil, da je slovenska javnost ob trenutnih razmerah lahko mirna. Tudi Jani Möderndorfer (SMC) zaupa slovenskemu zdravstvu, javni mreži bolnišnic in stroki, da je pripravljena na vse podvige. Predsednik odbora in poslanec Levice Franc Trček je bil nekoliko kritičen do sklepov, saj da se predlagani sklepi po besedah vabljenih na odbor že izvajajo.

Odbor je sicer s prepričljivo večino sprejel sklepe, s katerimi je vladi in ministrstvu za zdravje predlagal, da poročata in seznanjata javnost s potrjenimi okužbami z novim koronavirusom in z izvedenimi ukrepi, povezanimi z njim. Predlaga jima tudi, da koordinirata aktivnosti v primeru potrebe po vzpostavitvi dodatnih zmogljivosti za obolele za novim koronavirusom.

Odbor še predlaga, da vlada in ministrstvo o postopkih varovanja pred prenosom virusa ter o znakih obolelih nemudoma obvestita vse izobraževalne ustanove, bolnišnice, domove za starejše, občine ter vse ustanove, kjer se zadržuje večje število oseb in se lahko hitreje pojavi prenos virusa, še navaja STA.

Diamond Princess Novice Koronavirus: slovenski potniki z ladje morda že v sredo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin