Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2020,
10.12

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

10

Natisni članek

okužba Slovenija COVID-19

Četrtek, 23. 7. 2020, 10.12

3 leta, 9 mesecev

V Sloveniji potrdili 27 novih primerov okužbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

10

V sredo so v Sloveniji potrdili 27 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Opravili so 935 testiranj, noben človek ni umrl, je sporočila vlada. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na vladni novinarski konferenci povedal, da 14-dnevna incidenca v Sloveniji kaže 12 okužb na sto tisoč prebivalcev. Kot je poudaril, se čudi, da nekateri še vedno ne spoštujejo ukrepov za zajezitev virusa. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dejal, da morajo v domovih spoštovati in izvajati vse preventivne ukrepe.

V Hrastniku za zdaj brez izolacije

Hrastnik, v katerem je z novim koronavirusom okuženih 59 ljudi, sta danes obiskala ministra za zdravje in za delo Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. Gantar je po obisku tamkajšnjega doma starejših ocenil, da ukrep izolacije občine ni potreben. Takšna zagotovila je župan Marko Funkl dobil tudi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, piše STA.

Gantar je ocenil, da je bilo v zadnjih 10 dneh v domu, kjer je z novim koronavirusom okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih, opravljenega veliko dela. "S primernim načinom dela in organizacijo je možno tudi v težkih pogojih bolezen zajeziti in omejiti. Ekipa hrastniškega doma je izurjena, s covidom-19 pa se bomo še naprej soočali," je še dejal Gantar.

Do petka bodo uredili rdečo, sivo in belo cono

Direktor doma Drago Kopušar je napovedal, da bodo do petka uredili rdečo, sivo in belo cono v domu. Ministroma pa je na današnjem sestanku predstavil vse aktivnosti, ki jih je dom izvedel, da bi ublažili posledice okužbe. Dejal je tudi, da bodo v soboto ponovno odvzeli brise vsem oskrbovancem in zaposlenimi. Glede kadrov je dejal, da so se razmere nekoliko izboljšale, saj jim je na pomoč priskočilo nekaj zaposlenih iz drugih domov za starejše po državi, poroča STA.

Hrvaška, kampiranje
Novice Nizozemski turisti množično zapuščajo Hrvaško #video

Minister za delo Janez Cigler Kralj je ob tem spomnil, da je področje skrbi za starejše že več kot desetletje kadrovsko podhranjeno. Zato ministrstvo pripravlja uredbo o konkretni razdelitvi 30 milijonov evrov za kadrovske okrepitve domov za starejše. Dodal je še, da se z vodstvom hrastniške občine in Domom starejših Hrastnik pogovarja o gradnji novega doma. Obstoječega so namreč leta 1994 uredili iz takratnega dijaškega doma. Cigler Kralj je danes ocenil še, da ima dom dovolj zaščitne opreme, danes je prispela nova pošiljka, oprema pa se mora pravilno uporabljati, poroča STA.

Video: žarišče covida-19 v Hrastniku

Včerajšnji podatki so podobni kot dan pred tem, ko so potrdili 29 okužb. Do vključno včeraj je bilo hospitaliziranih 24 oseb, dve osebi pa sta na intenzivni negi. Včeraj so največ novih okužb potrdili v občini Hrastnik, in sicer deset, s petimi pa ji sledi Ljubljana. Skupno so doslej v Sloveniji potrdili 2.033 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 115 bolnikov.

Janez Cigler Kralj: Vsi poskrbimo, da virus ne pride v domove starejših. Video: Planet.


Žarišče v Hrastniku: število okuženih naraslo na 39

S porastom okužb se še vedno spopadajo v Domu starejših Hrastnik, kjer so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri devetih oskrbovancih in dveh zaposlenih. Skupna številka je tako narasla na 29 okužb pri stanovalcih in desetih zaposlenih. Namestnica vladnega govorca Špela Horjak je pojasnila, da epidemiologi svarijo, da se virus širi znotraj države in da novi primeri okužb niso uvoženi iz tujine.

Več o dogajanju v Hrastniku:

Domu starejših Hrastnik
Novice Žarišče covida-19 v Hrastniku: število okuženih naraslo na 39 #video
 

V Centru starejših Pristan v Vipavi so iz rdeče cone že prišli prvi stanovalci, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. V rdeči coni so tako še štirje stanovalci, trije pa so lahko ponovno v svojih sobah. Na delo so se vrnili tudi štirje zaposleni, saj jih je v karanteni le še sedem, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin.

Gantar: Nekateri se vedejo, kot da jih v preteklih mesecih ni bilo v Sloveniji

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da 14-dnevna kumulativna incidenca v Sloveniji trenutno kaže 12 okužb na sto tisoč prebivalcev: "Hrastnik je eno od pomembnih žarišč, kjer je okužba prišla od zunaj. V skladu s strokovnimi smernicami smo enajst okuženih brez simptomov premestili v bolnišnice, po vzpostavitvi sive in rdeče cone pa bodo vrnjeni nazaj v dom."

"Osnova za sprejem v bolnišnico je bolezensko stanje, o tem, kdo sodi na zdravljenje v bolnišnico, odloča zdravnik," je dodal minister za zdravje. "Ob tem me preseneča dejstvo, da se nekateri še vedno obnašajo, kot da jih v preteklih štirih mesecih ni bilo v Sloveniji. Ponovno se čudimo glede ukrepov, ki so bili že takrat sprejeti, ki še vedno veljajo in se še vedno ne spoštujejo. Brez spoštovanja navodil ne moremo učinkovito nadzorovati nobene okužbe," je poudaril Gantar.

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

"V Hrastniku je na voljo od štiri do pet medicinskih sester oziroma bolničarjev, zaradi nesporazuma o dogovoru o načinu dela so jih sicer žal zapustili študenti. Zadeve so sicer stabilizirane, včeraj so bili testirani še vsi dodatni stanovalci in zaposleni. Če se bodo spet pojavili znaki okužb, bo testiranje obnovljeno," je dodal Gantar.

Kot je pojasnil minister, že pred epidemijo covid-19 razmere v omenjenem domu niso bile urejene oziroma dom ni bil ustrezno voden. "Upam, da je to zadnje opozorilo za vse domove in da nihče od njih ne sme zanemarjati nadzora zaposlenih ali ravnanja, ko se pojavi okužba," je pojasnil minister. Glede morebitnih zapiranj območij ali mest je Gantar dejal, da si ne bi upal trditi, da do tega v prihodnosti zaradi porasta okužb ne bo prišlo. "Če bo NIJZ ocenil, da je ta ukrep potreben, ga bomo sprejeli," je poudaril minister.

Glede kritik na račun vodstva prej omenjenega hrastniškega doma pa je Gantar dodal, da v domovih ne sme prihajati do tega, da zaposleni v kuhinji ne nosijo mask. "Osnovno strokovno pomoč bodo dobili, pričakujem pa od Skupnosti socialnih zavodov, da bodo za ostala opravila sami našli kadrovske okrepitve iz drugih domov," je pojasnil minister.

Skupnost socialnih zavodov zavrača odgovornost za razmere v Hrastniku

Skupnost socialnih zavodov Slovenije zavrača trditve zdravstvenega ministra Gantarja, da so soodgovorni za stisko zaposlenih in stanovalcev v Domu starejših Hrastnik, so zapisali v sporočilu za javnost. Izpostavili so, da bodo vztrajali pri opozarjanju na napake in odločitve, ki so v nasprotju s sklepom vlade in veljavno zakonodajo.

"Popolnoma nerazumljivo je, da minister za zdravje skrb za obolele stanovalke in stanovalce prelaga na dom za starejše, ki bi ga po njegovem osebnem mnenju morali že zdavnaj zapreti," so navedli v odzivu na izjave ministra Gantarja, ki skupnosti med drugim očita, da bi morali pripraviti standarde in normative za osnovno socialno oskrbo starejših v domovih, pa jih ni.

V skupnosti so opozorili, da se minister izmika vprašanju o predpisani obvezni osamitvi obolelih s covidom-19 v pooblaščenih zdravstvenih zavodih s trditvijo, da so v bolnišnico napoteni vsi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Skupnost si na drugi strani prizadeva za popolno izolacijo bolnikov s covidom-19, ki se mora izvajati v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, ne v domovih za starejše. "Skupnost ne pričakuje in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja za vse stanovalke in stanovalce s koronavirusno boleznijo, temveč njihovo popolno osamitev izven domov, kot to predpisuje zakonodaja," poudarjajo.

Po njihovi oceni smo ponoven pojav okužb s koronavirusom v domovih za starejše pričakali slabo pripravljeni ter brez sistemskih rešitev, ki bi omogočile hitro in učinkovito ukrepanje ter bile tudi skladne z veljavno zakonodajo. Ukrepanje je še vedno prepuščeno improvizaciji in vsakokratnemu iskanju prostovoljcev in negotovostjo, kje in kako bodo poskrbeli za obolele, trdijo. (STA)

Cigler Kralj: Vsi poskrbimo, da virus v domove ne pride

Minister za delo Janez Cigler Kralj je pojasnil, da razmere v domovih intenzivno spremljajo. "Vsi skupaj apeliramo na domove, na zaposlene in svojce, katerih sorodniki so bodisi stanovalci bodisi zaposleni v domovih za starejše, da je najboljši preventivni ukrep, da vsi skupaj poskrbimo, da virus v domove ne pride. V vseh primerih do zdaj je prišlo do vnosov okužb v domove prek zaposlenih. Najbolj ranljive je potrebno zaščititi," je pojasnil minister.

Stanovalce, ki so pozitivni na novi koronavirus, iz domov v prvih 24 urah umaknejo v bolnišnice, četudi ne kažejo simptomov okužbe, je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. | Foto: STA , Stanovalce, ki so pozitivni na novi koronavirus, iz domov v prvih 24 urah umaknejo v bolnišnice, četudi ne kažejo simptomov okužbe, je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: STA ,

Izpostavil je tudi kadrovsko podhranjenost v domovih za starejše in premajhna vlaganja države na tem področju. "Če nas je prvi val epidemije ujel nepripravljene v smislu kadrov, financ in pomanjkanja zaščitne opreme, smo v morebitnem drugem valu bolje pripravljeni. Imamo nekaj izkušenj iz prvega vala, z interventnim zakonom smo zagotovili 30 milijonov evrov za kadrovske okrepitve v domovih v naslednjih dveh letih," je pojasnil Cigler Kralj.

Po njegovih besedah pozitivne stanovalce v prvih 24 urah umaknejo v bolnišnice, četudi ne kažejo simptomov: "To smo naredili v vseh novih primerih, da posamezni dom pripravi rdečo cono in uredi protokole, da lahko ravna po navodilih stroke. Vse zavode, ki izvajajo institucionalno varstvo starejših in drugih ljudi, smo večkrat pozvali, naj spoštujejo in izvajajo vse preventivne ukrepe."

Vlada podaljšala ukrep začasnega čakanja na delo do konca avgusta

Vlada je na današnji seji podaljšala ukrep začasnega čakanja na delo do konca avgusta. Na začasnem čakanju za delo je po besedah Janeza Ciglerja Kralja trenutno 24 tisoč delavcev. "Strma rast brezposelnosti se je po nekaj mesecih rasti konec maja oziroma v juniju umirila in padla pod številko 90 tisoč," je pojasnil minister.

Dodal je, da se število delovnih mest, ki so na voljo, že povečuje in da bomo kmalu na enaki številki, kot smo jo imeli julija lani. Brez omenjenega ukrepa bi bila po besedah ministra brezposelnost vsekakor višja. "Ta ukrep je po naši oceni trenutno še vedno potreben," je dodal Cigler Kralj.

 

Štipendistom, ki zaradi epidemije niso dokončali izobraževanja, bo štipendija prihodnje leto mirovala

Ljubljana, 23. julija - Dijakom in študentom, ki zaradi posledic epidemije letos ni uspelo napredovati v višji letnik ali zaključiti izobraževanja, bo štipendija v prihodnjem letu mirovala. Odločba o mirovanju štipendijskega razmerja bo izdana po uradni dolžnosti, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo. Navedene spremembe veljajo za vsa štipendijska razmerja. (STA)

Ne spreglejte