SiolNET. Novice Slovenija
1,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žarišče covida-19 v Hrastniku: število okuženih naraslo na 39 #video

1,87

termometer

V Domu starejših Hrastnik so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri devetih oskrbovancih in dveh zaposlenih, pri čemer je eno zaposleno, pri kateri je bila okužba potrjena, na testiranje napotil njen osebni zdravnik, je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar. Tako je trenutno okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih v domu.

Na vprašanje, ali bodo tudi danes okužene oskrbovance prepeljali na zdravljenje v bolnišnico, je Kopušar odgovoril, da se o tem še pogovarjajo z ministrstvom za zdravje. V šempetrsko bolnišnico so ta teden prepeljali devet oskrbovancev iz hrastniška doma starejših, eden oskrbovanec s težjimi simptomi okužbe pa je na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v sredo za STA povedala, da bo devet stanovalcev iz hrastniškega doma starejših pri njih predvidoma do konca tedna, potem se bodo lahko vrnili nazaj v dom. V celotnem negovalnem oddelku za covid-19 imajo sicer 14 postelj, vendar so na oddelku trenutno le starejši stanovalci doma iz Hrastnika.

Mateja Logar Novice Logarjeva: Porast okužb v Sloveniji je skrb vzbujajoč #video

Del so jih premestili v šempetrsko bolnišnico

Drago Kopušar Foto: STA V hrastniškem domu starejših imajo sicer vzpostavljeno rdečo cono, vendar njena kapaciteta ne zadostuje številu okuženih, zato so jih premestili v šempetrsko bolnišnico, kjer imajo kot edina od štirih določenih bolnišnic s strani ministrstva za zdravje že vzpostavljen negovalni oddelek.

Po navedbah hrastniške občine bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu bo pri reorganizaciji dela skupaj s hrastniškim Rdečim križem in civilno zaščito pomagala občina, poroča STA.

Testiranje covid-19 Novice V torek potrdili 29 novih primerov, umrla še ena oseba

Žarišče tudi v naselju Novi log

Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem področju ponovno uvaja razkuževanje skupnih prostorov. Dogovori glede razkuževanja med upravniki in predstavniki posameznih stavb že potekajo, opremo in sredstva za razkuževanje pa bo zagotovila občina.

Domu starejših Hrastnik Foto: STA

Na občini navajajo, da so vseskozi v stiku z zdravstveno inšpekcijo, ki je na terenu že dvakrat preverjala upoštevanje karantenskih odločb. V prihodnjih dneh se bodo inšpekcijski pregledi nadaljevali, preverjalo se bo vse izdane odločbe vsem, ki so ali okuženi ali pa so prišli iz držav z rdečega seznama, poroča STA.

Vse občane pa na občini ponovno prosijo, da dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in občine, saj lahko le s skupnimi močmi zajezijo širjenje virusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin