Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 7. 2021,
10.59

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

42

Natisni članek

NIJZ Slovenija Koronavirus

Torek, 13. 7. 2021, 10.59

2 leti, 9 mesecev

Med maturanti potrdili že 154 okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

42

"Hitrost širjenja delta različice je izrazita in je že zajela ves svet. V Sloveniji smo povprečje dvignili na 4,6 odstotka, včeraj smo potrdili kar 84 novih primerov. Uvoženih je zelo veliko primerov okužbe. Največji delež uvoženih skupkov okužb prihaja iz Španije in Hrvaške, posamezni primeri prihajajo od drugod," je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Med dijaki, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, so potrdili že 154 okužb. 

V zdajšnji situaciji množične prireditve, kot sta na primer maturantski izlet ali glasbeni festival, predstavljajo še dodatno nevarnost širjenja okužbe, je dejala Čakš Jagrova: "Med dolenjskimi dijaki, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, smo do danes potrdili 122 okužb med samimi udeleženci in 49 sekundarnih primerov, se pravi tistih, ki so jih maturantje doma okužili. Med gorenjskimi dijaki je potrjenih 32 okužb in dva sekundarna primera. Skupaj imamo 664 visoko rizičnih kontaktov med udeleženci maturantskega izleta in tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku. Maturantje so s strani epidemiološke službe prejeli navodila za karantene."

Poznamo dva tipa karanten. Prva je karantena na meji, druga pa epidemiološka karantena. Karanteno na meji lahko po petih dneh prekinemo z negativnim PCR-testom, epidemiološka karantena traja deset dni in je ni mogoče prekiniti.

Kot je dejala, podatek o številu cepljenih maturantov še preverjajo. Prav tako še ni znano, ali so okuženi z različico delta, preliminarni rezultati sicer kažejo na to možnost.

Plaža
Novice Vse več okuženih dijakov, ki so se vrnili iz Španije, nekateri že odšli na Hrvaško #video

V Evropi beležijo 30-odstotno rast primerov

V svetu smo presegli 184 milijonov potrjenih primerov okužbe, bližamo se štirim milijonom smrti. Vsa področja, predvsem Evropa, kažejo na povečanje novih primerov. Le v ZDA  beležijo rahel padec absolutnih okužb, je pojasnila Čakš Jagrova. 

Minuli teden je v Sloveniji znova začelo naraščati število okužb z novim koronavirusom. Potrdili so 390 novih primerov, kar je skoraj dvakrat toliko kot v tednu prej.


V ponedeljek smo v Sloveniji ob 1.846 PCR-testih potrdili 84 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 4,6 odstotka in je precej višji kot dan pred tem, ko je znašal 2,1 odstotka. Za primerjavo, pretekli ponedeljek je bilo potrjenih 36 primerov manj kot ta ponedeljek. 
koronavirus
Novice Znani so novi podatki: toliko okužb smo potrdili v ponedeljek #video
Cepljenje v ZDA
Novice Cepljenje z različnimi cepivi? Beovićeva in Štrukelj pojasnjujeta dileme. #video

IJS: Delta različica je lahko že postala dominantna

Projekcija širjenja covid-19, ki so jo pripravili na Institutu Jožef Stefan (IJS), kaže, da delež različice delta narašča zaradi približno 60 odstotkov večje kužnosti od trenutno dominantne različice alfa. Kot so zapisali na spletni strani, so negotovosti ocene velike, ker še ni dovolj podatkov za Slovenijo. Poleg tega je dinamika naraščanja deleža odvisna od precepljenosti populacije zaradi različne učinkovitosti cepiv proti obema različicama.

Sicer pa na institutu predpostavljajo, da je bil delež različice delta v 25. tednu devetodstoten. Če so maturantje okuženi z različico delta in okužb niso uspeli zamejiti, je različica delta predvidoma že postala dominantna.

Zdravstveni inšpektorat nadzoruje dijake

Zdravstveni inšpektorat, ki v zvezi z epidemijo covida-19 izvaja nadzore nad spoštovanjem napotitve v karanteno za vse osebe, katerih podatki se zbirajo v evidenci, v okviru nadzorov obravnava tudi osebe, ki spadajo v starostno skupino dijakov oz. maturantov. Trenutno so ti nadzori prednostni, je za STA pojasnila Deana Potza .

Trenutno velja, da mora oseba, ki ji je v pogovoru z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opredeljeno, da je bila v visokorizičnem stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom, izpolniti izjavo o seznanitvi z napotitvijo v desetdnevno karanteno na domu, ki je dostopna na povezavi eUprava.

Če ta oseba ne izpolni omenjene izjave, NIJZ o tem obvesti ministrstvo za zdravje, ki izda odločbo, je pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

NIJZ | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

NIJZ vodi evidenco o karanteni

Podobno je pri delu policije. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah - kontrolne točke so v skladu z veljavnim odlokom o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 samo na letališčih in pristaniščih, na notranjih mejah pa tudi na vstopnih in izstopnih železniških postajah - namreč policija osebam, ki prihajajo z območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in izpolnjujejo pogoj za odreditev karantene na domu, v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih da v podpis izjavo o napotitvi v karanteno na domu.

Po podpisu izjave se podatki o osebi, ki je napotena v karanteno na domu, posredujejo NIJZ, ki vodi evidenco o karanteni. Če se oseba odloči, da ne bo podpisala izjave, se podatki pošljejo ministrstvu za zdravje, ki izda odločbo o karanteni na domu, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Ne spreglejte