Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
16.53

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Tadej Beočanin Milan Brglez Jani Prednik Tanja Fajon Robert Golob SD

Sreda, 3. 4. 2024, 16.53

3 tedne, 6 dni

V SD pričakujejo spoštovanje avtonomnih odločitev stranke, menjav v ministrski ekipi za zdaj ni na mizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

V SD po kongresu, na katerem se bo za vodenje stranke potegovala trojica, ki ni del vlade, ne načrtujejo menjav v ministrski ekipi. Ob informacijah, da naj bi premier vztrajal, da so prvaki strank koalicije člani vlade, v SD pričakujejo spoštovanje odločitev stranke. Čas za reševanje morebitnih odprtih vprašanj v koaliciji bo po kongresu, menijo.

Za mesto na čelu SD se bodo čez dober teden pomerili vodja poslancev Jani Prednik, ajdovski župan Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez. Omenjeni kandidati so že doslej v izjavah zavrnili možnost menjave v obstoječi ministrski ekipi stranke, ki ji skladno s koalicijskim razrezom izpred dveh let pripadajo štirje resorji, in sicer ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za pravosodje ter ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Vsi trije so tudi zatrdili, da nameravajo svoje dosedanje funkcije opravljati tudi v primeru izvolitve na predsedniško mesto SD.

Premier Golob pa naj bi medtem vztrajal pri preferenci z začetka mandata, da so prvaki vseh koalicijskih strank tudi del ministrske ekipe. Slednje sicer ni izrecno zapisano v koalicijski pogodbi.

Fajonova: Delo v koaliciji ni vsebina, o kateri bo odločal kongres

V SD poudarjajo, da predsednik vlade doslej z njimi o tem ni govoril, o morebitnih odprtih koalicijskih vprašanjih pa se bodo lahko premier in koalicijski partnerji za skupno mizo pogovorili po izvolitvi novega vodstva.

"Ministra in ministrici iz vrst SD svoje delo v vladi opravljamo dobro, v skladu s skupnimi koalicijskimi cilji," je v odzivu za STA zapisala odhajajoča predsednica SD Tanja Fajon in dodala, da je SD korektna in odgovorna koalicijska partnerica. Opozorila pa je, da organizacija in vodenje stranke zadeva stranko samo, ne pa koalicijskih dogovorov in dinamike. Na kongresu bodo delegati izvolili novo vodstvo in organe stranke, delo v koaliciji pa ni vsebina, o kateri bo odločal kongres, je dodala Fajonova. "Pričakujem, da bosta koalicijski partnerici odločitve in procese v SD spoštovali," je še poudarila. Prav tako pričakuje, da jim bo prisluhnil tudi predsednik vlade.

Prednik: Ne pustimo, da bi se kdo vmešaval v odločitve stranke

Podobno danes odgovarja tudi Prednik, edini izmed kandidatov za vodenje SD, ki je doslej kot vodja poslanske skupine sodeloval na koalicijskih usklajevanjih. Dejstvo, da novi vodja SD po vsej verjetnosti ne bo sedel v vladnih vrstah, po njegovem mnenju ne bi smelo biti težava. "Pričakujem, da se koalicija in vlada posvetita vsebinskimi zadevam in ne toliko kadrovskim vprašanjem," je danes dejal v izjavi za medije.

Obenem je tudi sam opozoril, da je SD "stara in izkušena stranka", samostojna in avtonomna, zato se o svojih tako vsebinskih kot kadrovskih vprašanjih odločajo sami. "Ne pustimo, da bi se kdo vmešaval v odločitve stranke. Prihodnjo soboto imamo kongres, nikakor pa se na kongresu ne bomo pogovarjali o tem, kdo bo v vladi," je dodal. Kot je še ocenil, ministri SD delajo dobro in zato sam ne vidi razloga, da bi kateri izmed njih končal svoje delo.

Beočanin menjav v ministrski ekipi stranke ne pričakuje, Brglez zadev ne komentira

Da v primeru izvolitve ne načrtuje menjav v ministrski ekipi stranke, je danes vnovič zatrdil tudi Beočanin. Imenovanje posameznikov na podpredsedniška mesta v vladi (enega izmed teh trenutno zaseda zunanja ministrica in dosedanja predsednica SD Fajonova) pa je po njegovih besedah v domeni premierja.

"Če bo prišlo do kakršnihkoli nesoglasij, pričakujem, da jih bomo, oziroma jih bo vodstvo SD reševalo s predsednikom vlade po kongresu, in sicer stran od medijskih žarometov," je dejal. Sam vztraja, da bo ob morebitni izvolitvi za prvaka SD župansko funkcijo opravljal še naprej.

Brglez je medtem danes bolj skop z odzivom. Kot je poudaril v pisnem odzivu za STA, se trenutno osredotoča na to, da skupaj z ekipo SD vrnejo h koreninam. "Ko bom izvoljen za predsednika SD, imam v načrtu srečanja z vsemi vodilnimi politiki v Sloveniji, saj jim želim predstaviti mojo vizijo našega prihodnjega sodelovanja," je še navedel. Minuli teden je sicer v izjavi za STA dejal, da si ne predstavlja, "da je možno v tem trenutku, ko se je treba posvetiti stranki," posvetiti tudi vodenju ministrstva.

Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon se poslavlja s čela SD #video
Tanja Fajon
Novice V SD zaključili evidentiranje kandidatov pred aprilskim volilnim kongresom

 

Ne spreglejte