Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
6.03

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

Jani Prednik Matjaž Han Tanja Fajon SD

Torek, 12. 3. 2024, 6.03

1 mesec, 2 tedna

V SD zaključili evidentiranje kandidatov pred aprilskim volilnim kongresom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Tanja Fajon | Med evidentiranimi kandidati je tudi aktualna predsednica SD Tanja Fajon, ki se še ni javno izrekla o tem, ali se bo aprila med članstvo podala po zaupnico za ponoven mandat. | Foto Guliverimage

Med evidentiranimi kandidati je tudi aktualna predsednica SD Tanja Fajon, ki se še ni javno izrekla o tem, ali se bo aprila med članstvo podala po zaupnico za ponoven mandat.

Foto: Guliverimage

Po zaključenem evidentiranju kandidatov za vodilna mesta SD pred volilnim kongresom za zdaj še ni poenotenja o favoritu za prihodnjo vodjo SD. Nekateri člani menijo, da bi se morala stranka še pred kongresom poenotiti o enem kandidatu, drugi si želijo demokratičnega boja. "Stranki dajem priložnost, da razmisli," pravi predsednica Tanja Fajon.

Največja neznanka slab teden dni, preden se bodo morali evidentirani kandidati izjasniti o tem, ali bodo podali soglasje h kandidaturi, ostaja prav predsednica SD Fajon. Želi si predvsem, da bi stranka dobila dobro vodstvo. "Ali so to stari ali novi obrazi, bo odločal kongres. Sama bom sporočila odločitev, ko jo bom sprejela," je medijem dejala pred sejo predsedstva SD.

"Nikakor se ne oklepam te pozicije," je zatrdila in poudarila, da si želi predvsem, da stranka obnovi zaupanje. Časa za svojo odločitev ima sicer še do ponedeljka, do takrat je za njo, kot je dejala, obdobje samorefleksije, nato pa bo o sprejeti odločitvi najprej obvestila svoje strankarske kolege.

Fajonova: Jaz ne bi nikogar vnaprej izbirala ali poskušala določiti, kdo bo naslednik 

Sama sicer kot bolj smiselno ocenjuje, da gredo po poti "demokratičnih postopkov, da lahko vsak, ki si želi, ki ima ambicijo voditi stranko, poda soglasje, se izpostavi". "To je tista živa, zdrava demokracija. Jaz ne bi nikogar vnaprej izbirala ali poskušala določiti, kdo bo naslednik," je ocenila.

Podobno je v današnjih izjavah navedel tudi dolgoletni član stranke in gospodarski minister Matjaž Han, ki je sicer tudi sam med evidentiranimi kandidati za šefa SD, a vztraja na stališču, da se v boj ne bo podal. "Imamo relativno veliko dobrih kandidatov, naša stranka je ena redkih, ki se gre na nek način pravo demokracijo," je ocenil. Po njegovih besedah pa je treba počakati, kdo bo podal soglasje in kdo se bo umaknil, nato bo tudi sam jasno povedal, koga bo podprl.

O tem, ali bi se morala sedanja predsednica umakniti s čela stranke, pa je Han dejal, da se bo o kandidaturi Fajonova odločila sama. A kot je dodal, je bil namen odločitve za izredni volilni kongres tudi, da stranka dobi "malo nove energije", ne samo pri vodenju, ampak tudi v sami situaciji, v kateri se je znašla ob pretresih ob izbruhu afere sodna stavba.

Medtem je v izjavah o tem, ali se bo vnovič podal v boj za mesto na vrhu SD, vse manj zadržan šef poslanske skupine Jani Prednik, ki je Fajonovo za stolček na čelu stranke že izzval na kongresu leta 2020. "Zelo resno bom razmislil, se tudi pogovoril s članstvom oziroma našimi lokalnimi odbori in nato sprejel odločitev," je dejal danes. "Vsak od nas ima seveda pravico in morda na drugi strani tudi dolžnost, da se na kongres poda, tam pa se seveda delegati odločijo, komu bodo posamezne funkcije tudi zaupali," je še poudaril.

Njegova vizija za stranko pa ostaja enaka, zatrjuje. "Moramo se trdneje postaviti v koaliciji, v določenih vsebinskih točkah tudi jasnejše zahtevati od naših koalicijskih partnerjev, da moramo zaveze, ki smo jih dale vse tri stranke koalicije, tudi izpolniti," je prepričan. Meni namreč, da na resorjih v kvoti SD izpolnjujejo "največ kljukic iz koalicijske pogodbe", enako pa bodo zahtevali tudi od koalicijskih partnerjev.

Meira Hot na čelu SD v bodoče vidi Prednika 

Prednika na čelu SD v bodoče vidi tudi poslanka in podpredsednica stranke Meira Hot. Meni, da si zasluži priložnost, saj da je že v preteklosti izrazil pripravljenost stopiti v te čevlje. Sicer pa je kot dober znak ocenila, da je v stranki veliko evidentiranih kandidatov za vodstvene funkcije. "Očitno je želja po opolnomočenju stranke še vedno zelo velika," meni. Upa pa, da se bodo do kongresa poenotili za enega kandidata in "enotno šli naprej v nove zmage". Sama je sicer med evidentiranimi kandidati za podpredsedniško mesto, po pričakovanjih bo soglasje h kandidaturi podala.

Za mesto na čelu SD je sicer v igri pričakovano več kandidatov. Med že omenjenimi so to med drugim tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, župan Ajdovščine Tadej Beočanin, v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež, predsednik strankinega podmladka Luka Goršek, pa tudi nova pravosodna ministrica Andreja Katič. A ta odgovarja, da to "trenutno ni med njenimi prioritetami".

Po pričakovanjih bodo torej člane stranke v prihodnjih dneh zaposlovali pogovori, na katerih bodo pretresali različne scenarije in sestave nadaljnjega vodstva stranke. Trenutno tako že zaseda predsedstvo SD, ki pa naj bi med drugim razpravljalo predvsem o aktualnem političnem dogajanju tako v vladi kot v stranki.

Vlada
Novice Ocena dela vlade se je še znižala
Ne spreglejte