SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Šaleški dolini bo položnica za ogrevanje višja za 48 odstotkov

0,26

termometer

ogrevanje, radiator | O podrobnostih dodatne pomoči bodo obveščali v naslednjih dneh. | Foto: Getty Images
O podrobnostih dodatne pomoči bodo obveščali v naslednjih dneh. Foto: Getty Images

Komunalno podjetje Velenje bo po tistem, ko je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) lani zvišala nakupno ceno toplote in dodaten dvig napovedala s februarjem, 1. februarja zvišalo variabilni del cene toplote, tako da bo strošek toplote gospodinjskega odjemalca na računu višji za 48 odstotkov, so danes sporočili iz komunalnega podjetja.

Komunalno podjetje Velenje je pretekli petek na seji sveta ustanoviteljev predstavnike lokalne skupnosti seznanilo s povišanjem nakupne cene toplotne energije Teša, ki je s 1. decembrom lani dvignila ceno za 15,3 odstotka. Po pogajanjih s predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne, ki so jih imeli pretekli teden, so napovedali dodaten dvig povprečne nakupne cene toplote s 1. februarjem 2023 za 11,7 odstotka, so zapisali v komunali.

Razlogi v manjši prodaji in višjih stroških 

Pri tem so spomnili, da je Teš že 1. junija lani uveljavil povišanje cene toplotne energije za 40,7 odstotka, ki pa je Komunalno podjetje Velenje ni uveljavilo v celoti in ni obremenilo končnih uporabnikov, pač pa so del stroškov krile občine ustanoviteljice.

"Poleg dviga cene na strani Teša in naraščajočih cen emisijskih kuponov so pritisk na dvig cene povečevali manjše prodane količine toplote v obdobju tople jeseni in začetka zime ter močno povišani stroški električne energije, zato je dvig cene ogrevanja za uporabnike v Šaleški dolini neizogiben," zapisali.

Atlas toplotne črpalke Dom Ogrevanje, za katero se odloča vse več Slovencev

Na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote Teša, ki znaša 51,38 evra na megavatno uro, je svet ustanoviteljev sklenil, da bo novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike Šaleške doline s 1. februarjem znašal 73,05421 evra na megavatno uro. Trenutno veljavna cena je 45,85434 evra na megavatno uro. Vse cene so brez DDV. Dvig variabilne cene toplote za 59,3 odstotka predstavlja dvig stroška toplote gospodinjskega odjemalca na računu za 48 odstotkov, so pojasnili.

Lokalna pomoč za najbolj ogrožene 

Ker se, so zapisali, lokalne skupnosti zavedajo, da vsakršen dvig cene najbolj ranljivim skupinam predstavlja veliko težavo, so začele pospešeno iskati optimalno rešitev pomoči.

"Želimo vzpostaviti sistem, po katerem bodo do dodatne denarne pomoči upravičeni socialno najbolj ogroženi prebivalci Šaleške doline," so navedli in dodali, da bosta zato lokalni skupnosti 400 tisoč evrov letno kot dodatno pomoč namenili najbolj ranljivim skupinam, kar bo posameznemu odjemalcu strošek dviga ogrevanja omililo tudi do 70 odstotkov. O podrobnostih dodatne pomoči bodo obveščali v prihodnjih dneh, so napovedali.

Izpostavili so, da je sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini še vedno med cenovno najugodnejšimi tovrstnimi sistemi v državi. Vlada je pretekli teden variabilni del cene toplote za gospodinjske odjemalce za obdobje od 1. januarja do 30. aprila omejila na 98,70 evra na megavatno uro. Šaleška dolina je kljub dvigu variabilnega dela cene toplote še vedno pod mejo, ki jo določa vladna uredba. | Foto: Ana Kovač Izpostavili so, da je sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini še vedno med cenovno najugodnejšimi tovrstnimi sistemi v državi. Vlada je pretekli teden variabilni del cene toplote za gospodinjske odjemalce za obdobje od 1. januarja do 30. aprila omejila na 98,70 evra na megavatno uro. Šaleška dolina je kljub dvigu variabilnega dela cene toplote še vedno pod mejo, ki jo določa vladna uredba. Foto: Ana Kovač

"Šaleška dolina je pred izjemno pomembnim obdobjem prestrukturiranja po koncu izkopavanja premoga, zato pripravljamo preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja, ki bo v prihodnosti popolnoma neodvisen od premoga. To pomeni, da bo cena za končne uporabnike v prihodnosti pod bistveno manjšim vplivom nakupa emisijskih kuponov, hkrati pa bodo izgube v sistemu zaradi obnove precej manjše," so zapisali.

Bojan Kumer Novice Minister Kumer: Za toliko bodo nižje položnice za ogrevanje #video Ogrevanje Novice Vlada omejila cene daljinskega ogrevanja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin