Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2023,
10.49

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

13

Natisni članek

elektrika Bojan Kumer

Sreda, 25. 1. 2023, 10.49

1 leto, 2 meseca

Minister Kumer: Za toliko bodo nižje položnice za ogrevanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

13

Vlada je včeraj izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila, in sicer za vse odjemalce, je poudaril minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. 

Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja. Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je na začetku dejal, da ukrepi, s katerimi je vlada oktobra zamejila cene zemeljskega plina, niso povsod učinkovito delovali. "V velikem delu nam je uspelo cene toplote zamejiti, v nekaterih delih sistema daljinskega ogrevanja pa ukrep ni bil dovolj močen," je dejal in dodal, da so zato prebivalkam in prebivalcem v Novi Gorici, Trbovljah, Mariboru in drugod omogočili dostopno ogrevanje. 

Z uredbo so to zimo sicer naslovili ceno toplote za vse odjemalce. Kumer ob tem "upa, da bo naslednje leto manj potrebno zamejevanje cen toplote navzgor".

Vlada je izdala tudi uredbo o ceni lesnih peletov, ki je, kot je pojasnil Kumer, izvedben podzakonski akt. Subvencionirani bodo lesni peleti za fizične osebe, povrnil se bo del stroškov tistim, ki so pelete že kupili. Pripravljen je popolnoma digitaliziran sistem, manj veščim pa je na voljo oddaja vloge na klasičen način.

V Trbovljah odjemalcem 15 odstotkov popusta in možnost obročnega plačila 

V Trbovljah so se spopadli z izjemno visokimi cenami elektrike že v sredini lanskega leta, zato so, kot je povedal direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič, v januarju zaradi razmer na trgu napovedali, da lahko dodatno znižajo cene elektrike. Dodatno bodo na ceno ogrevanja vsem gospodinjstvom dali 15-odstotni popust. Omogočili bodo tudi obročno plačilo. Glušič meni, da bo zaradi ukrepa vlade v izoliranem, 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju položnica za ogrevanje za 34 evrov nižja.

Povedal je tudi, da večina prebivalcev za stroške ogrevanja in toplo vodo mesečno plačuje približno 200 evrov, kar nekaj pa jih plačuje tudi 400 evrov. 

V nadaljevanju je svoje mnenje podal tudi direktor Energetike Maribor Boris Novak in pohvalil odzivnost ministrstva. Kot je ponazoril, sprejeta uredba za 35 kvadratnih metrov veliko stanovanje pomeni za skoraj 40 evrov nižjo položnico.

Elektrika. Energija.
Novice Visoke položnice: kako bodo v Trbovljah pomagali občanom? Vre tudi v Hrastniku.
ogrevanje, denar, položnica
Novice V Trbovljah ljudje na nogah: več kot 500 evrov za ogrevanje in komunalo
Ne spreglejte