Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
15.11

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

7

Natisni članek

komunala Trbovlje elektrika cena

Četrtek, 19. 1. 2023, 15.11

1 leto, 3 mesece

Visoke položnice: kako bodo v Trbovljah pomagali občanom? Vre tudi v Hrastniku.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

7

Elektrika. Energija. | Znižanje cene toplotne energije načrtujejo ponovno februarja, ko bodo ceno nadalje spustili na 129 evrov za megavatno uro brez davka. | Foto Getty Images

Znižanje cene toplotne energije načrtujejo ponovno februarja, ko bodo ceno nadalje spustili na 129 evrov za megavatno uro brez davka.

Foto: Getty Images

Komunala Trbovlje, pred katero se je v sredo zbralo okoli 100 ljudi in protestiralo zaradi visokih položnic za elektriko, je sprejela ukrepe za blažitev energetske draginje. Prvi ukrep je tako 15-odstotni popust na strošek variabilnega dela ogrevanja, ki ga bodo upoštevali za gospodinjstva, ki so priključena na daljinsko ogrevanje v Trbovljah. Tudi v občini Hrastnik opozarjajo na podražitev cen ogrevanja in predstavnike Petrola pozivajo k udeležbi na sestanku glede možnih ukrepov. 

Ta popust bodo upoštevali že za januar, ko cena toplotne energije sicer znaša 159,11 evra za megavatno uro brez davka, so danes sporočili s Komunale Trbovlje.

Znižanje cene ponovno načrtujejo februarja 

Drugi ukrep je nadaljnja pocenitev toplote. Znižanje cene toplotne energije načrtujejo ponovno februarja, ko bodo ceno nadalje spustili na 129 evrov za megavatno uro brez davka. Pričakujejo, da bodo ti ukrepi ublažili breme, ki ga za gospodinjstva predstavlja strošek ogrevanja.

Ker ogrevanje predstavlja znaten strošek za družinski proračun, na Komunali Trbovlje občanom nudijo tudi možnost razbremenitve z obročnim odplačevanjem položnice na deset obrokov, hkrati pa občanom priporočajo, da izpolnijo vlogo za pomoč pri plačilu stroška ogrevanja, s čimer bodo upravičeni do dodatne pomoči pri plačilu položnice.

"Težko bi pričakovali spust cen na raven kot pred nekaj leti" 

"Dejstvo je, da so razmere na trgu energentov danes povsem drugačne, kot so bile še pred nekaj leti, cene energenta ogrevanja, v našem primeru je to zemeljski plin, pa so danes kljub padcu še vedno trikrat višje, kot so bile še pred dvema letoma. To pomeni, da bi težko pričakovali spust cen na raven, kot je bila pred nekaj leti," navajajo na trboveljski komunali.

Dodali so še, da si prizadevajo z vsemi možnimi ukrepi cene ublažiti na raven, ki bo še vedno vzdržna in sprejemljiva, tako za podjetje kot tudi za njihove odjemalce.

Višje položnice tudi v Hrastniku

"Na Občini Hrastnik z velikim nezadovoljstvom spremljamo dvig cen v Petrolovem sistemu daljinskega ogrevanja v Hrastniku," so v sporočilu za javnost zapisali na občini in ob tem pristojne na Petrolu pozvali k podrobni razčlenitvi in utemeljitvi podražitev cen ogrevanja ter zahtevali sestanek glede možnih ukrepov. 

ogrevanje, denar, položnica
Novice V Trbovljah ljudje na nogah: več kot 500 evrov za ogrevanje in komunalo
Ne spreglejte