Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2023,
16.26

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

7

Natisni članek

omejitev cen vlada ogrevanje

Torek, 24. 1. 2023, 16.26

1 leto, 2 meseca

Vlada omejila cene daljinskega ogrevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

7

Ogrevanje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vlada je danes izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila. Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja. 

Poleg tega so sprejeli vladni projekt, ki bo zaposlenim v plačni skupini J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva prinesel 150 evrov mesečnega dodatka. 

Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, možnost regulacije cen toplote iz daljinskega ogrevanja predvideva zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Določa, da lahko vlada v primeru nesorazmernega dviga cen energentov določi, da se cena toplote iz daljinskega ogrevanja ali dodatki k tarifnim postavkam oblikujejo tako, da ne bo presežena določena raven tarifne postavke ali dela tarifne postavke za posamezno tarifno skupino ali skupino odjemalcev.

"Iz analize Agencije za energijo, ki prikazuje povprečne maloprodajne cene toplote za sisteme daljinskega ogrevanja, izhaja, da je prišlo do nesorazmernega povečanja cene toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja," so izpostavili.

Po Sloveniji velike razlike med sistemi

Razlike med sistemi v Sloveniji so po navedbah vlade iz različnih razlogov sicer zelo velike. Ključni razlog je gorivo, ki ga posamezni sistem uporablja, poleg tega pa so sistemi tehnično zelo različni in tudi različno upravljani.

Višina tarifne postavke za variabilni del cene toplote brez DDV se v objavljenih cenikih za letošnji januar giblje od 45,85 do 160 evrov na megavatno uro. Vlada je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote tako določila pri 98,70 evra na megavatno uro.

To velja za vse gospodinjske odjemalce; tako tiste, ki toploto iz distribucijskega sistema prevzemajo prek individualnega odjemnega mesta, kot tudi tiste, ki to počnejo prek skupnega.

Največje znižanje v sistemih, ki uporabljajo zemeljski plin

Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja od skupno 59, kjer se distribucija toplote izvaja kot gospodarska javna služba. Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. To so po navedbah vlade predvsem sistemi, ki kot gorivo uporabljajo zemeljski plin.

Znižanje tarifne postavke za variabilni del cene toplote mora veljati tudi za celoten letošnji januar, saj je prav v tem mesecu prišlo do večjih povišanj cen toplote, so še poudarili.

V Trbovljah protest zaradi cen ogrevanja

Na visoke stroške daljinskega ogrevanja so v minulih tednih opozarjali v več občinah. V Trbovljah so občani zaradi tega pripravili celo protestni shod.

Vlada je 27. oktobra lani za distributerje toplote že določila najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno zemeljskega plina, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce.

150 evrov mesečnega dodatka za plačno skupino J

Vlada je na dopisni seji sprejela posebni vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, ki omogoča izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec od januarja izplača dodatek v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Razlog za obremenitve interventni zakoni 

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom), se zaradi trenutne situacije na področju zdravstva in socialnega varstva javni uslužbenci v plačni skupini J soočajo s povečanimi obremenitvami zaradi interventnih zakonov iz leta 2022. 

Zakoni se nanašajo na ukrepe za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva ter ukrepe za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva.

Dodatno nagrajevanje da bi preprečili odpovedi

Zaradi obremenitev zaposlenih prihaja do odpovedi pogodb ali pa izvajalci na podlagi razpisanih prostih delovnih mest za delovna mesta v plačni skupini J ne morejo dobiti ustreznih zaposlitev. Zato je vlada sprejela posebni vladni projekt, ki bo vzpostavil možnosti dodatnega nagrajevanja bolj obremenjenih javnih uslužbencev na določenih delovnih mestih v plačni skupini J.

Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec izplača delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas.

Delovna uspešnost iz tega naslova bo prvič izplačana pri plači za mesec januar 2023, finančna sredstva za projekt pa bodo zagotovljena iz proračunskih sredstev ministrstva za zdravje ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Izplačevanje bo trajalo vse do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema.

ogrevanje, denar, položnica
Novice V Trbovljah ljudje na nogah: več kot 500 evrov za ogrevanje in komunalo
elektrika poraba
Novice Energetika Maribor ogrevanje podražila za 87 odstotkov. Vodja proizvodnje: Trg se je sesul.
Cluekit_Ogrevanje_6
Trendi Kako za ogrevanje plačati manj?
Ne spreglejte