Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
10.49

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

31

Natisni članek

podražitev elektrika Maribor energetika

Sreda, 11. 1. 2023, 10.49

1 leto, 3 mesece

Energetika Maribor ogrevanje podražila za 87 odstotkov. Vodja proizvodnje: Trg se je sesul.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

31

elektrika poraba | Energetika Maribor poskuša ceno toplote blažiti s prodajo električne energije, ki jo proizvedejo v kogeneracijah, a imajo tudi pri tem težave. | Foto Shutterstock

Energetika Maribor poskuša ceno toplote blažiti s prodajo električne energije, ki jo proizvedejo v kogeneracijah, a imajo tudi pri tem težave.

Foto: Shutterstock

Energetika Maribor je spremenljivi del cene daljinskega ogrevanja januarja zvišala za 87 odstotkov na nekaj manj kot 150 evrov za megavatno uro, danes poroča časnik Večer. Kot najpomembnejši razlog so navedli zvišanje cen plina. Da bi se izognili povečanju števila neplačnikov, razmišljajo o subvencijah in možnostih obročnega plačila.

Kot so za Večer pojasnili v mariborskem javnem podjetju, so plin še lani kupovali po povprečni ceni 20,49 evra za megavatno uro. Letos je cena 106,03 evra, a zaradi vladne uredbe o zamejitvi cen plina plačujejo le 73 evrov. Dobavitelj je Petrol, saj dozdajšnji ponudnik Plinarna Maribor ni posredoval ponudbe.

Nova cena bo veljala do konca februarja 

Drugi razlog je po navedbah Energetike Maribor bistvena podražitev elektrike, ki jo kupujejo po 2,36-krat višji ceni kot lani, tretji pa občutna podražitev emisijskih kuponov. Te so lani kupovali po ceni 59,55 evra, letos pa po 85,4 evra za kupon.

Nova cena, o kateri naj bi odjemalce obvestili prihodnji teden, bo veljala do konca februarja. Nato ni izključena dodatna podražitev.

V družbi sicer pričakujejo, da gospodinjstva na računih za januar visoke podražitve kljub vsemu ne bodo občutila v tolikšni meri, saj so temperature zaradi mile zime že nekaj časa višje kot običajno v tem delu leta. Kljub temu se bojijo, da se bo ob podražitvi povečalo število neplačnikov, kar bi jim povzročilo dodatna likvidnostna tveganja.

"Trg z elektriko se je januarja sesul"

Zato preučujejo možnosti podeljevanja subvencij za plačilo toplote in najema premostitvenega posojila, s katerim bi omogočili obročno plačilo. Prizadevanja za blaženje posledic dviga cen so za časnik napovedali tudi na mariborski občini.

Energetika Maribor poskuša ceno toplote sicer blažiti s prodajo električne energije, ki jo proizvedejo v kogeneracijah, a imajo tudi pri tem težave. Kot je za Večer pojasnil vodja proizvodnje v družbi Miran Rožman, se je trg z elektriko namreč januarja sesul, zaradi česar je bila cena v prvih dveh dneh letošnjega leta celo negativna. "Ob tem tudi ne moremo prodati celotne količine proizvedene elektrike po fiksni ceni, kot je bila praksa v preteklih letih," je dodal.

Krivijo tudi državo, saj po njihovih navedbah še vedno ni predstavila natančne metodologije razdelitve količin zemeljskega plina za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce iz kogeneracijskih naprav, zato težko določijo natančno ceno.

Elektro Ljubljana
Novice Mediji: Aleksander Zupančič odstopil s čela Elektra Ljubljana
Plin. EU. Rusija. Nord stream.
Novice V Bruslju dosegli dogovor o omejevanju cen plina. Minister Kumer zadovoljen.
Robert Golob
Novice Voditelji EU pozvali k dogovoru o omejevanju cen plina v ponedeljek
Robert Golob na vrhu EU
Novice Golob na vrhu EU ne pričakuje presenečenj glede podelitve statusa kandidatke BiH
Ne spreglejte