Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 6. 2021,
10.23

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

49

Natisni članek

Radenci Roman Leljak Slovenija Titova cesta

Sreda, 30. 6. 2021, 10.23

2 leti, 9 mesecev

V Radencih Titovo cesto znova preimenovali v Cesto osamosvojitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

49

Cesta osamosvojitve | Radenski občinski svet je Titovo cesto znova preimenoval.  | Foto STA

Radenski občinski svet je Titovo cesto znova preimenoval.

Foto: STA

Potem ko je ustavno sodišče odpravilo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve Slovenije, je občinski svet na torkovi seji preimenovanje znova podprl. Odlok bo začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu, s čimer bodo po besedah župana Romana Leljaka v celoti spoštovali odločitev ustavnega sodišča, poroča Vestnik.

Leljak je že na začetku junija napovedal, da bodo spremenili odlok o preimenovanju ulic, trgov in naselij v občini Radenci ter cesto spet preimenovali.

Roman Leljak
Novice Preimenovanje: Leljak vztraja, da Titove ceste v Radencih ne bo

Kocbek: Prebivalci Titove ceste preimenovanju odločno nasprotujejo

Na seji je bilo 16 svetnikov, predsednik sveta krajevne skupnosti in član občinskega sveta Drago Kocbek je predlagal umik točke z dnevnega reda, vendar so svetniki s šestimi glasovi za in osmimi glasovi proti predlog zavrnili. Pet svetnikov je sejo pred glasovanjem protestno zapustilo, preostalih osem je županov predlog podprlo.

Kocbek je pred tem pojasnil, da je svet krajevne skupnosti pozval župana, naj umakne predlog ali skliče zbor občanov, česar ni storil. S tem je po Kocbekovih besedah jasno pokazal, da dela proti volji občanov in s ciljem, da uveljavi njemu lastno ideologijo, povzroča spore med občani, tudi med mladimi, vsiljuje svojo ideologijo delovanja, torej delitev na naše in vaše.

Kocbek je še dodal, da preimenovanju odločno nasprotujejo prebivalci Titove ceste, ki so na predhodnem posvetovanju podali skupno pripombo oziroma zahtevo, da ne želijo spremembe imena ulice. Izjavo je po njegovih besedah podpisalo 44 polnoletnih stanovalcev Titove ceste, kar predstavlja več kot dve tretjini polnoletnih oseb, stanujočih na tej cesti.

Občina Radenci je v začetku junija objavila predhodno posvetovanje k predlogu odloka, pripombe, mnenja in predloge so poslali svet Krajevne skupnosti Radenci, podjetje Erinox, ki ima sedež na Titovi cesti, in stanovalci ceste.

Komisija za poimenovanje ulic, trgov, naselij in cest v občini Radenci je dokumente ter pripombe obravnavala 8. junija in jih zavrnila. V obrazložitvi so zapisali, da so pobude v nasprotju z resolucijo Evropskega parlamenta o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. 

Ustavno sodišče je prejšnji odlok razveljavilo, ker je župan ravnal nepravilno, ko je odlok razglasil pred potekom 15-dnevnega roka. Ta je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku, zato odlok ni bil zakonit.

Občanke in občani razdeljeni na dva tabora

Po torkovi seji sta kot člana sveta odstopila Norma Bale in Dejan Berić, izvoljena na listi SD. Kot sta zapisala, je "žal v občini Radenci demokracija umrla z nastopom župana Romana Leljaka, ki samovoljno spreminja podobo občine in sprejema sumljive odločitve, ki jih bomo še dolgo plačevali občanke in občani. Županu je uspelo občanke in občane razdeliti na dva tabora ter jih medsebojno spreti".

Župan, ki je bil izvoljen z demokratično večino, lahko občinskemu svetu predlaga, kar želi, toda svet odloči, koalicija pa nekritično in brez poglobljenega premisleka podpira vse županove predloge, še pišeta svetnika, ki upata, "da bo tudi koalicija v nekem trenutku sprevidela manipulativno ravnanje župana in začela odgovorno politično ravnati".

Berić: odstopni izjavi predani komisiji za mandatna vprašanja volitve in imenovanja

Berić, sicer tudi predsednik občinske organizacije SD Radenci, je za STA povedal, da bosta odstopni izjavi predani komisiji za mandatna vprašanja volitve in imenovanja, ta pa je dolžna predlagati novega kandidata, v tem primeru dva.

"Stekli bodo uradni postopki preverbe kandidatnih volilnih list z imeni in dobljenimi preferenčnimi glasovi in na osnovi ugotovitvenega sklepa bosta nadomestna člana pozvana, da zasedeta prosti mesti iz volilne kvote SD. Glede na to, da se bodo postopki šele začeli, o novih imenih še ne morem govoriti, bo pa imel vsak, ki bo poklican, pravico funkcijo svetnika prevzeti oz. jo odkloniti, in v tem primeru se bo postopek nadaljeval," je pojasnil Berić. Dodal je še, da gre za odločitve posameznikov in da stranka o tem ne daje priporočil.

Titova cesta
Novice Župan Leljak: Titove ceste v Radencih ni več
Ne spreglejte