SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljano pripeljal evropski povezovalni vlak #video #foto

0,60

termometer

Digitalna preobrazba in okolju prijaznejši transport sta med najpomembnejšimi prednostnimi nalogami evropske politike. O tehnološkem posodabljanju železniških koridorjev bodo v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in evropskega leta železnic spregovorili tudi na današnji mednarodni konferenci v Ljubljani. Hkrati je v prestolnico pripeljal evropski povezovalni vlak Connecting Europe Express.

Septembra se evropske železnice združujejo v vznemirljivi pobudi, ki jo je konec marca na prireditvi ob uradnem začetku leta železnic javno predstavila Evropska komisija. Poseben vlak, imenovan Connecting Europe Express, bo prečkal vso Evropo in s svojo vožnjo poudaril vlogo železnice kot gonilne sile gospodarstva, trajnostne mobilnosti ter evropske identitete, so pri Slovenskih železnicah napovedali že marca 2021. 

Partnerji projekta so tudi na Slovenskih železnicah, in sicer kot člani Skupnosti evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij (CER). Vlak se je na svoji poti ustavil tudi v Sloveniji. | Foto: Ana Kovač Partnerji projekta so tudi na Slovenskih železnicah, in sicer kot člani Skupnosti evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij (CER). Vlak se je na svoji poti ustavil tudi v Sloveniji. Foto: Ana Kovač

Simbol povezovalne moči železnice

Simbol povezovalne moči železnice je vlak Connecting Europe Express, ki bo eden ključnih v letošnjem evropskem letu železnic.

"Connecting Europe Express bo resničen in oprijemljiv prikaz povezovalne moči železnice. Na vsakem od skoraj štiridesetih postankih vlaka bodo različne prireditve, ki bodo povezale železniški sektor, organizacije civilne družbe, lokalne in regionalne oblasti ter tudi širšo javnost. Povezale pa jih bodo z namenom, da bi razpravljali o prednostih železnice ter o tem, kaj je še treba storiti, da lahko železnica postane prva možnost za potnike in podjetja," je dejala evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Evropska komisija je podprla Skupnost CER za koordinatorko projekta, ki bo med drugim uskladila delo prevoznikov ter upravljavcev infrastrukture po vsej Evropi. Tudi s tem naj bi pokazali duh dobrega sodelovanja med železniškimi podjetji in njihovo pripravljenost prispevati k ozaveščanju o prihodnosti mobilnosti v Evropi.

Vlak je svojo pot začel septembra, ustavil pa se bo v večini evropskih prestolnic, v katerih bodo organizirane tudi prireditve in druge dejavnosti. Na vsakem postanku bodo promovirana temeljna sporočila o prednostih železnice.  | Foto: Ana Kovač Vlak je svojo pot začel septembra, ustavil pa se bo v večini evropskih prestolnic, v katerih bodo organizirane tudi prireditve in druge dejavnosti. Na vsakem postanku bodo promovirana temeljna sporočila o prednostih železnice. Foto: Ana Kovač

Glavni poudarek konference, ki jo v sodelovanju z infrastrukturnim ministrstvom in Evropsko komisijo pripravljajo Slovenske železnice, so zapisali pri STA, bo spodbujanje in oblikovanje novih zelenih koridorjev, ki povezujejo jugovzhodno Evropo s preostalo Evropo.

Na konferenci bodo med drugim sodelovali generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, predsednik iniciative SEESARI Peter Verlič, evropska komisarka za promet Adina Vălean, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in generalni direktor mednarodne železniške zveze UIC Francois Davenne.

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14 Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.
10 / 14 Evropska komisarka za promet Adina Vălean.
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14
Ljubljana_Pula Digisvet Čari Zelenega vlaka na istrski cesarski progi Prihod vlaka na Hrušico Posel danes Slovesno obeležili zaključek nadgradnje železniškega predora Karavanke Pragersko - Hodoš Digisvet Na vlaku od Pragerskega do Hodoša Prva javna vožnja električnega Stadlerja Novice Novi "zapeljevalci" sprejeli prve potnike Dunaj -Trst Digisvet Znova vsakodnevni par direktnih vlakov med Dunajem in Trstom #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin