Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
14.01

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

109

Natisni članek

programski svet razrešitev Državni zbor RTV Slovenija

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 14.01

11 mesecev, 3 tedne

Sajovic: Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

109

Borut Sajovic | "Nezakonito, nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV s pomočjo in ob sodelovanju programskih svetnikov očitno dragocen in za narod pomemben javni zavod pelje v bankrot in propad, očitno po grškem scenariju," meni vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. | Foto Ana Kovač

"Nezakonito, nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV s pomočjo in ob sodelovanju programskih svetnikov očitno dragocen in za narod pomemben javni zavod pelje v bankrot in propad, očitno po grškem scenariju," meni vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

Foto: Ana Kovač

"Pravnomočne odločitve sodišča so jasne, gre in šlo je za nezakonito ravnanje, sporočila referenduma se očitno ne sliši," je na novinarski konferenci koalicijskih strank glede predlogov o razrešitvi in prenehanju mandatov nekaterih članov programskega sveta RTVS povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in dodal, da stotisoče državljanov očitno obvezno plačuje nekaj, "česar ne zmore več gledati". "Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev," je še povedal Sajovic. Če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programskega sveta RTVS, je to zadosten razlog za ustavno obtožbo, pa je na Twitterju zapisal prvak SDS Janez Janša.

V državnem zboru so vloženi predlogi za razrešitev in prenehanje mandatov nekaterih članov programskega sveta RTV Slovenija. Mandatno-volilna komisija naj bi predloge predvidoma obravnavala na štirih rednih junijskih sejah, je razvidno s spletne strani DZ. Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so v izjavi pojasnile več v povezavi s tematiko.

"Nezakonito, nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV s pomočjo in ob sodelovanju programskih svetnikov očitno dragocen in za narod pomemben javni zavod pelje v bankrot in propad, očitno po grškem scenariju. Pravnomočne odločitve sodišča so jasne, gre in šlo je za nezakonito ravnanje, odločitve referenduma se očitno ne sliši," je povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in dodal, da stotisoče državljanov očitno obvezno plačuje nekaj, "česar ne zmore več gledati". "Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev," je povedal Sajovic.

"Vsi z veliko zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje na RTV Slovenija," je dodal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. Ocenil je, da je nekoč najbolj spoštovan osrednji medij že nekaj časa v agoniji. "V zadnjem času pa se ta agonija še poglablja," je dodal Prednik. "Da se agonija poglablja, pa je pokazalo tudi sodišče, ki je odločilo, da so bila ravnanja na javni RTV nezakonita," je povedal Prednik in dodal, da to kažejo tudi številke javne RTV, ki je "manj gledana iz meseca v mesec in zato se je koalicija tudi odločila, da na podlagi sodb sodišča potegne določene poteze."

"Pred dobrima dvema letoma je SDS začela s svojim velikim pohodom čez institucije, ta bager takratne koalicije je najbolj očitno povozil RTV Slovenija. Z njim so poteptali avtonomijo zaposlenih, neodvisnost samega medija in v zadnjem času skrhali zaupanje, ki ga je imela javnost do javnega servisa RTV," je povedal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. Dodal je, da so se v koaliciji na podlagi sodb, ki sta postali pravnomočni, odločili uničevanje ustaviti. Kot je dodal, so programski svetniki delovali v nasprotju z zakonodajo.

Na vprašanje, po kakšnem postopku bodo koalicijske stranke vložile predloge za razrešitev in prenehanje mandatov nekaterih članov programskega sveta in na katero zakonodajo se bodo obrnili, Sajovic ni imel točnega odgovora. Dejal je, da današnji dan ni namenjen temu, da govorijo o tem, kaj bodo postorili. "Ko rešitev sprejmemo, jo tudi obrazložimo," je odgovoril.

Gregorčič: Članom programskega sveta RTVS ni mogoče znova odvzeti mandata

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič se je na predlagane sklepe za razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta odzval z navedbo, da je članom programskega sveta mandat prenehal že 28. decembra z uveljavitvijo novele zakona o RTV. Glede na to jim ga ni mogoče (znova) odvzeti, meni.

"Za tak sklep torej ni pravne podlage in bo tak sklep mandatno-volilne komisije DZ posledično nezakonit. DZ torej želi eno nezakonitost odpraviti z drugo nezakonitostjo, ki jo bo z zlorabo oblastne pozicije zakrivil sam," je navedel.

Janša: Razrešitev programskih svetnikov RTV zadosten razlog za ustavno obtožbo

Če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programskega sveta RTVS, je to zadosten razlog za ustavno obtožbo, je na Twitterju zapisal prvak SDS Janez Janša. Takšni predlogi po njegovem sicer niso presenečenje, saj da je "premier Robert Golob javno napovedal, da se bodo RTVS lotili na nelegalen način".

Janša je kritike predlogov sklepa izrekel na Twitterju, v enem od zapisov pa je "mračnim silam" očital celo, da gredo nad RTVS z državnim udarom.

Na predlog predlagateljev sklepa in na imena članov programskega sveta RTVS, za katere predvidevajo razrešitev in prenehanje mandatov, se je odzvala tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Na besede predsednika vlade, da je bil naiven in je verjel, da se da Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) depolitizirati na civilen in legalen način, je na Twitterju spomnil tudi predsednik opozicijske NSi Matej Tonin. Kot je dodal, je "predsednik vlade Golob napovedal, da bodo to storili tako, kot znajo". "Na koncu nam bo očitno sodišče EU moralo povedati, da se takšna Svoboda imenuje diktatura," je še zapisal Tonin.

Vrečko: Morebitna razrešitev več svetnikov RTVS na mestu zaradi nespoštovanja programskih standardov

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je kot vzrok za napoved koalicije, da pregleda sporne odločitve več programskih svetnikov RTVS in jih morda razreši, navedla, da nekateri svetniki ne spoštujejo programskih standardov zavoda. Razmere na zavodu se še naprej slabšajo zaradi spornih odločitev vodstva, ki ga podpira del sveta, navaja.

Na kršitve programskih standardov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) že dobro leto opozarjata tako strokovna javnost kot tudi novinarji na RTVS, ki stavkajo že več kot eno leto, je spomnila. Po njenem opažanju škodljive posledice njihovega delovanja potrjuje tudi več javnomnenjskih raziskav, ki razkrivajo velik upad gledanosti Televizije Slovenija, obenem pa je po eni od njih drastično upadlo tudi zaupanje v RTVS kot institucijo.

Krize vodenja na RTVS ni ustavilo niti sprejetje novele zakona o RTVS, ki so jo državljanke in državljani z veliko večino potrdili na referendumu novembra lani. Novela med drugim prinaša umik strankarske politike iz največje medijske in kulturne ustanove v državi, je izpostavila.

Predlagajo razrešitev devetih članov programskega sveta

Predlogi sklepov, razvidni iz delovnega gradiva za seje, predvidevajo razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta RTVS, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Programski svet sicer šteje 29 članov.

Omenjenim članom se očita, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti ali zanj glasovali. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob "nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa", saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

Programski svet je po navedbah predlagateljev sklepa nezakonito imenoval Graha Whatmougha

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč razsodilo, da je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito. Marca lani pa je programski svet Graha Whatmougha vnovič imenoval za generalnega direktorja, ki po odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTVS trenutno zavod vodi kot vršilec dolžnosti.

Po navedbah predlagateljev sklepa je torej programski svet RTVS nezakonito imenoval Graha Whatmougha, ta pa je nato nezakonito odpoklical takratno direktorico TVS Gorščakovo, kar bi programski svet lahko preprečil, če bi odločil o zavrnitvi soglasja k razrešitvi. S tem se je protipravno poseglo v ustavno in zakonsko avtonomijo RTVS, ki vključuje tudi varstvo pred nezakonitimi posegi v sestavo njenih organov. To je nujno za institucionalno in organizacijsko samostojnost in neodvisnost RTV, brez katere ni mogoče uresničevati ustavne pravice do svobode izražanja, piše v predlogih sklepov, za katere pa s spletne strani ni jasno, kdo jih je predlagal.

Rtv
Novice Programski svet RTVS na seji tudi o težavah zaradi zakonodaje o predvolilni kampanji
Andrej Grah Whatmough
Novice Dogajanje na RTVS: programski svet bo sejo nadaljeval, ko ...
RTV Slovenija
Novice Svet RTV: Ustavno sodišče pozivamo, naj čim prej sprejme končno odločitev
Ne spreglejte