Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2020,
13.52

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,51

42

Natisni članek

nakupovalno središče Državni zbor nedelja trgovina

Četrtek, 16. 7. 2020, 13.52

3 leta, 9 mesecev

Poslanci niso glasovali o trgovinah. Levica: To je poskus rušenja zakona.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,51

42

Trgovske police | Poslanci danes še niso glasovali o tem, ali bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. | Foto STA

Poslanci danes še niso glasovali o tem, ali bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.

Foto: STA

Poslanci državnega zbora so danes opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo po sprejetem dopolnilu SMC ob nedeljah lahko delali tudi dijaki in študentje. Tretjo obravnavo predloga bodo opravili na naslednji seji. Iz Levice so sporočili, da so SMC, SDS in SAB s sprejetjem "škodljivega" amandmaja dosegle, da se bo o predlogu glasovalo šele jeseni.

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, izjema bodo prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah, poroča STA.

Levica kritična do sprejetega dopolnila SMC

Prav tako bodo glede na predlog lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oziroma prokuristi sami, po danes sprejetem dopolnilu SMC pa bodo skupaj z njimi ob nedeljah lahko delali tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da v stranki ne bodo odnehali in da si bodo s sindikati še naprej prizadevali za sprejetje njihovega predloga. | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da v stranki ne bodo odnehali in da si bodo s sindikati še naprej prizadevali za sprejetje njihovega predloga. Foto: STA ,

V Levici so bili do sprejetja omenjenega amandmaja kritični. Kot so poudarili, so v poslanskih skupinah SMC, SDS in SAB s tem "odprli vrata za še večjo prekarizacijo dela v trgovini ter omogočili, da bo v nedeljo odprtih bistveno več trgovin", kot je predvideval njihov predlog.

Ob tem so opozorili, da so s sprejetjem omenjenega amandmaja tretje branje zakona, ki bi moralo biti opravljeno že danes, prestavili na jesen. "Ker manjka zgolj nekaj glasov, bomo skupaj s sindikati do jeseni poskušali zgraditi koalicijo, ki bo zmožna narediti zadnji korak, ki bi delavkam in delavcem končno omogočil prost dan zanje in njihove družine," je poudaril poslanec Levice Luka Mesec.

Slovenska vojska
Novice Slovenska vojska korak bližje veliki spremembi

Mesec: Novela udejanja voljo ljudstva

Novela udejanja rezultat referenduma iz leta 2003 in odraža voljo delavcev v trgovini, naj bodo ob nedeljah, kljub temu da se bodo s tem odrekli dodatku za nedeljsko delo, prosti, so poudarjali predlagatelji, poslanci Levice, in drugi poslanci, ki so zakon podprli. Kot dobro so označili rešitev z izjemami, ki da bodo zagotovile potrebno oskrbo prebivalstvu, ponudbo v turističnih krajih in preživetje malim podjetnikom.

Mesec je v imenu predlagateljev poudaril, da novela udejanja voljo ljudstva, izraženo na referendumu leta 2003. Morebitne pomisleke, da se je v 17 letih volja ljudstva spremenila, je Mesec zavrnil z rezultati javnomnenjske ankete iz leta 2018, ki je po njegovih besedah pokazala 87-odstotno podporo zaprtju trgovin ob nedeljah. "Odprtje trgovin ob nedeljah je v nasprotju z voljo ljudstva, v nasprotju z voljo zaposlenih in v resnici v interesu le malokomu," je menil Mesec.

Rešitev je po njegovem mnenju ustavno skladna in rešuje vprašanje delavcev, ki bodo dobili dela prost dan ob nedeljah, ter na drugi strani podjetnikov, ki bodo lahko ob nedeljah delali, če bodo to želeli. Robert Polnar (DeSUS) je menil, da je treba novelo sprejeti, saj je "oblika civilizacijske intervencije v del gospodarskega sveta, ki je temeljito kontaminiran z brezsramno grabežljivostjo in nesmiselnim maltretiranjem ljudi". Med drugim je ocenil, da tržne konkurence in podjetniške svobode pri nas ni: "Sanacija bank je denimo najbolj drastično pokazala obstoj vzporednega gospodarskega sistema, vzporedne administracije in zakulisne politike."

V LMŠ predlog podpirajo. Njihov poslanec Edvard Paulič je poudaril pomen zagotavljanja prostih nedelj za delavce. Menil je, da se bo glede na kršitve, ki jih ugotavlja inšpekcija, opravljene nadure, veliko agencijskih delavcev in študentov ter dobičkonosnost dejavnosti odpuščanjem moč izogniti, še piše STA.

Trgovske police
Novice Trgovine bodo ob nedeljah zaprte. Luka Mesec zbral dovolj glasov.

V SMC opozorili na morebitno ustavno neskladnost predloga novele

Spremembam so nasprotovali poslanci SMC in SNS, ki so opozarjali na ustavna določila glede svobodne gospodarske pobude, poštene konkurence in enakosti pred zakonom. Navajali so tudi opozorila trgovskih podjetij, da bi se lahko zgodili upad prometa in odpuščanja delavcev. Novele prav tako ni podprla vlada, ki je menila, da je v tem trenutku ključno osredotočanje na zagon gospodarstva in ohranjanje delovnih mest. V SMC niso bili uspešni s predlogi, da bi lahko bile vse trgovine odprte do deset nedelj v letu, trgovine do 200 kvadratnih metrov pa brez omejitev, ter da bi zakon začeli uporabljati 1. januarja 2021.

V SMC so med drugim opozorili na morebitno ustavno neskladnost predloga novele. Njihov poslanec Dušan Verbič je navedel svobodno gospodarsko pobudo in nelojalno konkurenco ter enakost pred zakonom, saj bi lahko po predlogu nekateri trgovci ob nedeljah imeli odprto, drugi pa ne. Prav tako se je vprašal, zakaj se predlagatelji pri nedeljskem počitku zavzemajo le za del zaposlenih v storitvenem sektorju, za preostale, na primer v hotelirstvu ali gostinstvu, pa ne. Menil je, da bi se morali o odpiralnem času dogovoriti socialni partnerji.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je predlagateljem novele očital, da želijo "rušiti državo". | Foto: STA , Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je predlagateljem novele očital, da želijo "rušiti državo". Foto: STA ,

Proti bodo tudi v SNS, je dejal Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki je predlagateljem očital, da želijo "rušiti državo". Zaprtje trgovin ob nedeljah bo po njegovem mnenju državi povzročilo veliko škodo, saj ne bo pritekal denar v državno blagajno, veliko ljudi bo izgubilo svoje delo. Menil je tudi, da "trgovke z veseljem delajo ob nedeljah, ker zaslužijo več". Tudi on je opozoril na nujnost omogočanja svobodne gospodarske pobude, poroča STA.

Židan pozval k uvedbi šesturnega delovnika

Poslanec SD Dejan Židan je dejal, da je to eden redkih zakonov, ki na prvo mesto postavljajo človeka. Obsodil je domnevne pritiske, da "če ne bo vedno v prednosti interes velekapitala, se bomo pa maščevali" in odpuščali. Pozval je tudi k premisleku o uvedbi šesturnega delovnika, poroča STA.

V NSi novelo prav tako podpirajo. "Ocenili smo, da so rešitve dobre, z včeraj sprejetimi amandmaji smo jih še izboljšali," je dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. O morebitnem vplivu na potrošnjo je dejal, da ekonomska logika temelji na tem, da prebivalstvo tudi ob daljšem obratovalnem času trgovin zapravi približno enako denarja. Obžaloval je, da Ekonomsko-socialni svet (ESS) ni dosegel dogovora o noveli.

Trgovine
Novice Nedeljsko delo: trgovci so se obrnili na ustavno sodišče

V SAB navedli nizko plačilo zaposlenih, Pojbič bo predlog podprl

Poslanec SAB Marko Bandelli je izpostavil nizko plačilo delavcem v trgovini in se zavzel za to, da bi se plačilo za delo ob nedeljah krepko zvišali. Napovedal je, da bo zakon podprl. "Ampak upam, da bomo počasi prišli do določenih sprememb pri tem. Jaz se strinjam, da se ne dela določena dela v nedeljah, ampak se bi pa strinjal, da bi se dalo možnost tistemu, ki hoče delati, naj dela," je dodal po poročanju STA.

Poslanec SDS Marijan Pojbič  je napovedal podporo noveli. Kot je dejal, imajo ljudje, ki garajo, pravico do enega prostega dne na teden. Sam bi sicer omejil obratovalni čas trgovin tudi v soboto do 12. ure. Razume interes velikih koroporacij, meni pa, da lahko sami postavimo določena pravila.

Ne spreglejte