Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
13.54

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

kandidati Državni zbor Mateja Čalušić

Petek, 12. 1. 2024, 13.54

3 mesece, 2 tedna

Mateja Čalušić je nova ministrica za kmetijstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Mateja Čalušić | Poslanci se strinjajo, da kandidatko za novo kmetijsko ministrico Matejo Čalušić v pomembnem resorju čaka veliko izzivov. V koaliciji jo podpirajo in verjamejo, da bo prava sogovornica kmetov, medtem ko podpore v opoziciji nima.  | Foto STA

Poslanci se strinjajo, da kandidatko za novo kmetijsko ministrico Matejo Čalušić v pomembnem resorju čaka veliko izzivov. V koaliciji jo podpirajo in verjamejo, da bo prava sogovornica kmetov, medtem ko podpore v opoziciji nima.

Foto: STA

DZ je danes potrdil Matejo Čalušić za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podprlo jo je 45 poslancev, 29 jih je bilo proti. S tem je na čelu resorja nasledila lani jeseni razrešeno Ireno Šinko. Prioritetni in ključni korak bo dialog s predstavniki kmetijskih organizacij, je Čalušićeva povedala po izvolitvi.

Poslanci se strinjajo, da kandidatko za novo kmetijsko ministrico Matejo Čalušić v pomembnem resorju čaka veliko izzivov. V koaliciji jo podpirajo in verjamejo, da bo prava sogovornica kmetov, medtem ko podpore v opoziciji nima. Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da gre za odlično kandidatko, ki bo znala pokazati svoje odlike.

Golob: Čalušićeva predstavlja novo generacijo politikov

Po mnenju predsednika vlade Čalušićeva predstavlja novo generacijo politikov, politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost, ter je v resnici vse svoje profesionalno in tudi osebno življenje namenila povezovanju podeželskih skupnosti.

Golob je prepričan, da bo kandidatka dobro znala delovati v korist čim krajših prehranskih verig, saj kot je dejal, Čalušićeva dobro pozna celotno verigo, čeprav je delovala samo v slovenski Istri.

Pri Čalušićevi je Golob prepoznal predvsem dve vrlini, ki ju je pokazala kot podpredsednica odbora za kmetijstvo. "Je odprta, pozitivna in zagnana, druga kvaliteta, ki izhaja iz prve, je, da je pri enem najtežjih zakonov, to je noveli zakona o zaščiti živali, odigrala povezovalno in usklajevalno vlogo," je dejal premier. Ravno zaradi vloge pri omenjeni noveli Golob ocenjuje, da je kandidatka odlična izbira za ministrico ter da bo svoje odlike znala pokazati tudi na drugih področjih kmetijstva, gospodarstva in prehrane.

SD: Delo se z več izzivi zanjo šele začenja

Damijan Zrim je v imenu SD poudaril, da je kmetijski resor za njihovo stranko eden pomembnejših. "Kmetijstvo je navsezadnje tudi del gospodarstva, kulture in varstva narave. Časi za kmete in kmetijstvo so zahtevni tudi zunaj slovenskih meja," je poudaril. V SD pričakujejo, da bo bodoča ministrica slovenskim kmetom prisluhnila, saj menijo, da je skrajni čas, da izzivom kmetijstva namenimo več pozornosti in energije. Z njeno potrditvijo se, kot pravijo, težko in zahtevno delo šele začenja. "Izzivi so veliki in zahtevni, čas pa nepredvidljiv," je menil Zrim.

Kmetija majerič Branko Ptuj Ptujski lük čebula ohranitveno kmetijstvo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Levica: Znašla se je v nemirnih časih

Da novo ministrico čaka veliko izzivov, se je strinjala tudi Tatjana Greif (Levica). "Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja v nemirnem času, kritičnem tudi za pridelavo hrane, kmete, kmetovanje, živali in okolje," je dejala. Glavni izziv, ki jo po oceni Greifove čaka, je prilagajanje na podnebne spremembe, pri čemer je kandidatka po njihovi oceni v predstavitvi pred odborom DZ pokazala, da se dramatičnih dejavnikov, povezanih s podnebjem, dobro zaveda. Po oceni Levice bi država morala dati več spodbude pridelavi in uživanju rastlinske hrane ter zmanjšati obseg promocije mesa in živilskih proizvodov tudi v skladu s priporočili nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Svoboda: Čalušićeva bo sogovornica tudi mladih kmetov 

Po mnenju Boruta Sajovica iz Svobode bo Čalušićeva najboljša sogovornica mladih kmetov, ki bodo najbolj odgovorni za to, v katero smer bomo državo na kmetijskem področju razvijali naprej. Prav tako bo ministrica terena in dialoga, zato je tudi prepričan, da bodo slovenske kmetijske organizacije v bodoči ministrici imele ustrezno sogovornico. Slovensko kmetijstvo obsega številna področja, pri tem tudi številne tržne niše. Sajovic je med drugim poudaril oljkarstvo, za katero Čalušićeva s strokovnimi sodelavci že pripravlja zakon, sadjarstvo, čebelarstvo in ekološko kmetovanje, kar je kandidatka omenila tudi v svoji predstavitvi.

Krompir, kmetovanje krompirja, obiranje krompirja | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

SDS: Ni močna politična figura

V opoziciji se strinjajo, da se kmetijstvo sooča s številnimi izzivi. Tomaž Lisec (SDS) je menil, da ima kandidatka sicer izobrazbo s pravega področja, vendar mora biti minister po njihovi oceni predvsem močna politična figura. Vprašal se je, zakaj je premier za ministrico ni predlagal že pred tremi meseci, če gre po njegovi oceni za najboljšo kandidatko. Kot je poudaril Lisec, kandidatke ne bodo podprli tudi zaradi njene podpore novelam zakona o zaščiti živali in zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Prav tako jih v SDS skrbi, da bosta sekretarja ostala ista.

NSi: Dvomimo, da bo kos funkciji

Kandidatke ne bodo podprli niti v NSi. Kot je v njihovem imenu dejala Vida Čadonič Špelič, se bojijo, da bo nova ministrica težko kos tej zahtevni funkciji. "Če njeno ministrovanje ne bo uspešno, bodo posledice za kmete, prehransko industrijo in seveda za nas potrošnike," je dejala. Po njihovi oceni mora biti kmetijski minister močan politik, ki bo v Evropi zagovarjal slovenska stališča, obdan pa mora biti z ekipo strokovnjakov, ki bodo kos lobiranju v tujini in doma. Izrazila je še pričakovanje, da se bo Čalušićeva zavedala, da samooskrba brez aktivnih kmetij ni mogoča in da je kmetom zato treba omogočiti, da kmetujejo.

Mateja Čalušić
Novice Čalušićeva čez prvo oviro na poti do ministrskega položaja #video
Uroš Brežan, Robert Golob
Novice Brežan pojasnil, kako si predstavlja sodelovanje z Golobom, če postane poslanec
Mateja Čalušić
Novice Kaj je povedal Golob o kandidatki za ministrico po zapletu z izbobrazbo

 

Ne spreglejte