Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2022,
8.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Slovenija občina župani Lokalne volitve 2022

Ponedeljek, 28. 11. 2022, 8.20

1 leto, 4 mesece

V dveh občinah pričakujejo tesno bitko: razlika med kandidatoma en sam glas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Volitve. Lokalne volitve. Župan. | Najmanjša razlika v prvem krogu je bila en sam glas, in sicer v Žireh in Šmartnem pri Litiji.  | Foto Thinkstock

Najmanjša razlika v prvem krogu je bila en sam glas, in sicer v Žireh in Šmartnem pri Litiji.

Foto: Thinkstock

Med kandidati, ki so se uvrstili v nedeljski drugi krog županskih volitev, je bila najmanjša razlika v prvem krogu en sam glas. To se je zgodilo v manjših občinah Šmartno pri Litiji in Žiri, medtem ko je bila v nekaterih mestnih občinah razlika med uvrščenima v drugi krog več tisoč glasov.

V Šmartnem pri Litiji je Blaž Izlakar, ki kandidira s podporo volivcev, dobil 756 glasov, Rajko Meserko iz SLS pa 755. Podobno je bilo v Žireh, kjer je Štefan Bogataj (SDS in NSi) dobil 1.166 glasov, Franc Kranjc (skupina volivcev) pa 1.165.

Manj kot 50 glasov razlike med kandidatoma, ki se bosta 4. decembra pomerila v drugem krogu, je bilo še v občinah Gorišnica (13), Kanal (27), Kostel (35), Središče ob Dravi (38) in Veržej (39).

Tudi glede na prejeti delež glasov je bila v občinah, kjer bo drugi krog županskih volitev, razlika najmanjša v Šmartnem pri Litiji. Blaž Izlakar je namreč prejel 29,04 odstotka glasov, Rajko Meserko pa 29,01 odstotka.

Manj kot odstotno točko je znašala razlika v podpori med kandidatoma, uvrščenima v drugi krog, še v Gorišnici (0,6) in Kanalu (0,93), manj kot dve odstotni točki pa v Škofljici (1,11), na Bledu (1,37) in v Piranu (1,44).

Največja razlika v deležu prejetih glasov je bila med kandidatoma v Kranju 

Največja razlika v deležu prejetih glasov je bila po drugi strani med kandidatoma v Mestni občini Kranj, kjer je aktualni župan Matjaž Rakovec v prvem krogu dobil 48,23 odstotka glasov, Ivo Bajec pa 28,73 odstotne točke manj.

Kranj je na prvem mestu tudi po številu glasov, ki so ločili županska kandidata, ki gresta v drugi krog. Rakovec je dobil kar 5.374 glasov več kot Bajec, ki ga je podprlo 3.646 volivcev.

Več kot 1.000 glasov razlike je bilo med kandidatoma, uvrščenima v drugi krog, še v mestnih občinah Maribor (4.016 glasov), Celje (2.219) in Nova Gorica (1.753) ter v občinah Brežice (1.555) in Trebnje (1.522).

Občina Trebnje je bila poleg tega po razliki v prejetem deležu glasov na drugem mestu za Kranjem. Zmagovalka prvega kroga Mateja Povše (Drot - za razvoj) je dobila 27,25 odstotne točke večjo podporo kot aktualni župan Alojzij Kastelic (skupina volivcev).

Janez Poklukar
Novice Gorjanska volilna komisija pojasnila zavrnitev Poklukarjevega ugovora
Janez Poklukar
Novice Poklukar v Gorjah ni uspel, drugi krog bo v 47 občinah
Predčasne volitve 2022
Novice Večjih nepravilnosti ni bilo, volitve bodo deloma ponovili na enem volišču
Volitve. Lokalne volitve. Župan.
Novice Ponekod med županskimi kandidati le glas, drugod več deset tisoč glasov razlike
Ne spreglejte