SiolNET. Novice Lokalne volitve
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ponekod med županskimi kandidati le glas, drugod več deset tisoč glasov razlike

0,16

termometer

Volitve. Lokalne volitve. Župan. |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Izidi nedeljskih lokalnih volitev so postregli z nekaj zelo prepričljivimi zmagami na eni ter napetimi bitkami za županski stolček na drugi strani. Če je bila v Ljubljani razlika med prvouvrščenim Zoranom Jankovićem in drugouvrščeno Natašo Sukič 45.927 glasov, je v Žireh razlika med kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, le en glas.

Aktualni župan Zoran Janković bo v novi županski mandat stopil s podporo 54.397 volivk in volivcev. Nataša Sukič jih je zbrala 8.470.

Zoran Janković Novice Janković ponovno izvoljen za župana, a v mestnem svetu izgubil večino

V Žireh po odhodu Janeza Žaklja med poslance čakajo novega župana. V prvem krogu je Štefana Bogataja (SDS in NSi) in Franca Kranjca (skupina volivcev) ločil zgolj en glas. Bogataj je tako prejel 47,34, Kranjc pa 47,30 odstotka glasov.

Gledano na deleže pa to ni najmanjša razlika. Še 0,01 odstotne točke manj razlike je bilo med prvouvrščenima kandidatoma v Šmarnem Pri Litiji. Blaž Izlakar (skupina volivcev) je namreč dobil 29,04 odstotka glasov, njegov protikandidat v drugem krogu Rajko Meserko (SLS) pa 29,01.

Na drugi strani je glede na delež podpore najbolj prepričljivo zmago osvojil novi-stari župan Ormoža Danijel Vrbnjak (SDS). Zmagal je s kar 91,33-odstotno podporo, njegov protikandidat Ivan Škrlec (SLS) pa je dobil 8,67 odstotka glasov.

V 51 občinah je sicer za župana kandidiral le po en kandidat, kar pomeni, da volilne tekme sploh ni bilo.

Miran Lesjak, Matija Stepišnik Novice Lesjak: Gibanje Svoboda je naredilo nekaj napak. Stepišnik: Kangler je po svoje fenomen. Anže Logar Novice Anže Logar odstopil kot šef ljubljanskega odbora SDS kuverta pošta Novice Po lokalnih volitvah danes štetje glasov po pošti Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Urška Klakočar Zupančič Novice Kaj so po lokalnih volitvah povedali Klakočar Zupančičeva, Fajonova in Janša?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin