SiolNET. Novice Svet
1,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar v Gorjah ni uspel, drugi krog bo v 47 občinah

1,91

termometer

Janez Poklukar | Poklukar je sporočil, da je njegov volilni slogan Za spremembe in "če bo poštena in zakonita izvedba volitev tista prva sprememba, bo uporabil vsa sredstva da to doseže". | Foto: posnetek zaslona
Poklukar je sporočil, da je njegov volilni slogan Za spremembe in "če bo poštena in zakonita izvedba volitev tista prva sprememba, bo uporabil vsa sredstva da to doseže". Foto: posnetek zaslona

Županski kandidat Janez Poklukar, ki je na nedeljskih županskih volitvah v občini Gorje za 21 glasov zaostal za aktualnim gorjanskim županom Petrom Torkarjem, se je po tistem, ko je gorjanska občinska volilna komisija zavrnila ugovor, odločil, da ne bo vztrajal pri razveljavitvi volitev. Tako se na odločitev volilne komisije ne bo pritožil. Drugi krog rednih volitev županj in županov so danes na Državni volilni komisiji sicer razpisali v 47 občinah. 

"Sedaj je ključno, da Gorjance povežemo in kakršnakoli moja drugačna odločitev bi, glede na to, da gre za manjše nepravilnosti, za Gorje pomenila korak v napačno smer," je za STA povedal Poklukar.

Pojasnil je, da se mu je zdelo ob tesnem rezultatu pomembno, da so skupaj z volilno komisijo ponovno pregledali glasovnice. "Ob tem smo opazili nekaj napak, za katere verjamem, da se v prihodnje ne bodo ponovile in niso vplivale na razplet volitev," je ocenil.

"Sedaj ni čas za delitev Gorjancev"

Glede svoje odločitve, da se na zavrnitev ugovora ne bo pritožil, je pojasnil, da sedaj ni čas za delitev Gorjancev, temveč je čas za spremembe. Kot je izpostavil Poklukar, ki je s svojimi somišljeniki dobil večino v občinskem svetu, si želi povezovanja in čim prejšnjega začetka dela. Pri tem verjame, da bodo znali sodelovati tudi z županom Torkarjem.

Nekdanji minister za zdravje in predsednik Turističnega društva Gorje je na nedeljskih volitvah prejel 803 glasove, Torkar, ki občino vodi vse od njene ustanovitve leta 2006, pa je prejel 824 glasov. Tako je ob skoraj 72-odstotni volilni udeležbi Torkar prejel 50,65, Poklukar pa 49,35 odstotka glasov.

Poklukar je na izvedbo volitev nato vložil ugovor. Kot je pred sejo volilne komisije pojasnil Poklukarjev pooblaščenec Matija Urankar iz odvetniške pisarne Senica, županski kandidat v ugovoru trdi, da so bile celotne volitve nepoštene, in sicer zaradi različnih okoliščin, med drugim zaradi kršitve pravil kampanje, ker so bili v nasprotju s pravili neposredno ob vhodu na volišča plakati njegovega protikandidata.

"Prav tako smo ugotovili, da so člani volilnih odborov na voliščih glasovnice, ki so jih dobili zapečatene dan pred samimi volitvami, odnesli in jih hranili doma," je dejal Urankar. Nadalje je navedel, da so pri pregledu volilnih imenikov na današnji seji občinski volilne komisije ugotovili, da so si nekateri podpisi precej podobni. "Ne trdimo, da gre za kakšno ponarejanje, ampak trdimo, da je to nekaj, kar je tudi treba bolj podrobno raziskati," je dejal.

Občinska volilna komisija zavrnila Poklukarjev ugovor

Občinska volilna komisija, ki je danes zasedala že zjutraj in nato sejo nadaljevala še popoldne, je po ponovnem pregledu glasovnic Poklukarjev ugovor zavrnila. Poklukar bi se na to lahko odzval s sprožitvijo spora na upravnem sodišču, vendar se za ta korak ni odločil.

Drugi krog županskih volitev bo v 47 občinah 

Državna volilna komisija je sicer na današnji dopisni seji sprejela odločitev o razpisu drugega kroga rednih volitev županj in županov v 47 občinah, kjer nihče izmed kandidatk in kandidatov na glasovanju 20. novembra ni prejel večine veljavnih glasov volivk in volivcev. Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo, 4. decembra. DVK je sprejela tudi rokovnik volilnih opravil za drugi krog rednih volitev županov.

V drugem krogu bodo volivke in volivci županjo oz. župana izbirali v naslednjih občinah: Bled, Brda, Brežice, Celje, Cerkno, Destrnik, Divača, Dolenjske Toplice, Dornava, Dravograd, Gorišnica, Gornja Radgona, Ig, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kanal ob Soči, Komenda, Kostanjevica na Krki, Kostel, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Laško, Lendava, Logatec, Maribor, Mengeš, Mežica, Mokronog-Trebelno, Moravče, Murska Sobota, Nova Gorica, Piran, Puconci, Rogašovci, Sežana, Središče ob Dravi, Sveti Jurij ob Ščavnici, Tolmin, Trebnje, Velike Lašče, Veržej, Škofljica, Šmartno ob Paki, Šmartno pri Litiji in Žiri.

Predčasne volitve 2022 Novice Večjih nepravilnosti ni bilo, volitve bodo deloma ponovili na enem volišču Volitve. Lokalne volitve. Župan. Novice Ponekod med županskimi kandidati le glas, drugod več deset tisoč glasov razlike Miran Lesjak, Matija Stepišnik Novice Lesjak: Gibanje Svoboda je naredilo nekaj napak. Stepišnik: Kangler je po svoje fenomen.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin