Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
10.14

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

Natisni članek

tropski vrt Celje dvojčka moholijev galag

Torek, 12. 12. 2023, 10.14

4 mesece, 2 tedna

V Celju na svet prikukala dvojčka z velikimi uhlji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35
moholijev galag | Foto STA

Foto: STA

V Tropski hiši Celje sta v soboto na svet prikukala dvojčka moholijevih galagov, živali z največjimi uhlji med sesalci. Moholijevi galagi v Sloveniji prebivajo le v celjski tropski hiši, prav tako pa je ta hiša prva naravovarstvena institucija v zgodovini, ki gosti to vrsto primatov. Prvi je v hišo leta 2021 iz Češke prispel samec Amani.

Kot so sporočili iz Tropske hiše Celje, se moholijevi galagi v času parjenja združujejo, v skupine pa se povezujejo tudi samice z različno starimi mladiči. "Tudi mi smo želeli mladiče moholijevih galagov, zato smo kmalu začeli iskati samico v okviru sodelovanja sodobnih živalskih vrtov v Evropi. Strokovnjak in koordinator za male sesalce v živalskem vrtu v Pragi nam je predlagal, da sprejmemo mlado samico, ki z našim samcem ni v bližnjem sorodstvu. Sam namreč vodi rodovno knjigo moholijevih galagov v Evropi. Tako smo iz živalskega vrta v Zagrebu po nekaj mesecih pripeljali še prvo samico," je povedal direktor Tropske hiše Celje in biolog Simon Cirkulan.

Oskrbnica hiše Pia je mladi samici nadela ime Ayanna, kar v svahiliju pomeni lepa cvetlica. Z Amanijem sta starša postala drugič.

Pomagajo pri ohranjanju vrste

Ko bodo moholijevi galagi odrasli, jih bodo po Cirkulanovih besedah podarili preostalim naravovarstvenim parkom v Evropi, ki bodo še naprej skrbeli za ohranjanje te vrste v umetnem okolju.

V Tropski hiši Celje obiskovalci moholijeve galage spoznavajo predvsem v izobraževalnih programih tropskih dogodivščin, kot so Primatolog za en dan, Škrati primati in Tropska hiša ponoči.

Moholijev galago ali južni mali galago je nočna vrsta primata. Znanstveno je umeščena v družino galagidae z 21 predstavniki, prav vse vrste pa poseljujejo območja podsaharske Afrike. Ustrezajo jim suhi in savanski gozdovi ter gozdovi ob vodnih telesih.

Večkrat jih najdejo v krošnjah akacij, kjer iščejo hrano, spijo in skrivajo pa se v votlih deblih teh dreves. Telo moholijevega galaga v povprečju meri 15 centimetrov, rep pa 23 centimetrov. Tehtajo od 140 do 250 gramov, samci pa so večji in težji od samic.

Amurski leopard
Novice Svet je bogatejši za dva amurska leoparda
žaba
Novice Pomor žab blizu Škofje Loke. "Kraki so verjetno končali na krožnikih."
Novice Ogrožena vrsta, ki ji zaradi prevelike spolne aktivnosti grozi izumrtje
Veliki leščur
Novice Madžarski turisti na Viru nabirali strogo zaščitene velike leščurje; v Jadranu jih je le še 26
Koala
Novice Avstralija koale razglasila za ogroženo vrsto #video
Ne spreglejte