SiolNET. Novice Slovenija
4,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavno sodišče zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih

4,32

termometer

Titova cesta
Foto: STA

Ustavno sodišče je zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Pahor v Italiji Novice Il Giornale: Slovenski predsednik se je prvič poklonil spominu na žrtve Titovih komunistov

Občinski svet občine Radenci je maja z odlokom Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Skupina občanov, ki se s spremembo imena ulice ne strinja, je predlagala referendum o preimenovanju ulice, saj je Titova cesta po njihovem mnenju zgodovinsko dejstvo, "na katerem so in bodo lahko tudi v prihodnje gradili svojo prihodnost, povrhu pa, da gre za popolnoma nepotrebno provokacijo župana Radencev Romana Leljaka".

Ustavno sodišče zadržalo preimenovanje Titove ceste

Leljak je pobudo 127 podpisnikov za referendum zavrnil, ker po njegovem mnenju ni bila vložena v skladu z zakonodajo. Pobudniki referenduma so se zato pritožili tudi na upravno sodišče. Glavni pobudnik referenduma Franc Vukajč je občinski odlok poslal tudi v presojo ustavnemu sodišču, saj je prepričan, da zaradi napak pri predhodnem posvetovanju o preimenovanju ulice ta ni zakonit. Ustavno sodišče je na Vukajčevo pobudo preimenovanje ulice do sprejetja končne odločitve zadržalo.

Župan Radencev Roman Leljak. Župan Radencev Roman Leljak. Foto: STA

Po presoji ustavnega sodišča namreč ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega občinskega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je poimenovanje Titova cesta v veljavi že vsaj od leta 1979. Če spremembe ne bi zadržali, pa bi v primeru kasnejše razveljavitve oziroma odprave odloka zaradi morebitne protiustavnosti oziroma nezakonitosti lahko nastali nepotrebni stroški tako za stanovalce kot za občino (plačilo menjave dokumentov, hišnih in uličnih označb ter dela, ki je za to potrebno), je zapisano v sklepu ustavnega sodišča, ki je bil sprejet 1. julija, piše STA.

Ker so po presoji ustavnega sodišča posledice, ki bi nastale z izvrševanjem izpodbijanega odloka, hujše od posledic, ki jih lahko povzroči zadržanje izvrševanja izpodbijanega odloka, je sodišče zadržalo izvrševanje odloka do končne odločitve. Sklep je sodišče sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema.

Novice Ustavno sodišče: Poimenovanje Titove ceste je neustavno

Leljak: Ustavni sodniki so preskočili upravno sodišče

"Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje odloka, kljub temu, da sem ga po uradni dolžnosti zadržal tudi sam, o postopku pa odloča tudi upravno sodišče. Osebno mi je nerazumno, da je ustavno sodišče preskočilo upravno sodišče. Ali gre pri tem za nezaupanje upravnemu sodišču ali pa dogovor med sodišči, kar bi bila huda kršitev načela pravne zakonitosti," pa je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča na svoji Facebook strani zapisal Leljak. Pri tem je opozoril, da vse to občini povzroča velike stroške z odvetniki, pravni postopek pa bi lahko trajal leto ali več.

Kot je še zapisal, bo verjetno sprejel odločitev in občinskemu svetu na naslednji seji predlagal, da se odpravi odlok o preimenovanju Titove ceste, hkrati pa predlagal izvedbo referenduma, na katerem bodo odločali o imenu ulice. Referendum bi po Leljakovi oceni izvedli spomladi leta 2021. "Strošek z referendumom bi bil bistveno manjši kot strošek pravdanja, ob dejstvu, da nimamo zagotovil o pravičnem delovanju pravne države. Čudi, da je sedem ustavnih sodnikov v nasprotju s svojo dosedanjo prasko kljub neizkoriščenju pravnih sredstev prehitelo sodnike upravnega sodišča in so zaščitili Titovo cesto," je še zapisal Leljak.

Leljak je prepričan, da je lahko ulica poimenovana le po častnih ljudeh, kar pa Tito ni bil, saj ga mnogi uvrščajo med deset največjih zločincev 20. stoletja, mnoge direktive pa priporočajo, naj se iz javnega življenja umaknejo simboli totalitarnega režima, kar je, tako Leljak, Tito bil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin