SiolNET. Novice Slovenija
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Il Giornale: Slovenski predsednik se je prvič poklonil spominu na žrtve Titovih komunistov

2,85

termometer

Pahor v Italiji
Foto: STA

Italijanski mediji obširno poročajo o ponedeljkovem srečanju predsednikov Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle, in poudarjajo njegov zgodovinski pomen. Corriere della Sera tako piše o "srečanju na poti do sprave". Il Giornale pa piše, da se je slovenski predsednik prvič poklonil spominu na žrtve Titovih komunistov.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o zgodovinskem obisku Mattarelle in Pahorja na Tržaškem krasu, v okviru katerega sta položila venec tudi pred bazoviško fojbo. "Pahor je prvi predsednik ene od držav, nastalih po razpadu nekdanje Jugoslavije, ki se je poklonil italijanskim žrtvam fojb," je poudarila Ansa in spomnila, da sta se predsednika ob tej priložnosti tudi prijela za roko.

Ansa navaja tudi besede Mattarelle ob podpisu sporazuma glede vračila Narodnega doma slovenski skupnosti, da zgodovine ni mogoče izbrisati niti pozabiti na trpljenje prebivalstva teh krajev. Pri izbiri med gojenjem jeze in gojenjem sodelovanja in prijateljstva na podlagi skupnega zgodovinskega spomina so se Slovenci in Italijani odločili za drugo pot, usmerjeno v prihodnost, je dejal Mattarella.

Pahor v Italiji Novice Pahor in Mattarella položila venca k spomenikoma v Bazovici #foto #video

Tudi milanski Corriere della Sera izpostavlja Pahorjev poklon "italijanskim žrtvam Titove diktature", hkrati pa omenja tudi polaganje venca pred spomenikom na bazoviški gmajni v spomin na " žrtvovanje štirih slovenskih antifašistov, ki jih je ustrelil Mussolinijev režim".

"Obe državi na praznični dan obeležujeta skupni dosežek"

Poleg besed italijanskega predsednika milanski dnevnik navaja tudi besede slovenskega predsednika o tem, da je bila popravljena krivica ter da obe državi na praznični dan obeležujeta skupni dosežek.

Corriere della Sera ni pozabil niti na to, da sta oba predsednika z najvišjima priznanjema obeh držav odlikovala pisatelja Borisa Pahorja, ki je bil kot otrok priča požigu Narodnega doma.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Rimska La Repubblica izpostavlja "močno gesto", ko sta se Pahor in Mattarela pred spomenikom žrtvam fojb držala za roki. Spontana gesta mimo uradnega protokola po pisanju časnika "poskuša zaceliti več kot 70 let staro odprto rano". Ob tem La Repubblica navaja še, da sta predsednika isto gesto ponovila pred bližnjim spomenikom slovenskim antifašistom, pri čemer se je Pahor večkrat dotaknil srca.

Rimski časnik je omenil tudi podelitev državnih odlikovanj pisatelju Borisu Pahorju, ki je priznanje posvetil vsem mrtvim, ki jih je spoznal v koncentracijskem taborišču, ter vsem žrtvam nacifašizma in komunistične diktature.

Ob obisku predsednikov v Narodnem domu so nekateri predstavniki slovenske skupnosti v Italiji zapeli himno upora primorskih Slovencev, Mattarella pa se je pred povratkom v Rim srečal še s predstavniki ezulskih organizacij, je še poročala La Repubblica.

"Pahor priznal grozodejstva jugoslovanskega režima"

Pričakovano nekoliko bolj zadržan pri opisu dogajanja v Trstu in okolice je desnosredinski Il Giornale, ki poudarja, da je predsednik Pahor s poklonom žrtvam Titovega komunizma "priznal grozodejstva jugoslovanskega režima".

Il Giornale v zvezi s položitvijo venca pred spomenikom "štirim slovanskim iredentistom" na gmajni v Bazovici pa omenja tudi "kontroverzno odločitev" o poklonu pripadnikom teroristične organizacije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin