Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
20.53

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,21

Natisni članek

Dejan Kaloh Eva Irgl Anže Logar

Četrtek, 7. 3. 2024, 20.53

1 mesec, 2 tedna

Uresničile so se napovedi o SDS, Logar: Vem, kako deluje ta stranka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,21
Anže Logar | Anže Logar pravi,  da ne namerava sodelovati v političnih bitkah in da bo z začrtanim delom nadaljeval v okviru Platforme sodelovanja. | Foto Ana Kovač

Anže Logar pravi, da ne namerava sodelovati v političnih bitkah in da bo z začrtanim delom nadaljeval v okviru Platforme sodelovanja.

Foto: Ana Kovač

Stranka SDS je danes uresničila namere o odvzemu članstev v delovnih telesih DZ poslancem Anžetu Logarju, Dejanu Kalohu in Evi Irgl, ki februarja niso podpisali izjave o zvestobi stranki SDS, poroča N1. Anže Logar je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je takšno odločitev pričakoval, ker precej dobro pozna notranji ustroj delovanja največje opozicijske stranke. 

Kot piše N1, je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec v sistem državnega zbora danes vložila obvestilo predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič o menjavi članov o delovnih telesih. Šlo je za tri poslance SDS – Anžeta Logarja, Dejana Kaloha in Evo Irgl. Trojica se naj bi v sedežnem redu državnega zbora selila tudi v zadnjo klop. 

Naštete poslance bodo v delovnih telesih po navedbah N1 zamenjali:

- v odboru za zunanjo politiko Anžeta Logarja in Evo Irgl poslanca Andrej Kosi in Žan Mahnič,

- v komisiji za narodni skupnosti Dejana Kaloha poslanec Danijel Krivec,

- v komisiji za peticije Evo Irgl in Dejana Kaloha člana SDS Jože Tanko in Alenka Helbl,

- v odboru za pravosodje bo namesto Dejana Kaloha sedel Jože Tanko,

- v odboru za finance bo Anžeta Logarja nadomestil Tomaž Lisec,

- v odboru za delo bo Evo Irgl zamenjal Zvonko Černač,

- v odboru za zdravstvo bo namesto Dejana Kaloha sedel Jožef Jelen.

Logar: V politiki ni nikoli dolgčas, stranko poznam dovolj dobro, da sem to pričakoval

"Obvestili so me, da moja stranka predlaga mojo izključitev iz delovnih teles in odvzem možnosti za prijavo na razprave v parlamentu. Sem dolgoletni član te stranke in precej dobro poznam notranji ustroj delovanja, zato sem takšno odločitev v bistvu pričakoval," je v odzivu na svojem uradnem profilu na Facebooku zapisal Anže Logar.

Anže Logar je zapisal: "Z nečem se moramo vsi strinjati – v politiki ni nikoli dolgčas." | Foto: Bojan Puhek Anže Logar je zapisal: "Z nečem se moramo vsi strinjati – v politiki ni nikoli dolgčas." Foto: Bojan Puhek

Izrazil je mnenje, da njegova stališča, zavzemanja in dejanja prispevajo h krepitvi stranke SDS na desnosredinskem polu, in zapisal še, da je šel v politiko zato, da kaj naredi in "ne zato, da postanem del ukvarjanja samega s seboj". 

Dodal je, da ne namerava sodelovati v političnih bitkah, in napovedal, da bo z začrtanim delom nadaljeval v okviru Platforme sodelovanja. Poudaril je tudi stališče, da trenutna vlada dela slabo in da bi se morala politika ukvarjati predvsem s tem.

Kaj je doletelo neposlušne poslance SDS?

Vodja poslancev SDS Jelka Godec naj bi na torkovi seji izvršilnega odbora SDS prisotne obvestila, kaj se bo zgodilo z Anžetom Logarjem, Evo Irgl in Dejanom Kalohom, ki niso hoteli podpisati zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Kmalu bodo vsi trije sedeli v zadnji klopi, razpravljali bodo lahko le še v redkih primerih, še v tem tednu pa naj bi ostali tudi brez članstva v delovnih telesih državnega zbora in tudi v mednarodnih delegacijah, poroča N1.

Kot je znano, je izvršilni odbor SDS februarja poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. 

Tak predlog izvršilnega odbora je prišel po tistem, ko je ob napetostih med stranko in njenim poslancem Anžetom Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja izvršilni odbor konec lanskega leta ocenil, da ni več nikakršnega dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko. Zatem je predsednik SDS Janez Janša v glasilu stranke tudi javno izpostavil dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta razčisti in uredi statusne zadeve.

Seja vlade. Eva Irgl. Anže Logar.
Novice Janez Janša potegnil prve poteze

Kmalu naj bi ostali brez članstva v delovnih telesih

Tako Logar kot poslanka Irgl, ki sta med soustanovitelji društva Platforma sodelovanja, izjave nista podpisala, prav tako ne poslanec Dejan Kaloh. Kot piše N1, naj bi Jelka Godec zato v kratkem državnemu zboru sporočila nov sedežni red, po katerem se Logar in Irglova iz prve selita v zadnjo klop h Kalohu, ki ima svoj sedež tam že zdaj.

Omenjeni poslanci že zdaj ne prejemajo več vabil na redne tedenske seje poslanske skupine. Na plenarnih sejah državnega zbora bodo v prihodnje lahko razpravljali samo še v primeru delitve preostalega časa, na seznam razpravljavcev jih SDS ne bo več uvrščala. Lahko pa bodo spregovorili ob glasovanjih – pri obrazložitvah glasu v lastnem imenu.

Še v tem tednu naj bi ostali tudi brez članstva v delovnih telesih državnega zbora in tudi v mednarodnih delegacijah.

Janez Janša in Anže Logar
Novice Nekdanja Janševa sodelavca spregovorila o Logarju in SDS
Anže Logar, Janez Janša
Novice Janez Janša: Anže Logar hoče preprečiti zmago SDS na volitvah
Anže Logar
Novice Logar in še dva poslanca SDS zavrnili podpis pomembne strankarske izjave
Anže Logar, Janez Janša
Novice Zaradi Logarja v SDS poseben poziv strankinim poslancem
Ne spreglejte