Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2024,
8.01

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

Natisni članek

Dejan Kaloh Eva Irgl Anže Logar Janez Janša Janez Janša

Sreda, 21. 2. 2024, 8.01

2 meseca

Janez Janša potegnil prve poteze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57
Seja vlade. Eva Irgl. Anže Logar. | Prvak SDS Janez Janša je prepričan, da se ustanavlja samostojna poslanska skupina in da je cilj Logarjeve Platforme sodelovanja preprečiti zmago SDS na volitvah. | Foto Ana Kovač

Prvak SDS Janez Janša je prepričan, da se ustanavlja samostojna poslanska skupina in da je cilj Logarjeve Platforme sodelovanja preprečiti zmago SDS na volitvah.

Foto: Ana Kovač

Potem ko poslanci SDS Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh prejšnji teden niso podpisali izjave, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci stranke SDS, je Janez Janša po poročanju Dela potegnil prve poteze in nepodpisnikom dal vedeti, da jih v svoji stranki ne vidi več.

Trojica poslancev SDS, Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, ni navedena med predlagatelji sprememb poslovnika državnega zbora, ki so jih vložili v SDS. Kot poroča Delo, so njihova imena s seznama izbrisana, enako pa naj bi v poslanski skupini ravnali tudi v prihodnosti in omenjene tri poslance pri predlogih izpuščali. 

Glede na poslovniška določila poslancev ne morejo izključiti iz poslanske skupine, a so jim v stranki nakazali, naj se presedejo. Trije poslanci namreč sedijo skupaj. Kot so za omenjeni medij pojasnili v DZ, poslancev v to ne morejo prisiliti, saj ima vsak poslanec v veliki dvorani stalni sedež, sedežni red pa se lahko spremeni le ob spremembi sestave poslanske skupine. 

Bo trojica ostala brez položajev v parlamentarnih delovnih telesih? 

Prvak SDS Janez Janša je prepričan, da se ustanavlja samostojna poslanska skupina in da je cilj Logarjeve Platforme sodelovanja preprečiti zmago SDS na volitvah. Zdaj se je odločil za prve poteze. Nakazal je, da bi jim, če ne ustanovijo poslanske skupine, lahko odvzeli članstvo in položaje, ki jih zasedajo v parlamentarnih delovnih telesih. Irglova bi tako ostala brez mesta predsednice komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Logar in Kaloh pa bi se poslovila z mesta podpredsednika odborov za zunanje zadeve in pravosodja. Janja Sluga, predsednica mandatno-volilne komisije, je za Delo potrdila, da poslanska skupina predloga za menjave še ni podala. 

Janez Janša in Anže Logar
Novice Nekdanja Janševa sodelavca spregovorila o Logarju in SDS
Anže Logar, Janez Janša
Novice Janez Janša: Anže Logar hoče preprečiti zmago SDS na volitvah
Anže Logar
Novice Logar in še dva poslanca SDS zavrnili podpis pomembne strankarske izjave

 

Ne spreglejte