SiolNET. Novice Slovenija
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upravno sodišče zavrglo tožbo zavarovalnice Generali, ta napoveduje nadaljevanje obravnave

1,58

termometer

Zavarovalnica Generali |  | Foto: STA
Foto: STA

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sodišče je presodilo, da izpodbijana uredba ni tak akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu.

Izpodbijana uredba ne opredeljuje pravic ali obveznosti zaključenega kroga oseb ob konkretnem življenjskem dogodku, zato njenih določb ni mogoče šteti za posamični upravni akt, izdan v obliki predpisa. Le tak akt pa bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu, je razvidno iz sodbe, ki jo je pridobila STA.

Vlada je sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov.

Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije. Generali je skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, kar je sodišče prav tako zavrglo.

Generali napoveduje nadaljevanje obravnave uredbe o določitvi najvišje premije dopolnilnega zavarovanja na ustavnem sodišču

Zavarovalnica Generali po odločitvi upravnega sodišča, ki je zavrglo tožbo zavarovalnice zoper vladno uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, napoveduje nadaljevanje obravnave zadeve na ustavnem sodišču, so z zavarovalnice Generali sporočili za STA.

Kot so pojasnili pri zavarovalnici Generali, se odločitev upravnega sodišča ne nanaša na vsebino, torej na vprašanje, ali je uredba izdana skladno z ustavo in zakonom o kontroli cen, temveč le na pristojnost sodišča za odločanje o tej zadevi.

Odločanje o njej bi lahko spadalo tako v pristojnost upravnega kot v pristojnost ustavnega sodišča, poudarjajo. "Zaradi nejasne pravne narave smo izkoristili vse pravne poti in pri tem spoštovali roke, ki jih zakonodaja določa. Odločitev upravnega sodišča tako ni bila povsem nepričakovana," so navedli in napovedali, da bodo odločitvi sledili in obravnavo zadeve nadaljevali na ustavnem sodišču.

Generali je sicer skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče stanje začasno uredilo tako, da uredba za Generali ne bi učinkovala in bi ta lahko prosto določal mesečno premijo in tudi odločal o morebitnem prenehanju izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tudi ta predlog je sodišče zavrglo.

Vzajemna Posel danes Vzajemna napoveduje: Od države bomo zahtevali odškodnino #video Državni zbor 30. obletnica Novice Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: predlog novele zakona v nadaljnjo obravnavo Zavarovalnica Triglav Novice Zavarovalnica Triglav draži dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar ...
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin