Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
16.28

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

poslanci Državni zbor dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Četrtek, 25. 5. 2023, 16.28

11 mesecev

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: predlog novele zakona v nadaljnjo obravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Državni zbor 30. obletnica | Foto STA

Foto: STA

Poslanci DZ so s 53 glasovi za in 28 glasovi proti odločili, da je novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, primerna za nadaljnjo obravnavo. Novelo so podprli v koalicijskih strankah SD, Levica in Svoboda, proti pa so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jo v parlamentarni postopek vložili v Svobodi, bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov na mesec z možnostjo valorizacije enkrat na leto. Zavezanci za plačilo prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ne več tri zasebne zavarovalnice.

V koaliciji so v razpravi poudarjali, da so se s predlogom novele odzvali na napovedane podražitve premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so jih označili za nedopustne.

V Svobodi so poudarili, da bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zgodovinski trenutek. Dopolnilno zavarovanje je v zadnjih 20 letih namreč poskušalo ukiniti več vlad, a so nad ukinitvijo dvignile roke same ali po namigu interesnih skupin, so povedali.

Ob tem so v Levici in SD napovedali, da bodo po sprejemu novele v koaliciji opravili razpravo o tem, kako zagotoviti pravičnejši način določanja višine premije preoblikovanega dopolnilnega zavarovanja.

V Levici se ob tem zavzemajo za popravek 23. člena predloga novele na način, da bo jasno zapisano, da prekinitve nosečnosti, hormonske terapije, kontracepcijo in druge zdravstvene storitve, povezane z reproduktivnim zdravjem, krije obvezno zdravstveno zavarovanje. V Svobodi so sicer že pred časom napovedali, da bodo z ustreznimi dopolnili nedvoumno opredelili vse pravice.

V opoziciji pa so med razpravo opozarjali, da predlog novele ne predvideva ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, temveč zgolj njegovo preoblikovanje, dopolnilno zavarovanje pa bi bilo po novem obvezno. Na te očitke so v koaliciji odgovarjali, da je dopolnilno zavarovanje trenutno prostovoljno le na papirju, saj si večina ljudi doplačil ne zmore privoščiti.

V opoziciji so se spraševali, kako bo potekalo obračunavanje preoblikovanega dopolnilnega zavarovanja brezposelnim in kmetom. Opozorili so tudi na kratek rok do uveljavljanja sprememb. Prav tako so bili kritični do preusmeritve vseh sredstev k ZZZS, ki po njihovem mnenju pri upravljanju denarja ni najbolj učinkovit.

V SDS so opozorili, da novela zakona ob preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja predvideva ohranitev enake ravni pravic. To je po njihovem mnenju nemogoče, saj so zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje, ravno zaradi zagotavljanja iste enake ravni pravic predlagale povišanje prispevkov, ker "se vse draži".

V NSi pa so do predloga novele kritični tudi zato, ker se bo preoblikovano dopolnilno zavarovanje enkrat na leto valoriziralo, to pa da pomeni, da se bo višina premije vsako leto zvišala.

Zavarovalnica Triglav
Novice Zavarovalnica Triglav draži dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar ...

"V koaliciji se bodo morali dogovoriti, po kateri poti bodo šli"

Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je povedala, da v poslanski skupini novelo podpirajo, ker so bile napovedane podražitve dopolnilnega zavarovanje brez dodatnih ukrepov, ki bi izboljšale kakovost in dostopnost zdravstvenega varstva, nedopustne. Ker je zdravstvo vse dražje, pa so v zakonu predvideli proračunsko varovalko, je poudarila.

To, da dopolnilno zavarovanje ponujajo tri zavarovalnice, ne znižuje cene, temveč vedno znova vodi v sočasen dvig premij, je opozorila poslanka SD Bojana Muršič.

Poslanci Svobode so sicer, tako Muršičeva, v nasprotju s pričakovanjem javnosti predlagali, da se pri preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja ohrani sistem enake premije za vse.

Kljub temu bodo v SD novelo podprli, saj podpirajo združitev obeh zavarovanj v eno, nato pa se bodo v koaliciji dogovorili o pravičnejšem načinu določanja višine zdravstvenih prispevkov, je napovedala.

labrador, pes vohljač
Novice Predlog zakona, ki razburja javnost, gre v nadaljnjo obravnavo #video

Za ukinitev dopolnilnega zavarovanje so tudi v Levici. Med razlogi je poslanec Miha Kordiš naštel njegovo neučinkovitost, saj komercialne zavarovalnice po njegovih besedah skozi neupravičeno visoke režijske stroške zadržijo veliko denarja, ter nesolidarnost prispevka.

Novela po njegovih besedah dosega prvi cilj, zato jo bodo v Levici podprli. Za zagotavljanje solidarnosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa sta na voljo dve možnosti, je dodal.

Pri prvi gre za prilaganje višine prispevka za dopolnilno zavarovanje višini posameznikovih dohodkov, pri drugi pa za sistemski prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezno in solidarni popravek prispevnih stopenj. V koaliciji se bodo morali dogovoriti, po kateri poti bodo šli, v Levici pa bi bili zadovoljni s katerokoli od možnosti, je dejal.

SDS novele zakona ne podpira, proti tudi v NSi

Poslanka SDS Alenka Jeraj je opozorila, da novela zakona ob preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja predvideva ohranitev enake ravni pravic. To je po njenem mnenju nemogoče, saj so zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje, ravno zaradi zagotavljanja iste enake ravni pravic predlagale povišanje prispevka, ker "se vse draži".

S tem vprašanjem se bo, tako pravi Jerajeva, spopadel tudi ZZZS, zato se sprašuje, kaj lahko pričakujejo bolniki. Opozorila je tudi, da zakon ne upošteva različnih kategorij ljudi, ki vsi niso redno zaposleni.

Borut Sajovic
Novice Sajovic: Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev #video

Ker menijo, da novela zakona in sprememba prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezen prispevek ni domišljena in ni pripravljena tako, kot bi bilo treba, v SDS novele ne podpirajo.

Noveli nasprotujejo tudi v NSi. Poslanka Iva Dimic je opozorila, da se bo preoblikovano dopolnilno zavarovanje enkrat na leto valoriziralo, to pa da pomeni, da se bo višina premije vsako leto zvišala.

Opozorila je tudi, da so se Slovenci, ki delajo v tujini, doslej lahko odločili, da dopolnilnega zavarovanja ne bodo plačevali, novela pa predvideva obvezen prispevek.

O tem, ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločal ob koncu današnjega dela seje v okviru glasovanj.

Ne spreglejte