Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
7.41

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

30

Natisni članek

Državni zbor zaščita živali pes

Torek, 23. 5. 2023, 7.41

11 mesecev, 1 teden

Predlog zakona, ki razburja javnost, gre v nadaljnjo obravnavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

30

DZ se je drugi dan redne majske seje najprej lotil obravnave predloga novele zakona o zaščiti živali, ki v delu javnosti povzroča precej razburjenja. Predlog zakona med drugim predvideva prepoved verig, vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah in uvaja obvezno čipiranje mačk. Do predloga novele je kritična veterinarska stroka, kmetje pa zahtevajo umik določbe, da bi morale biti v klavnicah nameščene kamere.

Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki med drugim predvideva ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali in prehodnih hlevov za odvzete živali, je primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je na današnjem glasovanju v DZ ocenilo 51 koalicijskih poslancev, medtem ko je 25 opozicijskih poslancev glasovalo proti.

Med nami so še vedno posamezniki, ki imajo živali na verigah vse življenje

Predlog novele zakona o zaščiti živali so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD). Med drugim so vanj zapisali ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali, obvezno čipiranje mačk, prepoved privezovanja psov in vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Cilj novele je po navedbah predlagateljev sistemska nadgradnja veljavne zakonodaje predvsem na področjih svetovanja, nadzora in odkrivanja nezakonitih ravnanj z živalmi ter njihove oskrbe.

Po besedah predlagateljice večina sicer za svoje živali dobro skrbi, a so, kot je ob predstavitvi predlaganih sprememb opozorila poslanka Hotova, "žal med nami še vedno posamezniki, ki držijo živali na verigah vse življenje ali jih zapirajo v premajhne prostore".

Stroka je do predloga kritična, kmetje zahtevajo umik določbe o kamerah v klavnicah 

Veterinarska stroka je do predloga novele kritična, češ da ne odgovarja na dileme, ki se pojavljajo pri izvajanju veljavnega zakona. Nekatere določbe so nejasne, nezakonite in morda celo neustavne, menijo na Veterinarski zbornici Slovenije in veterinarski fakulteti, kjer v noveli vidijo nezaupnico in degradacijo veterinarske stroke.

Kmetje zahtevajo, da se iz predloga novele umakne določba, da bi morale biti v klavnicah nameščene kamere. Nasprotujejo tudi pooblaščenim svetovalcem, ki bi lahko med drugim na kmetijah ugotavljali morebitne nepravilnosti. Novela je nepremišljena in uvaja rokohitrske rešitve za zaščito živali, ki lahko povzročijo več škode kot koristi, so prepričani na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Kot je na današnji seji pojasnila poslanka Hotova, pa pri noveli ne gre za napad na kmete in rejce živali ali za degradacijo veterinarske stroke in njenih inšpekcijskih služb.

Do predlagane novele kritični tudi v opoziciji 

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da predlog ni bil usklajen z veterinarsko fakulteto, veterinarsko zbornico, prav tako ne s kmeti in s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Poslanec SDS Jožef Jelen pa je poudaril, da daje predlog novele pooblaščenim svetovalcem možnost, da vstopijo na posamezno zasebno lastnino in zbirajo dokaze o ravnanju z živalmi, kar je po njegovem mnenju hud poseg v zasebnost.

V opoziciji so zato menili, da je predlog treba umakniti in ga znova pripraviti s pomočjo stroke.

V poslanskih skupinah Levica, SD in Svoboda so medtem presodili, da je predlagana novela zakona o zaščiti živali primerna za nadaljnjo obravnavo. Poslanec Svobode Tomaž Lah je nekatere navedbe glede pristojnosti pooblaščenih svetovalcev označil za neresnične. Med drugim je v današnji razpravi zatrdil, da nikjer v predlogu zakona ne piše, da bodo ti svetovalci hodili po hlevih in zasebnih zemljiščih.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela mnenje k predlogu novele zakona o zaščiti živali. Kot je danes pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, vlada podpira osnovne cilje in vsebinske rešitve predlaganega zakona, a predlaga nekatere spremembe in dopolnitve.

Te se med drugim nanašajo na opredelitev kaznivega dejanja mučenja živali, pobudo glede označevanja mačk, opredelitev pojma cirkus, uvedbo pooblaščenih svetovalcev in uvedbo videonadzora v klavnicah.

nutrija
Novice Nutrije pri nas niso več dobrodošle
Podhranjeni konji iz okolice Postojne
Novice Inšpektorji o zanemarjenih konjih na Prestranku: Lastniku je primanjkovalo krme #video
Podhranjeni konji iz okolice Postojne
Novice Zaokrožile pretresljive fotografije sestradanih konj iz okolice Postojne #foto

 

Ne spreglejte