Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
13.29

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

5

Natisni članek

Društvo za zaščito konj podhranjenost živali zloraba konji

Petek, 12. 5. 2023, 13.29

11 mesecev, 3 tedne

Zanemarjeni konji

Inšpektorji o zanemarjenih konjih na Prestranku: Lastniku je primanjkovalo krme #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

5

"Včeraj smo od Društva za zaščito konj in ostalih živali dobili obvestilo o zanemarjanju konj na Prestranku na območju Postojne," je v izjavi za medije povedal direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan. Dodal je, da so prvo obvestilo o zanemarjanju konj dobili 20. aprila letos ter da so inšpektorji v manj kot 24 urah opravili nadzor in ugotovili, da so konji v slabem stanju. Kot je pojasnil Podpečan, je lastniku konj primanjkovalo krme.

Prvo obvestilo o zanemarjanju konj je inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dobila 20. aprila. Včeraj so opravili dodaten nadzor ter ponoven pregled konj in ugotovili, da so konji v boljšem stanju, kot so bili 21. aprila, ko so na kmetijskem gospodarstvu na Prestranku opravili prvi pregled.

"Na podlagi teh ugotovitev se je uradna veterinarka odločila, da bo odredila oskrbo teh konj na gospodarstvu, ker je bilo nekaj teh konj v tako slabem stanju, da niso bili sposobni prevoza," je povedal direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan.

Podhranjeni konji iz okolice Postojne
Novice Zaokrožile pretresljive fotografije sestradanih konj iz okolice Postojne #foto

Včeraj inšpektorji opravili ponovni nadzor

Kot je dodal, je skrbnik pri tem sodeloval in konjem zagotovil vse ukrepe, ki jih je odredila veterinarka. Med drugim jim je zagotovil krmo, vodo in veterinarsko oskrbo. Včeraj so inšpektorji po slabih treh tednih spet opravili nadzor ter ugotovili, da je uradna veterinarka nadzor opravila hitro, strokovno in v skladu z zakonom o zaščiti živali.

Kot je povedal Podpečan, so ugotovili, da je v treh tednih pri stanju konj jasno vidna razlika med 21. aprilom in njihovim stanjem včeraj, 11. maja, kar je ponazoril tudi s fotografijami konj. "Veterinarka je poiskala tudi nadomestno gospodarstvo, kjer bo namestila živali, takoj ko bodo sposobne za prevoz," je dodal. To bo opravila po posvetu z veterinarjem, ki zdravi živali, sledila pa bo premestitev na novo gospodarstvo, je še povedal Podpečan.

O fotografijah, ki so se pojavile v medijih

"Na podlagi fotografije, objavljene na spletni strani društva, in ob primerjavi s temi, ki smo jih pridobili mi, smo ugotovili, da so bile fotografije društva pridobljene pred 20. aprilom, še prej je inšpekcija opravila nadzor. Tako da ne vem, zakaj jih tisti, ki je imel fotografije v posesti že prej, ni prijavil upravi in smo bili o njih obveščeni šele včeraj," je povedal Podpečan. Dodal je, da so po rasti trave opazili razliko, kdaj so bile fotografije posnete. Že v preteklosti so bile nekatere fotografije nezakonito odtujene iz njihovih spisov ter objavljene na spletnih straneh in zlorabljene.

medved
Novice "Medved ni plišasta igračka"

"Vsi od nas trenutno zahtevajo reakcijo takoj"

"Vsi od nas trenutno zahtevajo reakcijo takoj, nekdo pa je lahko čakal en mesec in nas zdaj obtožuje, da za živali nimamo empatije, a se malo moti," je bil jasen Podpečan. Na vprašanje, ali je Društvo za zaščito konj in ostalih živali s fotografijami zavajalo, Podpečan še ni znal odgovoriti. Povedal je, da je šlo za utemeljen sum, ter dodal, da bodo prejšnji in omenjeni primer predali kriminalistom.

Lastniku je primanjkovalo krme

Kot je dodal Podpečan, je bila rehabilitacija konj dobra. Ugotovili so, da je lastniku primanjkovalo krme in zato konji niso bili oskrbljeni pravilno. "Vse lastnike, ki imajo živali, smo enkrat že pozvali, da kupijo krmo ali pa čim prej prodajo živali. Ta lastnik je eden od tistih, ki ni slišal ali pa ni hotel slišati in je čakal pašo, zato da bi imel za oskrbo konj dovolj krme. Ni jih odprodal, krme pa tudi ni bilo dovolj," je še povedal Podpečan.

Podpečan je tudi zavrnil očitke, da se inšpekcija na primere ni odzvala, ter ponovil, da gre za zavajanja. Dodal je, da se je veterinarska inšpekcija na vse primere odzvala v 24 urah ali prej.

Kot je še povedal, je bila prijava o lastniku podana že lani, fotografije, ki so se pojavile na spletu, pa so nastale pred 20. aprilom in inšpekcijskim nadzorom.

veterinarka Urška Drobnič
Trendi Po vsem svetu dan veterinarjev
Mastercard kmetija
Novice S kmetije v Svetem Štefanu odpeljali več zanemarjenih živali
Ne spreglejte