Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2023,
14.14

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

ovadba poškodba med delom nadure izkoriščanje delavcev delavci Turki drugi tir

Petek, 6. 10. 2023, 14.14

6 mesecev, 3 tedne

Turški delavci naj bi pri gradnji drugega tira delali tudi po 372 ur mesečno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
drugi tir, preboj, 2TDK | Inšpekcija je po navedbah svetovalnice decembra 2021 sprejela usmeritev, da bo zagotavljala stalen periodični nadzor nad vsemi delovišči drugega tira, in glede na dokumentacijo, ki so jo od inšpekcije prejeli, je bilo nadzora precej, je dodal Lukić. | Foto 2TDK

Inšpekcija je po navedbah svetovalnice decembra 2021 sprejela usmeritev, da bo zagotavljala stalen periodični nadzor nad vsemi delovišči drugega tira, in glede na dokumentacijo, ki so jo od inšpekcije prejeli, je bilo nadzora precej, je dodal Lukić.

Foto: 2TDK

Društvo Delavska svetovalnica bo vložilo kazenske ovadbe zaradi kršitev delovne zakonodaje v primeru delavcev turškega podjetja Türkcam, ki je podizvajalec partnerja v konzorciju izvajalcev gradnje drugega tira Divača-Koper, podjetja Yapi Merkezi. Turški delavci so delali tudi po 372 ur mesečno, socialni prispevki zanje v Sloveniji niso plačani, so ugotovili.

Na društvo so se obrnili trije turški delavci. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani na podlagi podatkov za enega od njih povedal vodja svetovalnice Goran Lukić, so mesečno delali od 300 do 372 ur.

"To je eklatantno kršenje vseh določil delovne zakonodaje okoli počitkov, delovnega časa, odmorov," je poudaril Lukić.

Podjetje Marinblu
Novice V manj kot letu dni v Sloveniji štiri afere brutalnega izkoriščanja delavcev #video

Kršenje pogodbe in neplačani prispevki

V pogodbi med naročnikom, družbo 2TDK in izvajalci je po njegovih besedah navedeno, da je izvajalec dolžan spoštovati veljavno delovno zakonodajo, torej uporabljati veljavno kolektivno pogodbo gradbene dejavnosti v Sloveniji, ta dolžnost pa velja tudi za vse podizvajalce. Kolektivna pogodba med drugim določa dodatke zaradi razporeditve delovnega časa (npr. za nočno in nedeljsko delo) in dodatek za nadurno delo.

Ob tem so ugotovili, da niso bili plačani socialni prispevki v Sloveniji, pa bi morali biti. Če med državama, v kateri potekajo dela in iz katere prihaja izvajalec, ni sklenjenega sporazuma o socialni varnosti - med Slovenijo in Turčijo ga ni -, se namreč status delavca določa izključno na podlagi nacionalne zakonodaje in predpisov EU, ki se v Sloveniji uporabljajo neposredno. Tako je med drugim treba delavce prijaviti v sistem zdravstvenega in socialnega zavarovanja.

Alumero, podjetje, Slovenska Bistrica
Novice Več kot 40 tisoč evrov globe za izkoriščanje tujih delavcev v Slovenski Bistrici

Dva delavca sta pri finančni upravi (Furs) preverila, ali so bili zanju plačani prispevki - v evidencah Fursa podatkov, da bi bili, ni.

"Delavci imajo vso pravico, da dobijo do centa izplačano, kar jim pripada, hkrati pa ima država odgovornost, da ugotovi, kaj se dogaja z davki in prispevki," je poudaril Lukić.

Koliko denarja bi dejansko morali dobiti, ne vedo 

Koliko prispevkov bi moralo biti plačanih, v svetovalnici ne morejo izračunati, ker nimajo vseh plačilnih list. Imajo le podatke o tem, koliko so delavci dobili plačano, ne pa, koliko bi morali dobiti. Po slovenski zakonodaji bi lahko delali 40 ur tedensko in imeli do 20 nadur mesečno. "V njihovih plačilnih listah ponavadi piše 20 nadur. Postavlja se vprašanje, kaj je s preostalimi urami," je dejal Lukić.

Društvo bo danes vložilo kazensko ovadbo proti podjetjema Türkcam in Yapi Merkezi ter odgovornim osebam teh dveh podjetij, je napovedal.

Poškodb delavcev niso prijavili

Laura Orel iz Delavske svetovalnice je opozorila, da se zaradi delovne preobremenjenosti dogajajo tudi poškodbe pri delu. Eden od delavcev se je oktobra na delovišču hudo poškodoval, delodajalec pa mu ni izdal poškodbenega lista, prav tako ni prijavil poškodbe pri delu. V društvu imajo dokumentacijo, ki dokazuje, da so ga obravnavali na urgenci, kamor so ga s službenim vozilom prepeljali z gradbišča.

"Poraja se mi vprašanje, koliko je še bilo takšnih poškodb, ki niso bile nikoli prijavljene, in koliko je še delavcev, za katere ne vemo, kaj se je z njimi dogajalo po poškodbi. Sprašujem se tudi, kako poteka nadzor slovenskih pristojnih organov, da ne ugotovijo neujemanj v uradnih evidencah delovnega časa in tistih, ki jih imajo delavci glede na število opravljenih ur," je dejala.

Kot je povedal Lukić, so s primeri seznanjeni tako 2TKD kot izvajalci. V društvu menijo, da poskuša turško podjetje, ki je, kot so vmes izvedeli, v prisilni poravnavi, postopek zavlačevati.

Eden od delavcev je medtem dobil odpoved delovnega razmerja, eden je sam dal odpoved, eden pa še dela.

Inšpektorat: Ne dobimo evidenc delovnega časa

Inšpektorat za delo je podizvajalcu del na drugem tiru Türkcan doslej izdal dve prekrškovni odločbi zaradi oviranja inšpekcijskega postopka. Inšpektoratu namreč še vedno ni dostavil zahtevane dokumentacije med drugim glede delovnega časa in nadur, so STA povedali na inšpektoratu.

Inšpektorat je v zadnjih dveh letih v družbi Türkcan opravil 12 inšpekcijskih pregledov. Na področju delovnih razmerij je izdal dve prekrškovni odločbi z izrekom globe (dvakrat 1500 evrov pravni osebi ter dvakrat 500 evrov odgovorni osebi) zaradi oviranja inšpekcijskega postopka.

Inšpektorat je namreč delodajalcu naložil dostavo dokumentacije (npr. razporede delovnega časa, odredbe o opravljanju nadurnega dela, dokazila o vročanju plačilnih list delavcem, dokazila o izplačilu regresa), a je doslej ni prejel.

Zaradi neizplačila so globe poslali v izterjavo Finančni upravi RS (Furs). Prekrškovni odločbi so poskušali vročiti odgovorni osebi, a je bila pošiljka vedno vrnjena, so STA povedali na inšpektoratu.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti s področja varnosti in zdravja pri delu pa je inšpektorat Türkcanu izdal upravno ureditveno odločbo.

Inšpektorat je v družbi Yapi Merkezi, katere podizvajalec pri drugem tiru je Türkcan, v zadnjih dveh letih opravil 45 inšpekcijskih nadzorov. Ugotovil je 19 nepravilnosti, pri čemer se s področja delovnih razmerij te nanašajo na izplačilo regresa in predvsem na vodenje evidenc o delovnem času, ki jih delodajalci na deloviščih sploh nimajo, še pojasnjuje inšpektorat.

Zato je izdal upravno ureditveno odločbo, s katero je družbi odredil, da mora voditi evidenco o delovnem času. Prav tako je v zvezi s tem že uvedel prekrškovni postopek.

S področja varnosti in zdravja pa so bile pri Yapiju Merkeziju zabeležene kršitve glede obveznosti v povezavi z oceno tveganja, spoštovanjem uredbe o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih ter pravilnika o varnosti in zdravju pri delu pri uporabi delovne opreme, zaradi česar so bile izdane štiri upravne ureditvene odločbe.

Inšpektorat je nadzor opravljal tudi v družbah Kolektor CPG, 2TDK in Cengiz, v katerih je v zadnjih dveh letih skupno opravil 76 nadzorov in ugotovil 71 kršitev. Doslej so bile ugotovljene kršitve predvsem v zvezi z zagotavljanjem varnega in zdravega dela, zaradi česar je inšpektorat izdal več upravnih ureditvenih in prekrškovnih odločb. Več informacij, predvsem na področju delovnih razmer, pa za enkrat ne morejo podati, saj inšpekcijski postopki še niso zaključeni, so še povedali na inšpektoratu.

Alumero, podjetje, Slovenska Bistrica
Novice V podjetju zaposlili 28 tujih delavcev in plačali kazen, izkoriščanje pa zanikajo
Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Mesec: Pri zunanjih izvajalcih čiščenja največ kršitev povezanih z regresom in plačami
drugi tir, preboj, 2TDK
Novice Inženir Marjan Pipenbaher: Smiselna bi bila sočasna gradnja obeh tirov
Alenka Bratušek, SAB
Novice Sprememba načrta: drugi tir železnice skozi Labore, ne skozi Orehek #video
Ne spreglejte