Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
9.06

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

sobarica izkoriščanje delavcev Luka Mesec

Sobota, 27. 5. 2023, 9.06

11 mesecev, 1 teden

Mesec: Pri zunanjih izvajalcih čiščenja največ kršitev povezanih z regresom in plačami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec | Na področju delovnih razmerij so bile najpogostejše kršitve povezane z izplačilom regresa, izplačilom plač; z delovnim časom in obveznim počitkom ter z vodenjem evidenc, je pojasnil minister za delo Luka Mesec. | Foto Ana Kovač

Na področju delovnih razmerij so bile najpogostejše kršitve povezane z izplačilom regresa, izplačilom plač; z delovnim časom in obveznim počitkom ter z vodenjem evidenc, je pojasnil minister za delo Luka Mesec.

Foto: Ana Kovač

V dejavnosti čiščenja se zadnja leta uveljavljajo zunanji izvajalci, t. i. outsorcing pa ob informacijah o izkoriščanju razburja javnost. To področje spremlja tudi inšpektorat za delo, ki ugotavlja kršitve, povezane z izplačilom regresa in plač, delovnim časom in počitkom ter na področju vodenja evidenc, je opozoril minister za delo Luka Mesec.

Poslanci Svobode Mateja Čalušić, Robert Janev in Tamara Kozlovič so ministra Mesca v pisnem poslanskem vprašanju spomnili, da so v zadnjem obdobju medijski prostor zaznamovali tudi pozivi Sindikata gostinstva in turizma Slovenije, naj se nemudoma ustavijo prezaposlitve sobaric iz državnih turističnih podjetij k zunanjim izvajalcem.

Ob tem jih je zanimalo, koliko je bilo v zadnjih petih letih inšpekcijskih nadzorov v povezavi z outsourcingom čistilnih storitev.

Mesec jim je v pisnem odgovoru pojasnil, da v praksi delavce za čiščenje posredujejo tudi zavezanci, ki niso registrirani za dejavnost čiščenja, zato celostna statistika kršitev ni na voljo.

Je bilo pa po njegovih besedah pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost čiščenja, od 1. januarja 2018 naprej opravljenih 551 nadzorov s področja delovnih razmerij in 273 inšpekcijskih nadzorov s področja varstva in zdravja pri delu.

Na področju delovnih razmerij so bile najpogostejše kršitve povezane z izplačilom regresa, izplačilom plač; z delovnim časom in obveznim počitkom ter z vodenjem evidenc. Izstopale so tudi kršitve nezakonitega posredovanja delovne sile brez vpisa v register in zaposlovanje tujcev brez ustreznih informativnih listov, je nanizal.

Dodal je, da se inšpektorat letos sooča tudi s primeri, ko pravne ali fizične osebe, ki niso vpisane v register, posredujejo delavce uporabnikom prek fiktivnih podizvajalskih pogodb o poslovnem sodelovanju.

Podjetje Marinblu
Novice V manj kot letu dni v Sloveniji štiri afere brutalnega izkoriščanja delavcev #video

Aktivnosti za odpravo prekarnega dela že v teku

Minister je ponovil, da so pripravljalne aktivnosti za strategijo za odpravo prekarnosti, h kateri se je vlada zavezala tudi v koalicijski pogodbi, že v teku, aktivnejše delo na dokumentu "pa bo steklo po zaključku trenutnih prednostnih zakonodajnih postopkov na področju delovnih razmerij, ki pa parcialno že tudi sami naslavljajo določene vidike prekarnosti". V tej luči je omenil nedavno sprejeto novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter predvideno novelo zakona o delovnih razmerjih, ki je od zime predmet pogajanj socialnih partnerjev.

"Poudariti velja, da je naslavljanje obravnavanega področja med prednostnimi nalogami dela ministrstva, sama časovnica pa je povezana tudi s sodelovanjem vseh ostalih sodelujočih deležnikov na tem področju in ostalih prednostnih zadev in jo je v tem trenutku zelo težko natančno predvideti, saj nanjo vpliva veliko dejavnikov," je sklenil.

sobarica
Novice Sindikat: Tudi sobarice Istrabenz Turizma k zunanjemu izvajalcu
Hotel Bernardin
Novice Sobarice Hotelov Bernardin: Dolga leta smo bile tiho, zdaj nas delodajalec pošilja v negotovo prihodnost #foto
Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Izkoriščanje delavcev: odstopil glavni inšpektor, s prstom kaže na Luko Mesca
avtopralnica
Novice Sredi Ljubljane izkoriščajo Indijce? "Delajo po 62 ur na teden za 650 evrov."
Novice Ministrstvo za delo: Podjetja s tako prakso v Sloveniji nimajo mesta #video
Boris Šuštar
Novice Pri Šuštarjevih izkoriščanje delavcev in stalni videonadzor za mizerno plačilo #video
Ne spreglejte